19 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία» 15η Συνάντηση

Συνεχίστηκαν την Πέμπτη 27 Μαΐου, με την 15η διαδικτυακή συνάντηση, τα μαθήματα του Σεμιναρίου Θεατρικής Παιδείας με εισηγητή τον Ηθοποιό – Σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Κοντοδήμο και την συνεργασία της Ομάδας «Θύρσος», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Η συνάντηση περιλάμβανε την εξέλιξη του θεάτρου και τα νέα κινήματα που διαμορφώθηκαν μέσα από αυτήν. Ένα από αυτά είναι το θέατρο του παραλόγου, που στηρίζονταν ουσιαστικά στην προβολή της δεύτερης σκέψης, περνώντας από τον ρεαλισμό στον σουρεαλισμό.

Μέσα από τον θεατρικό διάλογο, προβάλλεται το κριτήριο της δεύτερης σκέψης για τον θεατή. Ο διάλογος περνάει τους προβληματισμούς του μέσω εικονοπλαστικών δεδομένων και σκέψεων.  Γνωστοί συγγραφείς του θεάτρου του παραλόγου είναι ο Λουίτζι Πιραντέλλο, ο Μπέκετ, ο Ιονέσκο κ.α.

Ένα άλλο είδος θεάτρου που αναπτύσσεται, είναι το θέατρο της αποστασιοποίησης με τον Μπρεχτ. Οι ηθοποιοί περνούν τον προβληματισμό του έργου, παίζοντας αποστασιοποιημένα τους χαρακτήρες, χωρίς ιδιαίτερο συναισθηματισμό, αλλά με αναφορική αξία.

Είναι ένα από τα πιο δύσκολα θεατρικά είδη, όπου ο ηθοποιός πρέπει να είναι αρκετά εκπαιδευμένος για να αποδώσει σωστά τους ρόλους και τους προβληματισμούς, σε αυτό το είδος θεάτρου. Το θέατρο της αποστασιοποίησης θεσμοθετεί ουσιαστικά ένα άλλο είδος θεάτρου, όπου ο θεατής εισπράττει από τον ηθοποιό, μέσω συναισθηματικής αξίας του λόγου.

Άλλο είδος που αναπτύσσεται, είναι η μαύρη κωμωδία, που διακωμωδεί θέματα όπως ο θάνατος και η αρρώστια με εκλεπτυσμένο χιούμορ και σάτιρα, περνώντας ιδιαίτερους στοχασμούς και προβληματισμούς. Στα περισσότερα έργα, οι ρόλοι, έχοντας κωμικά στοιχεία, μεταφέρουν ιδιαίτερα τραγικές καταστάσεις, ενώ σχεδόν πάντα προκύπτει το αναπάντεχο.

Γνωστός συγγραφέας της μαύρης κωμωδίας, είναι ο Ρόμπερτ Τομά, ηθοποιός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης. Έγραψε αρκετά έργα και σκηνοθέτησε αρκετές ταινίες.

Ένα από τα πιο σημαντικά του έργα, είναι το «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται», όπου οι οκτώ γυναίκες ρουφούν ουσιαστικά την ζωή ενός άντρα μέσα από τα πάθη και τα προβλήματα του, η κάθε μια για ξεχωριστούς λόγους. Ο διάλογος και οι καταστάσεις, βγάζουν στην επιφάνεια θέματα που ήταν καλά κρυμμένα μέσα τους.

Οι άνθρωποι μπαίνουμε πολλές φορές στην διαδικασία, να καλύπτουμε τα προβλήματα μας, χωρίς να δίνουμε την βάση που χρειάζεται, για τον εαυτό μας και τους άλλους. Έτσι, τα προβλήματα παραμένουν, διογκώνονται και κάποια στιγμή εκρήγνυνται.


«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 1η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 2η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 3η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 4η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 5η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 6η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 7η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 8η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 9η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 10η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 11η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 12η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 13η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 14η Συνάντηση

Related posts