20 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία» 12η Συνάντηση

Συνεχίστηκαν την Πέμπτη 6 Μαΐου, με την 12η διαδικτυακή συνάντηση, τα μαθήματα του Σεμιναρίου Θεατρικής Παιδείας με εισηγητή τον Ηθοποιό – Σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Κοντοδήμο και την συνεργασία της Ομάδας «Θύρσος», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Η συνάντηση περιελάμβανε αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή και συγγραφέα, Φρεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Η ζωή του ήταν μουσική, τραγούδι και ποίηση.

Χαρακτηριστική ήταν η αδελφική του αγάπη προς τους λαϊκούς ανθρώπους, Έρχεται να σφραγίσει με την μουσική του δημιουργία, το έργο μιας σειράς Ελλήνων δημιουργών, όπως του Νίκου Γκάτσου, του Μάνου Χατζηδάκη, του Μίκη Θεοδωράκη, του Νίκου Μαμαγκάκη, του Κάρολου Κουν, του Χρήστου Λεοντή και του Νότη Περγιάλη.

Ο Λόρκα ήταν απ’ όλα, ποιητής, τραγουδιστής, συνθέτης, ζωγράφος, μα και δραματουργός. Έγραψε πάρα πολλά έργα. Στηρίχθηκε σε θεμελιώδεις αρχές της τραγωδίας. Άλλωστε σε όλα του τα έργα παίζει σημαντικό ρόλο ο χορός, ο οποίος δρα με ουσιαστικό τρόπο μέσα στο έργο.

Γνωστά του έργα, «Τα Μάγια της πεταλούδας», «Μαριάννα Πινέδα», « Η παρθένα και ο ναύτης», «Η θαυμαστή μπαλωματού», «Πως να περάσουν πέντε χρόνια», «Δόνα Ροζίτα», «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», «Ο έρωτας του Περλιμπλίν με την Μπελίζα».

Το ταλέντο του Λόρκα, σφραγίζεται με το αριστούργημα «Ματωμένος γάμος». Ένας ύμνος που μιλάει για τον προδομένο έρωτα που οδηγεί στον θάνατο. Η υπόθεση εξελίσσεται σε τρεις απλές φάσεις, αρραβώνας, γάμος, θάνατος, όπου κάθε μία αποτελεί και μία θεατρική πράξη.

Αποτελεί την κορυφή της δραματουργίας του Λόρκα. Φαίνεται καθαρά η επιρροή των αρχαίων Ελλήνων τραγωδών, αφού το ίδιο το έργο, έχει έντονα τα συστατικά της τραγωδίας.

Ο «Ματωμένος γάμος», είναι από τα τρία τραγικά θεατρικά έργα της ισπανικής τέχνης. Υπογραμμίζουν την πειθήνια υποταγή των γυναικών, που αποζητούν ελευθερία στην παραδοσιακή κοινωνία της ισπανικής υπαίθρου, η οποία τους αρνείται την κοινωνική και ερωτική ισότητα.

Στο έργο του «Γέρμα», που στα ισπανικά σημαίνει στείρα, ο Λόρκα φέρνει στην επιφάνεια, το λάθος δομημένο κοινωνικό κατεστημένο, το οποίο καταδικάζει αθώους ανθρώπους, στιγματίζοντας τους με χαρακτηρισμούς, οι οποίοι τους βάζουν στο περιθώριο. Τα θύματα του κοινωνικού κατεστημένου, λόγω της απελπισίας και της αδικίας, φτάνουν στο σημείο της αυτοδικίας.

Στα έργα του Λόρκα βλέπουμε τη σύνδεση του έρωτα, με τον θάνατο και την ζωή. Γι’ αυτό και ο ίδιος παρουσιάζεται σαν συγγραφέας του έρωτα, της ζωής και του θανάτου.

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 1η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 2η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 3η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 4η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 5η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 6η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 7η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 8η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 9η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 10η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 11η Συνάντηση

Related posts