26 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία» 4η Συνάντηση

Συνεχίστηκαν την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, με την 4η διαδικτυακή συνάντηση, τα μαθήματα του Σεμιναρίου Θεατρικής Παιδείας με εισηγητή τον Ηθοποιό – Σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Κοντοδήμο και την συνεργασία της Ομάδας «Θύρσος», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Η 4η συνάντηση αφορούσε τον μεγάλο διαχρονικό τραγικό ποιητή της αρχαιότητας, Ευριπίδη. Ο βίος και το έργο του συμπίπτουν με την πιο θριαμβευτική και ταραχώδη περίοδο της Αθηναϊκής ιστορίας.

Η Αθήνα επεκτείνεται, έχοντας οικονομική και πολιτική δύναμη, αλλά και ακμάζει στις τέχνες, όπως το θέατρο και την ποίηση. Η φιλοσοφία δίνει τον σφυγμό της περιόδου και αλλάζει την νοοτροπία.

Ο Ευριπίδης έζησε τα χρόνια του θριάμβου από τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα. Οι τραγωδίες του ξεφεύγουν από το σκεπτικό των προηγούμενων ποιητών.

Ασχολείται ουσιαστικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων και πολύ λίγο με τις σχέσεις των ανθρώπων με τους θεούς. Αναλύει την ανθρώπινη ψυχολογία και ειδικά των γυναικών. Ήταν πολύ προοδευτικός στη σκέψη, για εκείνη την εποχή.

Αναλύει την ανθρώπινη φύση, τα ένστικτα, τα πάθη, τα κίνητρα, με ρεαλισμό. Αμφισβητεί και αναρωτιέται για τα πάντα, ακόμα και για το αλάνθαστο των θεών και των παλαιών ηθικών αρχών.

Εισήγαγε τον πρόλογο ως περίληψη, μείωσε τους χορευτές από 15 σε 12, ενώ αποσπά τελείως τον χορό από την δράση του έργου.

Η ιδεολογία του, ξεπερνάει την εποχή του κι έτσι το συντηρητικό κοινό δεν τον αποδέχεται. Έγραψε 90 ή 92 τραγωδίες, από τις οποίες σώζονται 18 και ένα σατυρικό δράμα.

Τα έργα που έχουν διασωθεί είναι τα ακόλουθα: ”Μήδεια”, ”Ιππόλυτος”, ”Τρωάδες”, ”Ελένη”, ”Ορέστης”, ”’Αλκηστις”, ”Ηρακλείδαι”, ”Ανδρομάχη”, ”Εκάβη”, ”Ηρακλής Μαινόμενος”, ”Ικέτιδες”, ”’Ιων”, ”Ηλέκτρα”, ”Ιφιγένεια εν Ταύροις”, ”Φοίνισσαι”, ”Ιφιγένεια εν Αυλίδι”, ”Βάκχαι”, ”Ρήσος” και ”Κύκλωψ”.

Η τραγωδία ”Μήδεια”, είναι χαρακτηριστική για τα δεδομένα και τις απόκρυφες δυνάμεις της ψυχής. Όταν, μέσα από μια κυνικότητα, δημιουργείται εκμετάλλευση της ανθρώπινης ύπαρξης, τα αποτελέσματα προφανώς θα είναι ολέθρια. Ξεπερνούν την λογική και φθάνουν στον παραλογισμό. Ο Ευριπίδης, παρόλη την σκοτεινή και άπρεπη πράξη της Μήδειας, καταφέρνει να την κάνει συμπαθή απέναντι στο κοινό.

Τα έργα του Ευριπίδη θεωρούνται διαχρονικά για τους προβληματισμούς και τα δεδομένα της νεότερης εποχής, ενώ βοήθησαν την εξέλιξη του ψυχοδράματος τον 19ο αιώνα.


«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 1η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 2η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 3η Συνάντηση

 

 

 

Related posts