19 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

Τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια 2020

Μία σχετικά πρόσφατη δραστηριότητα, που αναπτύχθηκε από την Ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, είναι τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια. Ξεκίνησε ταπεινά το 2015, για να προστεθεί στις υπόλοιπες δράσεις που αφορούν στην διακονία του λαού του Θεού.

Συμπληρώθηκαν ήδη πέντε χρόνια, και με την βοήθεια του Θεού, ο θεσμός μεγαλώνει και ωριμάζει σταδιακά, και αρχίζει να καταξιώνεται μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο, αλλά και ευρύτερα.

Η γνωριμία με την ιστορία του τόπου μας, η ορθόδοξη δογματική, η εκκλησιαστική γλωσσομάθεια, το περιβάλλον, το αρχαίο θέατρο, είναι οι βασικοί θεματικοί άξονες στους οποίους αναπτύχθηκαν τα Σεμινάρια στο διάστημα 2015 -2019.

Σε αυτά, προστέθηκαν· το εξειδικευμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης «Ποιμαντική της Ναυτιλίας», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Ναυτιλιακών Σπουδών και το «Διοίκηση και Ηγεσία» με δικαίωμα συμμετοχής στους κατέχοντες πτυχίο Ανωτέρας ή Ανωτάτης Σχολής.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσειϜ» διοργανώθηκαν και 2 σεμινάρια που απευθύνονταν σε μουσικούς και αφορούσαν την Διεύθυνση Χορωδίας, υπό τον αείμνηστο Δημήτριο Κανάρη.

Συνολικά μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία 20 Επιμορφωτικά Σεμινάρια

Μετά το πέρας των Σεμιναρίων, σε ειδική τελετή, όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν Ενθύμιο συμμετοχής και όσοι από τους συμμετέχοντες έχουν παρακολουθήσει το 80% των μαθημάτων, λαμβάνουν σχετική Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Ο κύκλος των Σεμιναρίων, δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί, χωρίς την δημιουργική και σταθερή συνεργασία του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς. Μία συνεργασία που κρατάει πολλά χρόνια, με τον Σύνδεσμο να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής σε πλειάδα δραστηριοτήτων. Η παρουσία και ενεργός συμμετοχή του Συνδέσμου στη θεματολογία και την υλοποίηση των Σεμιναρίων, προσδίδουν την απαραίτητη επιστημονική βαρύτητα και το κύρος που απαιτείται, για την εγκυρότητα και αξιοπιστία των γνώσεων που μεταδίδονται.

 

 5 Επιμορφωτικά Σεμινάρια και τη φετινή χρονιά 2020

Τη φετινή χρονιά θα πραγματοποιηθούν πέντε ακόμη Σεμινάρια, διάρκειας οκτώ εβδομάδων. Τα τέσσερα εξ’ αυτών, αποτελούν φυσική συνέχεια των αντίστοιχων Σεμιναρίων των προηγούμενων ετών και απευθύνονται σε όλους ανεξαιρέτως.

Το τελευταίο, με τον τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Διακυβέρνηση», αποτελεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα κατάρτισης, με πλειάδα σημαντικών εισηγητών, που απευθύνεται σε απόφοιτους Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών και προϋποθέτει οικονομική συμμετοχή.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Γνωριμίας με την Ιστορία του τόπου μας

«Ανιχνεύοντας προσωπικότητες της Ιστορίας μας»

Στον φετινό κύκλο των σεμιναρίων μας θα προσεγγίσουμε προσωπικότητες που επηρέασαν, την εποχή τους και την εξελιγκτική μας πορεία σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μέσα από τον πνευματικό, εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό, επιστημονικό, κοινωνικό, πολιτικό, στρατιωτικό χώρο.

Θέλουμε να έρθουμε κοντά και να «συνομιλήσουμε» με ενδιαφέροντες ανθρώπους που το πέρασμά τους από την ζωή ήταν ουσιαστικό και μεστό σε προσφορά.

Είτε είναι γνωστοί σε εμάς, είτε άγνωστοι, είτε λησμονημένοι, σκεφτήκαμε να ξεδιπλώσουμε την ζωή και τις πράξεις τους για να πληροφορηθούμε, να θυμηθούμε, να αναρωτηθούμε. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός των σεμιναρίων μας.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Κάθε Δευτέρα 6.00 – 8.00 μ.μ., από 20 Ιανουαρίου έως 9 Μαρτίου.

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: Αρχοντία Παπαδοπούλου, Ιστορικός, Φιλόλογος, πρ. Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

• Θεμιστοκλής – Περικλής – Ιππόδαμος.

• Καποδίστριας – Κυπριανός Κύπρου 1821 –  Κων/νος Τόμπρος (πρώτος τυπογράφος του νεοελληνικού κράτους – αϊβαλιώτης).

• Ρήγας Βελεστινλής – Αλέξανδρος – Δημήτριος Υψηλάντης.

• Μιχαήλ Κούμας – Χρύσανθος Πόντου.

• Καλλιόπη Λύκα – Άννα Μελά – Παπαδοπούλου· Οι δύο εθελόντριες Ερυθροσταυρίτσισες  Αδελφές επονομαζόμενες «Μάνα του Στρατιώτη».

• Δημ. Ροντηρης – Νίκος Καββαδίας – Μανόλης Ανδρόνικος.

• Οι ευεργέτες του Πειραιά· Ιωάννης και Μαριγώ Χατζηκυριακού – Νικήτας και Ελένη Τζανή –  Άγγελος Μεταξάς.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ῾Ελληνικῆς ᾿Εκκλησιαστικῆς Γλωσσομάθειας

«Τό ῾Ιερόν Εὐχέλαιον. ῾Υγεία καί ἀσθένεια κατά τήν ῾Αγία Γραφή καί τήν ᾿Ορθόδοξο ᾿Εκκλησία»

Τό φετινό Σεμινάριο ᾿Εκκλησιαστικῆς Γλωσσομαθείας ἀσχολείται μέ τό θεολογικό θέμα τῆς ἀσθενείας καί ὑγείας κατά τήν ὀρθόδοξη διδασκαλία. Τό μυστήριο τοῦ ἱεροῦ Εὐχελαίου μᾶς παρέχει τήν δυνατότητα νά ἐξακριβώσουμε τί εἶναι ἁμαρτία, τί ὑγεία, τί ἀσθένεια. ᾿Επίσης, θά μελετήσουμε τό ἱερόν Εὐχέλαιον καί ἀπό πλευρᾶς γλωσσικῆς, ὅσον ἀφορᾶ στίς μετοχές καί τήν χρησιμότητά τους στόν  ῞Ελληνα λόγο.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Κάθε Τρίτη 6.00 – 8.00 μ.μ., ἀπό 21 ᾿Ιανουαρίου ἕως 10 Μαρτίου.

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ᾿Αρχιμανδρίτης π. Αὐγουστίνος Θεοδωρόπουλος, Θεολόγος, Φιλόλογος.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΓΛΩΣΣΙΚΟ  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Μετοχές. ῾Η χρησιμότητα καί ἡ ποικιλία τους στόν ῞Ελληνα λόγο.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

• ΕΙΣΑΓΩΓΗ·

    Σχέση ἁμαρτίας καί ἀσθενείας – ῾Η χρησιμότητα τῶν μετοχῶν.

• ΕΝΟΤΗΤΑ  Α´·

    ῾Η σύσταση τοῦ μυστηρίου τοῦ ἱεροῦ Εὐχελαίου – ῾Η μετοχή δηλώνοντας χρόνο.

• ΕΝΟΤΗΤΑ  Β´·

    ῾Η συναντίληψη τῶν Χριστιανῶν – ῾Η μετοχή ὡς οὐσιαστικό.

• ΕΝΟΤΗΤΑ  Γ´·

    ῾Η θεραπευτική ἀγωγή τοῦ πιστοῦ – ῾Η ἀνάπτυξη καί συμπύκνωση τοῦ νοήματος μέ μετοχές.

• ΕΝΟΤΗΤΑ  Δ´·

    ῾Η  ἔννοια τοῦ δαιμονισμοῦ – ῾Η ἀναφορική μετοχή.

• ΕΝΟΤΗΤΑ  Ε´·

    Τό ἔλαιον τῶν ἀνθρώπων καί τό ἔλεος τοῦ Θεοῦ – Γενική ἀπόλυτος μετοχή.

• ΕΝΟΤΗΤΑ  ΣΤ´·

    ῾Η ρίζα τῆς ἀσθένειας – ῾Η μετοχή δηλώνοντας τρόπο.

• ΕΝΟΤΗΤΑ  Ζ´·

    ῾Η ἀνακεφαλαίωση · ῾Η ὁλότητα ἤ ὁλοκληρία τοῦ ἀνθρώπου – Κατηγορηματική μετοχή.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Ορθόδοξης Κατήχησης

«Θέματα Πατερικής Θεολογίας»

Επιλέξαμε εφέτος να ασχοληθούμε και να προσπαθήσουμε να μελετήσουμε διάφορα μεγάλα, υπαρξιακά θέματα που αναφέρονται στη θεολογία των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Θα προσεγγίσουμε τις βασικές παραμέτρους των ζητημάτων αυτών τις οποίες και θα στηρίξουμε με τις σχετικές πατερικές θεολογικές θέσεις έτσι ώστε να γνωρίσουμε επακριβώς ποια είναι η θέση της Εκκλησίας σε θέματα, ζητήματα, και ερωτήματα που μας αφορούν, μας απασχολούν και επιθυμούμε διακαώς να γνωρίζουμε τι πραγματικά ισχύει, τι είναι αληθινό και τι πρέπει εμείς να προσέξουμε ιδιαίτερα. Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας αποτελούν τον μόνο ασφαλή και σίγουρο δρόμο για να οδηγηθούμε στην αλήθεια της πίστεως την οποία θα ερευνήσουμε και θα αναζητήσουμε στις συναντήσεις αυτές.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Κάθε Τετάρτη 6.00 – 8.00 μ.μ., από 22 Ιανουαρίου έως 11 Μαρτίου.

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωίνος, Θεολόγος, Ιεροκήρυκας.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

• Υπάρχει Θεός;

• Ποια η κατασκευή του ανθρώπου;

• Ποιος ο Παράδεισος, ποιο το προπατορικό αμάρτημα και ποιες οι συνέπειές του;

• Γιατί ο Θεός δεν παρενέβηκε για να αποτρέψει τον άνθρωπο από το προπατορικό αμάρτημα;

• Γιατί η φθορά και ο θάνατος υπάρχουν και μετά την ενανθρώπηση του Χριστού;

• Ποιο το ρητό και το άρητο για το Θεό;

• Τι είναι οι Άγγελοι;

• Αναστήθηκε ο Χριστός;

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Θεατρικής Παιδείας

«Η συμβολή του σύγχρονου θεάτρου στην αναμορφωση των ανθρωπίνων χαρακτήρων»

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Κάθε Πέμπτη 6.00 – 8.00 μ.μ., από 23 Ιανουαρίου έως 12 Μαρτίου.

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δημήτρης Κοντοδήμος, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

• Η σύνδεση του σύγχρονου θεάτρου με την αρχαία Ελλάδα και αναφορά             στα σημαντικότερα σημεία που συντελούν στη δομή του ψυχολογικού δράματος.

• Αναφορά στον Στανισλάφσκι και στη δόμηση των χαρακτήρων μέσα στο θεατρικό έργο.

• Τσέχοφ – Η αρχή του ρεαλισμού – Διαφορά μεταξύ ρεαλισμού και νατουραλισμού – Ανάλυση του κωμικού μονόπρακτου «Η Αρκούδα» του Τσέχοφ. Πώς οι άνθρωποι      εγκλωβίζονται στα «πρέπει», στα «μη» και στα «όχι» και δεν διεκδικούν τις επιθυμίες τους, λόγω έλλειψης κριτικής σκέψης, πνευματικής διαύγειας και ψυχικού σθένους.

• Αναφορά στον  Ίψεν  και στο έργο του. Τι σημαίνει ιψενικό τρίγωνο. Η συμβολή του στο ψυχολογικό δράμα και η σημασία της ψυχικής καθαρότητας.

• Τι είναι το ζωτικό ψεύδος – Ανάλυση του ζωτικού ψεύδους μέσα από το έργο «Η Αγριόπαπια» του Ίψεν.

• Πώς η υπερβολικά αρνητική παρουσίαση των πραγμάτων στο θεατρικό δρώμενο βοηθά τους θεατές να αντιληφθούν το ηθικά ορθό και να διαμορφώσουν κρίση για το καλύτερο. Παραδείγματα με αναφορά σε χαρακτήρες και θεατρικά έργα.

• Αναφορά στον Τενεσί Ουίλιαμς  και ανάλυση των θεατρικών του  μονόπρακτων «Λαίδη Φθειροζόλ» και «Αδέσμευτη».

• Η συμβολή του θεάτρου στην αναδόμηση των ανθρώπινων χαρακτήρων μέσα από έναν υγιή προβληματισμό επάνω στα όρια της ανάπτυξης των πτυχών του έργου, με σκοπό την αποφυγή της μετάδοσης στον θεατή λανθασμένων μηνυμάτων και εικόνας.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Τεχνητή Νοημοσύνη σε καιρούς Α-νοησίας

«Τεχνητή Νοημοσύνη και Διακυβέρνηση»

Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη, Εφαρμογές και Διοίκηση.

Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις βασικές έννοιες και μεθοδολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης και την πληθώρα εφαρμογών στην Ρομποτική.  Θα εξοικειωθούν με την σχετική ορολογία και την τεχνολογία που τις συνοδεύει. Θα γνωρίσουν κάποια σημαντική βιβλιογραφία και θα συμμετάσχουν σε κριτική συζήτηση. Θα αναλυθούν προοπτικές και προβλήματα, καθώς και η συμμετοχή της Τ. Ν. στην βελτίωση του διοικητικού έργου.

Τις εισηγήσεις θα πλαισιώσουν διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές, ανάμεσά τους ο Καθ. Μιχάλης Μπλέτσας Διευθυντής Πληροφορικής στο ΜΙΤ Media Lab, ο Δημήτρης Παπαστεργίου Δήμαρχος Τρικκαίων, ο Παναγιώτης Μανωλάκος Αντιπρόεδρος του Πολιτικού Ομίλου «The Catalyst», η Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής, Πρόεδρος Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, ο Σεραφείμ Κατσικάς, Διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας METIS που ασχολούνται με την έξυπνη ναυτιλία, και εφαρμογές σε αυτή του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things) κ.ά., που θα μεταφέρουν την εμπειρία τους από την εφαρμογή λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης.                       

Το εκπαιδευτικό σκοπούμενο του σεμιναρίου  είναι να αναπτύξουν οι συμμετέχοντες μια σφαιρική γνώση και άποψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που κάνει την παρουσία της όλο και πιο συχνή και καθοριστική στην σύγχρονη ζωή, στην εργασία, στην επικοινωνία και γενικότερα σε  ένα μεγάλο φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ο στόχος είναι να διαμορφώσει σωστά και επιστημονικά ενημερωμένες προσωπικότητες, οι οποίες θα κάνουν χρηστή χρήση αυτού του πολύτιμου εργαλείου, αλλά και θα είναι σε θέση να αποτρέψουν αρνητικές εφαρμογές και εκμεταλλεύσεις ή καταχρήσεις του.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Κάθε Παρασκευή 6.00 – 9.00 μ.μ., από 24 Ιανουαρίου έως 13 Μαρτίου.

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: Αθηνά Τοκατλίδου, Ph.D.in Artificial Intelligence.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Ισίδωρος Παχουνδάκης και Ευστράτιος Σπύρου,  Αντιπρόεδροι Maritime Action St. Thomas Polytechnic -OMSGSA.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

• Ιστορία της πορείας και εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

• Γνωριμία με τους σημαντικούς επιστήμονες και οργανισμούς που μορφοποίησαν αυτό το επιστημονικό πεδίο.

• Βασικές Θεωρίες, Σχολές Σκέψης και Μεθοδολογίες.

• Κριτική προσέγγιση / επισκόπηση / ανάλυση των τεχνολογικών επιτευγμάτων   και εφαρμογών.

• Συμβολή στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

• Συνδρομή στην διαδικασία της διοίκησης.

• Μελλοντικές εξελίξεις.

• Εμπειρίες από εφαρμογές με παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές.

 

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ·

Αίθουσα εκδηλώσεων Πνευματικού Κέντρου Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

(Βούλγαρη 50Γ, όπισθεν του Ιερού Ναού)

 

Εγγραφές και Δηλώσεις Συμμετοχής·

Στο Πνευματικό Κέντρο Ευαγγελιστρίας Πειραιώς (όπισθεν του Ιερού Ναού)

και στο [email protected]

Τηλέφωνα επικοινωνίας· 2104125619 και 2104135224, Fax: 2104178947.

Ηλεκτρονικές Δηλώσεις Συμμετοχής: https://goo.gl/forms/TXzNlLd8Kxuh08Aj2

 

Related posts