25 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία» 11η Συνάντηση

Συνεχίστηκαν την Πέμπτη 22 Απριλίου, με την 11η διαδικτυακή συνάντηση, τα μαθήματα του Σεμιναρίου Θεατρικής Παιδείας με εισηγητή τον Ηθοποιό – Σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Κοντοδήμο και την συνεργασία της Ομάδας «Θύρσος», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Η συνάντηση περιελάμβανε αφιέρωμα σε έναν από τους πιο μεγάλους συγγραφείς, κωμωδιογράφο  και συνεχιστή του δρόμου του ρεαλισμού και του ψυχολογικού δράματος, Άντον Τσέχωφ.

Οι κωμωδίες που έγραψε, έχουν έναν εντελώς ιδιαίτερο χαρακτήρα και εκφράζουν την ιδιοσυγκρασία του δημιουργού τους. Επιπλέον, ανοίγουν ουσιαστικά τον δρόμο του ρεαλισμού.

Τα έργα του δεν περιστρέφονται γύρω από ένα ήρωα ή ηρωίδα. Ο κάθε ρόλος συμβάλλει στην δράση του έργου. Είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε, η ομάδα των ηθοποιών να λειτουργεί, για να μπορέσει να αφομοιώσει ο θεατής, τον υγιή προβληματισμό του έργου.

Οι κωμωδίες του Τσέχωφ, έχουν εκλεπτυσμένο χαρακτήρα, κινούνται μέσα από την σάτιρα, που βγαίνει μέσα από δραματικές καταστάσεις.

Η σκηνοθεσία του είναι πάρα πολύ δύσκολη και ο σκηνοθέτης πρέπει να έχει ιδιαίτερη θεατρική παιδεία, για να αναδείξει τις σατιρικές εικόνες μέσα από τις δραματικές σκηνές, χωρίς το έργο να γίνει δράμα.

Ένα έργο που τον αντιπροσωπεύει, είναι «ο γλάρος», έργο κωμικό σε τέσσερεις πράξεις. Η δράση του έργου δεν περιστρέφεται γύρω από ένα πρόσωπο, αλλά την ομάδα των ηθοποιών.

Σε αυτό θίγονται οι διεκδικήσεις των ανθρώπων, που αγαπούν, πολλές φορές χωρίς ανταπόκριση ή θέλουν να υπηρετήσουν την τέχνη, μέσω της συγγραφής και του θεάτρου.

Θεωρείται δικαιωματικά μια αυτοβιογραφία του Τσέχωφ, δείχνει την σχέση του με την τέχνη και την μάχη του για τα βάσανα της δημιουργίας, απέναντι στις απαιτήσεις της ζωής. Ο βαθύς στοχασμός του Τσέχωφ για την τέχνη και τα είδωλα που δημιουργούνται μέσα από αυτήν, φαίνεται καθαρά μέσα στο έργο.

Ένα άλλο έργο, στο οποίο φαίνονται καθαρά οι κωμικές σκηνές και η ουσία του προβληματισμού, είναι το μονόπρακτο «η αρκούδα». Φαίνεται καθαρά η πρόθεση του συγγραφέα να μεταδώσει υψηλά νοήματα, μέσα από ιλαροτραγικές και συχνά καθημερινές καταστάσεις.

Με κεντρικό θέμα την αποδόμηση της τρέχουσας κοινωνικής ηθικής, των επιταγών και των απαγορεύσεων, που καταδυναστεύουν το ανθρώπινο υποκείμενο, ωθώντας το να κάνει λανθασμένες επιλογές και να δημιουργεί πεποιθήσεις που δεν συνεπικουρούν στην εξέλιξη του.

Τα έργα του Τσέχωφ συνιστούν πηγή γνώσης της ανθρώπινης φύσης και μπορούν να αγγίξουν κάθε σύγχρονο άνθρωπο, γιατί διαθέτουν έναν δυναμικό ρεαλισμό, που εκθέτει το ψυχολογικό και εμπειρικό πολύπτυχο της καθημερινής ζωής.


«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 1η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 2η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 3η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 4η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 5η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 6η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 7η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 8η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 9η Συνάντηση

«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 10η Συνάντηση

Related posts