Συνεχίστηκε την Δευτέρα 2 Αυγούστου με την 26η διαδικτυακή συνάντηση, η σειρά των μαθημάτων που πραγματοποιεί ο Συγγραφέας – Ραδιοφωνικός Παραγωγός κ. Στέφανος Μίλεσης, με γενικό τίτλο «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»
Το οδοιπορικό συνεχίστηκε μεταξύ άλλων, με την καταβύθιση του ατμόπλοιου «ΕΛΛΑΣ» και την είσοδο των Γερμανών σε Αθήνα και Πειραιά.
Από τον μεγάλο βομβαρδισμό της 6ης Απριλίου και μετά, οι Γερμανοί βομβαρδίζουν καθημερινά τον Πειραιά. Οι Γερμανοί δεν σεβάστηκαν ούτε την γιορτή του Πάσχα, αφού πάλι επέδραμαν κατά στόχων.
Πολλοί Πειραιώτες κουράστηκαν από το περιβάλλον των καταφυγίων και δεν τρέχουν πλέον σε αυτά, οτιδήποτε κι αν συμβεί.
Την 23η Απριλίου ανακοινώνεται η μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κρήτη. Εκτός των τμημάτων στρατού που προσπαθούσαν να μετακινηθούν προς τη μεγαλόνησο για να συνεχίσουν τον αγώνα, τον ίδιο προορισμό είχαν θέσει και χιλιάδες απλών πολιτών, κυρίως γυναικόπαιδων. Τα πλοία που απέμεναν για την μετακίνηση του κόσμου ήταν από λίγα έως ελάχιστα.
Ανάμεσα τους το ατμόπλοιο «Ελλάς» που θα επέτρεπε την επιβίβαση επιβατών, με ημέρα αναχώρησης την 24ηΑπριλίου, με τις προϋποθέσεις ότι θα επιβιβάζονταν σε αυτό 300 τραυματίες στρατιώτες και ότι οι άμαχοι δεν θα έφερναν μαζί τους αποσκευές.
Επιβιβάστηκαν πρώτα οι τραυματίες και στη συνέχεια ο κόσμος που συνέρρεε, καθόταν όπου έβρισκε ελεύθερο χώρο πάνω στο πλοίο. Το πλοίο στέναζε κάτω από το βάρος των επιβατών οι οποίοι είχαν φτάσει να αριθμούν περισσότερα από 800 άτομα, στο μεγαλύτερο μέρος τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.
Πριν την αναχώρηση του, οι ειρήνες της πόλης άρχισαν να ουρλιάζουν, πριν ακόμα τα γερμανικά αεροπλάνα να εμφανιστούν στον ορίζοντα. Ο κυβερνήτης του «Ελλάς» με το πλήρωμα του προσπαθούσαν να εκκενώσουν το κατάφορτο πλοίο, αλλά κανείς από τους επιβάτες δεν ήταν διατεθειμένος να ακολουθήσει τις οδηγίες τους.
Οι πρώτες βόμβες έπεσαν στην θάλασσα, αλλά προκαλούν πανικό και τότε όλοι καταλαβαίνουν την επικινδυνότητα της παραμονής τους στο πλοίο και στριμώχνονται να κατεβούν, αλλά η στενή κλίμακα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον μεγάλο αριθμό των επιβατών.
Το «Ελλάς» πλήττεται στη μέση, προς το μέρος της καπνοδόχου και μεγάλη πυρκαγιά εξαπλώνεται. Για σχεδόν το ένα τρίτο των επιβατών, ο θάνατος ήταν ακαριαίος, ενώ οι αιτίες θανάτου των υπολοίπων ήταν πολλές, όπως πυροβολισμός, έκρηξη βομβών, ασφυξία, πυρκαγιά και κυρίως ο πνιγμός.
Στις 27 Απριλίου οι Γερμανοί εισήλθαν στη έρημη από κατοίκους Αθήνα και στον Πειραιά, όπου βρήκαν μια πόλη κατεστραμμένη. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη του δράματος του ελληνικού λαού, από την γερμανική κατοχή.
Από την ημέρα αυτή που έγινε η εγκατάσταση της γερμανικής διοίκησης στο λιμάνι του Πειραιά, ξεκινά και η αντίσταση του λαού και τα σαμποτάζ γίνονταν σε ημερήσια διάταξη. Οι Γερμανοί προέβαιναν πάντοτε στο ίδιο μέτρο, την ομηρία αθώων πολιτών που συλλαμβάνουν σε μπλόκα και στη συνέχεια εκτελούν.
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 1η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 2η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 3η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 4η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 5η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 6η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 7η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 8η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 9η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 10η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 11η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 12η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 13η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 14η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 15η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 16η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 17η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 18η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 19η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 20η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 21η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 22η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 23η Συνάντηση