25 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 7η Συνάντηση

Συνεχίστηκε την Δευτέρα 15 Μαρτίου με την 7η διαδικτυακή συνάντηση, η σειρά των μαθημάτων που πραγματοποιεί ο Συγγραφέας  – Ραδιοφωνικός Παραγωγός κ. Στέφανος Μίλεσης, με γενικό τίτλο «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Το οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά συνεχίστηκε καταρχήν με την κατάληψη του Λόφου της Καστέλλας.

Το ατμόπλοιο «Καρτερία», ήταν το πρώτο ελληνικό του είδους του, την διακυβέρνηση του οποίου ανέλαβε ο φιλέλληνας Βρετανός αξιωματικός Άστιγξ, μαζί με την διοίκηση ανεξάρτητης ναυτικής μοίρας και έλαβε εντολή να καταπλεύσει στον Πειραιά, προς βοήθεια των πολιορκούμενων Ελλήνων της Ακροπόλεως.

Εντός της μοίρας επέβαιναν περισσότεροι από 2.500 άνδρες, υπό τις εντολές του Γιαννάκη Νοταρά, του Μακρυγιάννη και του Ιγγλέση και είχαν γενικό αρχηγό, τον φιλέλληνα Σκωτσέζο Συνταγματάρχη Θωμά Γκόρντον.

Ο Γκόρντον αποβίβασε το στράτευμα στην Καστέλλα. Μετά την απόβαση οι Έλληνες γρήγορα κατασκεύασαν κανονιοστάσια, ώστε να διασφαλίσουν την θέση τους, γνωρίζοντας το στρατηγικό της σημείο και την πίεση που σίγουρα θα δέχονταν από τους Τούρκους.

Η απόβαση και η κατάληψη της Καστέλλας, έγινε είτε άνευ τουρκικής αντίστασης, είτε με περιορισμένης σε έκταση, μάχη από Τούρκους που προσέτρεξαν από το Μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ο Ρεσίτ Πασάς, ο γνωστός σε όλους μας σήμερα ως Κιουταχής, όταν πληροφορήθηκε την αποβίβαση στην Καστέλλα, εξεστράτευσε εναντίον των Ελλήνων, έχοντας την πεποίθηση ότι θα την ανακαταλάβει.

Γεμάτος περηφάνια για την τρανή νίκη του εναντίον των Ελλήνων του Καματερού, δύο μέρες μετά την απόβαση στην Καστέλλα, διεμήνυε στους Έλληνες της Ακρόπολης, ότι δεν μπορούσαν πλέον να προσδοκούν βοήθεια από κανέναν.

Στο μεταξύ όμως ο Γκόρντον και η ελληνική δύναμη που είχε καταλάβει την Καστέλλα δεν έμειναν άπραγοι. Είχε δημιουργήσει κανονιοστάσια, ταμπούρια και είχε τοποθετήσει περιμετρικά του λόφου 8 κανόνια. Συγχρόνως, το ατμόπλοιο «Καρτερία» εισήλθε εντός του κεντρικού λιμένα του Πειραιά, όπου άρχισε να βάλλει μανιασμένα κατά της Μονής του Αγίου Σπυρίδωνα, εντός της οποίας ήταν οχυρωμένοι 300 Τουρκαλβανοί.

Ο υπόλοιπος ελληνικός στόλος που είχε παραμείνει στα Φαληρικά ύδατα, κανονιοβολούσε την αντεπίθεση του Κιουταχή στον ελληνικό πλέον λόφο της Καστέλλας.

Οι επιχειρήσεις του «Καρτερία» για την κατάληψη της Καστέλλας και της Μονής του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά, αποτέλεσαν παγκόσμια πρωτιά ενεργής συμμετοχής ατμόπλοιου σε μάχη.

Ο Κιουταχής με 1.500 άνδρες αντεπιτέθηκε στην Καστέλλα, βρίσκοντας όμως τους Έλληνες οχυρωμένους τόσο καλά, ώστε να χάσει 300 άνδρες σε μία μάχη που κράτησε πέντε ολόκληρες ώρες.

Η επίθεση ήταν τρομακτική σε μέγεθος και ορμή. Οι Τούρκοι δεν ξαναδοκίμασαν να πάρουν με γιουρούσι την Καστέλλα, έφτιαξαν όμως ολόγυρα ταμπούρια για να κρατήσουν πάνω στο λόφο τους Έλληνες και να τους απομονώσουν.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης μετά την πετυχημένη ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στο Δίστομο, έλαβε εντολή να συνδράμει στην Αττική και εγκατέστησε το στρατόπεδο του στην Ελευσίνα.


«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 1η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 2η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 3η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 4η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 5η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 6η Συνάντηση

Related posts