28 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»

Ξεκίνησαν την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Στην 1η συνάντηση της σειράς που πραγματοποίησε ο Συγγραφέας  – Ραδιοφωνικός Παραγωγός κ. Στέφανος Μίλεσης, με γενικό τίτλο «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά», και θα μεταδίδεται κάθε Δευτέρα, ξεκίνησε το ταξίδι στην ιστορία της πόλης, με αφετηρία την αρχαιότητα.

Η παρουσίαση συνοδεύεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Η σταδιακή ανάδυση του Πειραιά μέσα από την θάλασσα, κατά τους προϊστορικούς χρόνους, αρχικά ως νησί και οι διάφορες μεταβολές που κράτησαν αιώνες και οδήγησαν στην ένωση του με την υπόλοιπη Αττική, απετέλεσαν την αφετηρία του οδοιπορικού.

Ακολούθησαν, η προέλευση της ονομασίας «Πειραιεύς», η διαμόρφωση των πρώτων οικισμών και η κάθοδος των πρωτοελληνικών  φύλων, με την διάσπαρτη εγκατάσταση τους.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην διαμόρφωση των «Θεόσπιτων», λαξευτών σπιτιών εντός των βράχων, και στον σπουδαιότερο λαό, από αυτούς που πρώτοι εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά, τους Μινύες.

Έγινε επίσης ειδική μνεία στα έργα στα οποία προχώρησαν οι  Μινύες, με ιδιαίτερη αναφορά στην «Σπηλιά της Αρετούσας», το «Σηρράγγειον» ή αλλιώς «Σπηλιά του Παρασκευά» και τον Λόφο της Καστέλλας, τον οποίον ισοπέδωσαν και οργάνωσαν σε αυτόν, τον πρώτο οργανωμένο οικισμό της περιοχής.

Η παρουσίαση έκλεισε με το Δικαστήριο της Φρεαττύδας, που αναφέρεται στην ιστορία από τα επικά ακόμα χρόνια, με υποθέσεις που εκδικάστηκαν να χαρακτηρίζονται πολύκροτες και συνταρακτικές.

Related posts