21 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα»: 19η Συνάντηση

Συνεχίστηκε την Τρίτη 30 Μαρτίου, με την 19η συνάντηση, η σειρά διαλέξεων που πραγματοποιεί ο Εικαστικός και Συγγραφέας κ. Βαγγέλης Παππάς, με γενικό τίτλο «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2021, καλύπτοντας όλη την χρονική περίοδο της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η συνάντηση περιελάμβανε το 4ο μέρος από το αφιέρωμα «Ορθοδοξία και Ελληνισμός», με την 1η διάλεξη για την γέννηση της θείας Λειτουργίας και τον αποσυμβολισμό της, τον ελληνικό λόγο στην υψηλή θεολογία και τα σύμβολα της λειτουργικής ζωής.

Η θεία Λειτουργία αφορά όλο τον ελληνικό πολιτισμό και είναι μέρος της ζωής αυτού του πολιτισμού και της ελληνικής εμπειρίας. Πέρα από την θεία Λειτουργία, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μας συνδέει τόσο άμεσα και ουσιαστικά, με τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν είναι το παρελθόν μας, αλλά το ολοζώντανο παρόν μας.

Οι χριστιανοί, σεβόμενοι το παρελθόν τους, δεν κατέστρεψαν τους εγκαταλελειμμένους και ερειπωμένους αρχαίους ελληνικούς ναούς, αλλά αξιοποίησαν ότι αχρήστευε ο χρόνος.

Έτσι, μετέτρεψαν αρκετά από αυτά τα ιερά, σε χριστιανικούς ναούς ή αξιοποίησαν τα υλικά κατεστραμμένων αρχαίων ναών για να οικοδομήσουν εκκλησίες. Ήταν ένα είδος πολιτιστικής συνέχειας του ελληνισμού. Τα ιερά μέρη του αρχαίου κόσμου, έδωσαν έτσι το υλικό, για να δημιουργηθεί ο νέος κόσμος του χριστιανισμού.

Ο χριστιανικός ναός έχει άμεση σχέση με τον ελληνικό κόσμο, ακόμα δε και με το ελληνικό θέατρο. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο έχει μεγάλη σημασία στην διαμόρφωση και την διάταξη του χριστιανικού ναού.

Οι χριστιανοί είχαν την ανάγκη να συμμετέχουν ενεργά στο μυστήριο του θείου δράματος, που τελείται κάθε φορά κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας.

Η θεία λειτουργία είναι ένα δραματικό ποίημα, που χωρίζεται σε σκηνές και περιέχει ρόλους. Μαζευόμαστε όλοι μαζί στη θεία Λειτουργία και ο καθένας εκπληρώνει το έργο του, άλλωστε και η λέξη «λειτουργία», σημαίνει το έργο του λαού.

Όπως η τραγωδία, έτσι και η λειτουργία, είναι μια αναπαράσταση, που κορυφώνεται στην φανέρωση, τα πάθη, την θυσία και τον θρίαμβο του Χριστού.

Είναι μία πράξη η οποία σκοπεύει στην θεία Ευχαριστία, που είναι θυσία. Είναι πράξη σημαντική, η έκφραση όλου του σχεδίου του Θεού για την λύση του ανθρώπινου δράματος, με αρχή, μέση και τέλος.

Εκτελείται με ποιητικό λόγο, δηλαδή με αρμονία και ρυθμό, με πρόσωπα που δρουν και έχουν διάλογο μεταξύ τους. Όπως η αρχαία τραγωδία, έτσι και η θεία Λειτουργία οδηγεί στην κάθαρση των παθημάτων.

Η αρχαία Ελλάδα έδωσε το ένδυμα και η Εκκλησία το ζωοποιό Πνεύμα. Η θεία Λειτουργία είναι ένα συγκλονιστικό δραματικό ποίημα, ένα μεγαλειώδες έργο της ελληνικής γραμματείας, που η τελειότητα του μας κάνει να παραδεχτούμε, πως είναι όλα είναι γραμμένα, όπως έπρεπε να ειπωθούν.

Εδώ ο λαός δεν είναι θεατής, συμμετέχει. Όλο το εκκλησίασμα, Ιερέας και λαός, αποτελούν έναν ιερό θίασο. Υπάρχει μία συνέργεια, ο ένας συμπληρώνει τον άλλον.

Η σκηνή του αρχαίου θεάτρου, αντιστοιχεί στο Ιερό Βήμα του χριστιανικού ναού. Το προσκήνιο, που ήταν μια στοά με κίονες μπροστά στην σκηνή, αντιστοιχεί στο τέμπλο και τις τρεις πύλες του. Το λογείο, το σημείο που κάθονταν οι ηθοποιοί και έπαιζαν τον ρόλο τους, αντιστοιχεί στον άμβωνα. Η πάροδος, οι δύο άκρες της σκηνής, αντιστοιχεί στους δύο διαδρόμους κάτω από τον γυναικωνίτη. Ο χορός στο αρχαίο δράμα, έμπαινε από την δεξιά και την αριστερή πάροδο, συγκεντρώνονταν στην ορχήστρα και συνδιαλέγονταν με τους ηθοποιούς στο λογείο. Αυτός ο χορός, αντιστοιχεί στους δεξιούς και αριστερούς ψάλτες, που και σήμερα τους αποκαλούμε χορό. Οι κερκίδες που κάθονταν οι θεατές αντιστοιχεί με τον κυρίως χώρο του ναού.


«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (1)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (2)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (3

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (4)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (5)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (6)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (7)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (8)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (9)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (10)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (11)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (12)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (13)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (14)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (15)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (16)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (17)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (18)

Related posts