29 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα»: 14η Συνάντηση

Συνεχίστηκε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, η σειρά διαλέξεων που πραγματοποιεί ο Εικαστικός και Συγγραφέας κ. Βαγγέλης Παππάς, με γενικό τίτλο «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2021, καλύπτοντας όλη την χρονική περίοδο της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η διάλεξη αφορούσε το 6ο μέρος από το αφιέρωμα  στην «Ελληνική φιλοσοφία», με επίκεντρο το φιλοσοφικό κίνημα του Στωικισμού, το οποίο ιδρύθηκε στην Αθήνα από τον Ζήνωνα τον Κιτιέα με κέντρο την «Ποικίλη Στοά,» από όπου και πήρε το όνομά της η Σχολή και διήρκεσε 4 με 5 αιώνες.

Η φιλοσοφία των Στωικών δημιουργήθηκε κυρίως σαν θεραπεία στα πάθη και σταδιακά εξελίχθηκε σε μια κυρίαρχη διδασκαλία.

Σύμφωνα με αυτήν την φιλοσοφική διδασκαλία, η ευδαιμονία του ανθρώπου, το να είναι ευτυχισμένος και μακάριος, συνδέεται με την βούληση του, να ενωθεί με τον θείο λόγο που διέπει όλο τον κόσμο.

Πίστευαν οι Στωικοί, ότι όλος ο κόσμος είναι ένας ενιαίος οργανισμός, που αποτελείται από την φύση, που αλλιώς την λένε λόγο ή Θεό, και την ύλη. Σύμφωνα με τον Ζήνωνα, όλος ο κόσμος, είναι το σώμα του Θεού, άρα ο Θεός ως γνώστης, ταυτίζεται με την φύση. Είναι ένα είδος φωτιάς, που μέσα από την καύση, πεθαίνουν και ξαναγεννιούνται όλα.

Η ιδέα που χαρακτηρίζει τον Ζήνωνα και όλη την Στωική φιλοσοφία, είναι ότι η γνώση της φύσης είναι προϋπόθεση για να είναι ευτυχισμένος ο άνθρωπος, ότι πρέπει δηλαδή να ζει σύμφωνα με την φύση.

Μέσα στη φύση ενυπάρχει η μυστική συνταγή του Θεού. Όλοι και όλα είναι κομμάτι της φύσης, μέρη ενός σύνθετου σώματος, όπου το ένα εξυπηρετεί το άλλο και λειτουργούν σε σχέση με κάτι άλλο. Και όλα αυτά είναι σύμφωνα με την θεία πρόνοια και την τάξη του Θεού που διέπει το σύμπαν. Αν το καταλάβει αυτό ο άνθρωπος, θα αντιληφθεί τι πρέπει να κάνει.

Η κακία σίγουρα δεν γεννιέται από την φύση και τον Θεό. Ο άνθρωπος όταν δεν ζει κατά φύση, δεν καταλαβαίνει ότι και αυτός είναι μέρος της φύσης και απέχοντας από αυτήν, δεν την καταλαβαίνει, και δεν κατανοεί τι είναι καλό και τι κακό.

Η κακία υπάρχει γιατί ο άνθρωπος επιλέγει να φύγει από την βούληση της φύσης. Ότι είναι απομακρυσμένο από τη φύση, η ανθρώπινη στάση δηλαδή, είναι κακό.

Ένας από εκείνους που μπορούσαν να τα διακρίνουν όλα αυτά, ήταν ο Επίκτητος. έναν συγκλονιστικός φιλόσοφος των Στωικών, ένας σκλάβος που ελευθερώθηκε μετά από μια σκληρή εμπειρία, αφήνοντάς τον κυριολεκτικά ανάπηρο, Ήταν όμως αυτή του η εμπειρία που αντί να τον πτοήσει, τον δυνάμωσε, διδάσκοντας αργότερα:

“Μη ζητάς ή περιμένεις να συμβούν τα γεγονότα όπως θα τα ήθελες. Αποδέξου τις καταστάσεις όπως πραγματικά συμβαίνουν. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να υπάρξει γαλήνη”.


«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (1)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (2)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (3

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (4)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (5)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (6)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (7)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (8)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (9)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (10)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (11)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (12)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (13)

Related posts