16 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα»: 12η Συνάντηση

Συνεχίστηκε την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, η σειρά διαλέξεων που πραγματοποιεί ο Εικαστικός και Συγγραφέας κ. Βαγγέλης Παππάς, με γενικό τίτλο «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2021, καλύπτοντας όλη την χρονική περίοδο της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η διάλεξη αφορούσε το 4ο μέρος από το αφιέρωμα «Ελληνική φιλοσοφία», με επίκεντρο τον Αριστοτέλη και τον Διογένη τον κυνικό, δύο διαφορετικούς τύπους ανθρώπων.

Στην Ακαδημία του Πλάτωνα σπούδασαν πολλοί σπουδαίοι μαθητές, κι ένας εξ’ αυτών ήταν ο Αριστοτέλης. Σπούδασε δίπλα στον Πλάτωνα για 20 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του δασκάλου του. Ο Πλάτωνας τον θεωρούσε τον καλύτερο μαθητή του, το πιο σπουδαίο μυαλό που είχε γνωρίσει. Μετά τον θάνατο του, παραδόξως, δεν τον διαδέχεται στην διεύθυνση της Ακαδημίας, γιατί ο Πλάτωνας δεν τον επέλεξε.

Αργότερα θα πάει στην Πέλλα, για 12 χρόνια, προσκεκλημένος του βασιλιά Φίλιππου του Β’ της Μακεδονίας, για να διδάξει τον γιό του Αλέξανδρο. Κατεβαίνει στη συνέχεια ξανά στην Αθήνα και αποφασίζει να χτίσει την δική του σχολή, με το όνομα Λύκειο, που αποτέλεσε ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας.

Ο Αριστοτέλης έκανε έναν τεράστιο άθλο, αφού ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με την φυσική, την θεολογία, την βοτανική, την ανθρωπολογία, την ηθική, την μεταφυσική, την βιολογία, την ζωολογία, την πολιτική, την ψυχολογία και την ποίηση και θεωρείται πατέρας πολλών επιστημών.

Διαφοροποιήθηκε από τον Πλάτωνα και σε αντίθεση με τον ιδεαλισμό του δασκάλου του, δημιούργησε ένα άλλο σύστημα φιλοσοφικής σκέψης, αφού πίστευε ότι η ουσία των πραγμάτων, βρίσκεται όχι κάπου στους ουρανούς, αλλά στη γη, είναι τα αντικείμενα και τα πράγματα που αντιλαμβανόμαστε από την εμπειρία μας.

Έτσι, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, οι ιδέες δημιουργούνται από την εμπειρία μας, υπερασπιζόμενος έτσι τον πραγματισμό ή εμπειρισμό. Δημιούργησε την επιστημονική σκέψη και είναι ο πρώτος που κατέταξε σε επιστήμες, όλη την γνώση που είχε διαθέσιμη μέχρι την εποχή του.

Στο εύρος μιας μονάχα ζωής, επινόησε για πρώτη φορά στην ιστορία, κατηγορίες για κάθε επιστήμη, με εργαλεία και μεθοδολογία για το πως φτάνει κανείς στην αλήθεια, ανάλογα με το αντικείμενο της κάθε επιστήμης

Για να τα βάλει όλα αυτά σε μία τάξη, δημιούργησε την έννοια της λογικής, αφού πίστευε ότι αποτελεί την προϋπόθεση για την οργάνωση κάθε σκέψης.

Η επίδραση του Αριστοτέλη στην ανθρωπότητα είναι τεράστια, αφού χωρίς το έργο του ο ανθρώπινος πολιτισμός θα ήταν κατά πολύ φτωχότερος. Γι’ αυτό και θεωρείται οικουμενικός φιλόσοφος ή αλλιώς ο πανεπιστήμων φιλόσοφος.

Οι μαθητές του Σωκράτη ήταν πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης θεωρούνται οι σπουδαίοι μετά τον Σωκράτη. Η ιστορία αναφέρεται και στους ελάσσονες Σωκρατικούς, τους πιο μικρούς οι οποίοι και αυτοί δημιούργησαν σχολές.

Ένας από τους ελάσσονες φιλοσόφους, είναι ο Αντισθένης. Όπως και ο Σωκράτης, έτσι και ο Αντισθένης υποστηρίζει ότι η αρετή είναι γνώση, είναι διδακτή, και αν συνοδεύεται από ισχυρό χαρακτήρα, οδηγεί στην ευδαιμονία. Τα υλικά αγαθά είναι περιττά και ο νόμος της αρετής είναι ανώτερος από το νόμο της πολιτείας.

Σε αυτόν τον δάσκαλο εμφανίστηκε ο Διογένης ο κυνικός, ο άνθρωπος που πέταξε από πάνω του καθετί περιττό και κοίταξε τους συμπολίτες του στα μάτια με αναίδεια, ωμά ειλικρινής, σχεδόν “δαγκώνοντάς” τους ως σκύλος, για το καλό τους. Αυτός που δίδασκε με την ασκητική ζωή του, δίχως πολλά λόγια και διαλέξεις κι έγινε παγκόσμιος θρύλος.

Πίστευε ότι η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στην φυσική ζωή, και μόνο με την αυτάρκεια, την λιτότητα, την άσκηση και την αυτογνωσία, μπορεί να πετύχει αυτήν την ζωή. Επιπλέον, δίδασκε ότι ο άνθρωπος ότι χρειάζεται, το έχει από την φύση του.


«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (1)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (2)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (3

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (4)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (5)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (6)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (7)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (8)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (9)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (10)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (11)

Related posts