20 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 9η Συνάντηση

Συνεχίστηκε την Δευτέρα 29 Μαρτίου με την 9η διαδικτυακή συνάντηση, η σειρά των μαθημάτων που πραγματοποιεί ο Συγγραφέας  – Ραδιοφωνικός Παραγωγός κ. Στέφανος Μίλεσης, με γενικό τίτλο «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Το οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά συνεχίστηκε με την μάχη του Παλαιόπυργου, τον βομβαρδισμό και την κατάληψη της Μονής του Αγίου Σπυρίδωνα, την συνθηκολόγηση των 300 Οθωμανών και τον θάνατο του Καραϊσκάκη.

Παρά τις διαφωνίες τους, υπήρξε και μια συμφωνία μεταξύ του Κόχραν και του Καραϊσκάκη. ότι το μέτωπο Καστέλλας με Κερατσίνι έπρεπε να γίνει ενιαίο.

Για την επίτευξη του, απαιτείτο να καταληφθεί το καστρομοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα, εντός του οποίου είχαν οχυρωθεί 300 Τουρκαλβανοί.

Είχε προηγηθεί η κατάληψη του Παλαιόπυργου της Δραπετσώνας, από τον Γενναίο Κολοκοτρώνη, όπου κι εκεί υπήρχαν οχυρωμένοι Τούρκοι. Παλαιόπυργο έλεγαν τότε το Καστράκι της Δραπετσώνας.

Μέχρι να πέσει το μοναστήρι, ο Καραϊσκάκης έστησε την σκηνή του στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η πλατεία που φέρει το όνομα του και βρίσκεται ο ανδριάντας του, στην Ακτή Τζελέπη.

10.000 Έλληνες είχαν συναχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής επανάστασης, μαζί. Ρουμελιώτες και Νησιώτες, Μοραΐτες, Ηπειρώτες και Μεσολογγίτες, είχαν παραμερίσει τα πάθη τους και τις έριδες τους και είχαν καταφέρει από κοινού να ελευθερώσουν ένα μεγάλο τμήμα αττικής γης, ένα μεγάλο μέρος της Ρούμελης.

 

Οι Εγγλέζοι επεδίωξαν να κάνουν συμφωνία με τους έγκλειστους του μοναστηριού για την παράδοση. Δέχθηκαν όμως τα βόλια του εχθρού και αποφάσισαν από κοινού με τους Έλληνες να κάνουν επίθεση κατά του μοναστηριού, διατάσσοντας τα ελληνικά πλοία να το βομβαρδίσουν.

Ο βομβαρδισμός ήταν τρομερός και τελικά οι Τούρκοι ζήτησαν να παραδοθούν με όρους να φύγουν με τα άρματα τους και ότι άλλο μπορούσαν να κουβαλήσουν.

Ένα τραγικό λάθος οδήγησε στην σφαγή των περισσότερων Αλβανών που είχαν φύγει από το μοναστήρι, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι, στην μάχη του Ανάλατου που ακολούθησε, να εκδικηθούν, σφάζοντας όλους τους Έλληνες αιχμαλώτους.

Ο Καραϊσκάκης αντιμετώπιζε πλέον προβλήματα υγείας κι είχε εξασθενήσει από τους πυρετούς. Κατά την διάρκεια της μάχης, δέχθηκε βόλι στην βουβωνική χώρα και τον μετέφεραν στο πλοίο του Τσώρτς.

Εκεί υπαγόρευσε την διαθήκη του και την υπέγραψε. Εξομολογήθηκε και κοινώνησε και ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, 23 Απριλίου 1827, εξέπνευσε.


«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 1η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 2η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 3η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 4η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 5η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 6η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 7η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 8η Συνάντηση

Related posts