22 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: Ορθόδοξη Κατήχηση»: 2η Συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, η 2η διαδικτυακή συνάντηση της σειράς που πραγματοποιεί ο Αρχιμανδρίτης  π. Καλλίνικος Μαυρολέων, με γενικό τίτλο «Ορθόδοξη Κατήχηση», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Ο π. Καλλίνικος, στην 2η αυτή συνάντηση, ξεκίνησε την ανάλυση του Συμβόλου της Πίστεως, που θα συνεχιστεί και στις επόμενες συναντήσεις.

Η λέξη σύμβολο παράγεται από το ρήμα συμβάλω, που σημαίνει συγκρίνω, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα κάποιο γνώρισμα. Όπως για παράδειγμα ο Σταυρός, που δείχνει το πάθος και την θυσία του Χριστού και την λύτρωση που πρόσφερε στους ανθρώπους.

Σύμβολο όμως ονομάστηκε και η ομολογία πίστεως, δηλαδή μία σύντομη ομολογία των πιστών χριστιανών, για να ξεχωρίζουν από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες. Όπως η ομολογία πίστεως που συνέταξαν η Α’ και η Β’ Οικουμενική Σύνοδος, το γνωστό σε όλους μας «Πιστεύω», που αναφέρεται περιληπτικά σε αυτά που πιστεύει κάθε Ορθόδοξος χριστιανός.

Στη Α’ Οικουμενική Σύνοδο, την οποία συγκάλεσε στη Νίκαια της Βιθυνίας, ο Μ. Κωνσταντίνος, προσκλήθηκαν Επίσκοποι και άλλοι μορφωμένοι κληρικοί κατώτερων βαθών. Με τις θεοφώτιστες συζητήσεις των 318 θεοφόρων Πατέρων, η Σύνοδος απέρριψε τις κακόδοξες διδασκαλίες του Αρείου, που είχαν συνταράξει την Εκκλησία, και συνέταξε τα 7 πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.

Για να αναιρεθούν και καταδικαστούν οι νέες αιρέσεις που εμφανίστηκαν στην συνέχεια, ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Μέγας, συνεκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη την Β’ Οικουμενική Σύνοδο με 150 Πατέρες, και συμπλήρωσε το Σύμβολο της Πίστεως με τα 5 τελευταία άρθρα.

Με την πάροδο του χρόνου, το Σύμβολο έγινε το κέντρο της θρησκευτικής και λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας μας. Είναι μια σύντομη και ακριβής περιγραφή της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, που περιέχει τις βασικές και κεφαλαιώδεις αρχές της, που κατέγραψαν οι άγιοι Πατέρες με την φώτιση του Αγίου Πνεύματος.

Το Σύμβολο της Πίστεως έχει 12 άρθρα. Το 1ο άρθρο αναφέρεται στον Θεό – Πατέρα, το πρώτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Το 2ο άρθρο αναφέρεται στην δεύτερη υπόσταση της Αγίας Τριάδας, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού, το 3ο άρθρο στην ενσάρκωση του Υιού του Θεού, το 4ο άρθρο στα Πάθη και τον θάνατο Του, το 5ο άρθρο στην Ανάσταση Του, το 6ο άρθρο στην Ανάληψη Του στους ουρανούς, το 7Ο άρθρο στην Δευτέρα Παρουσία Του στη γη.

Το 8ο άρθρο αναφέρεται στην τρίτη υπόσταση της Αγίας Τριάδας, το Άγιο Πνεύμα. Το 9ο άρθρο αναφέρεται στην Εκκλησία, το 10ο άρθρο στο βάπτισμα, το 11ο  άρθρο στην μελλοντική κοινή ανάσταση των νεκρών και το 12ο άρθρο στην αιώνια ζωή.

Η πίστη είναι η πύλη που θα μας ανοίξει τον παράδεισο, είναι η μόνη δύναμη που θα μας συμφιλιώσει με τον Θεό και θα μας κάνει πραγματικά παιδιά Του.

Στην αληθινή πίστη απαιτούνται τρία πράγματα, η αναγνώριση της αμαρτωλότητας, η αποδοχή χωρίς δισταγμούς, του κηρύγματος των αγίων Προφητών και Αποστόλων και η εμψύχωση αυτής της πίστης σε έργα άγια και ενάρετα, σε βίο καθαρό.

Ορθόδοξη Κατήχηση»: 1η Συνάντηση

Related posts