29 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Εκκλησιαστική ζωγραφική»: 1η Συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε η 1η διαδικτυακή συνάντηση του Σεμιναρίου Εκκλησιαστικής ζωγραφικής, με εισηγητή  τον Ζωγράφο – Αγιογράφο Γεώργιο Μποζά, στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Μέσα από το Σεμινάριο, επιχειρείται μία πιο διεισδυτική προσέγγιση, στην ζωγραφική της Εκκλησίας, την βυζαντινή αγιογραφία. Την ονομάζουμε τέχνη της Εκκλησίας, γιατί δεν αφορά την γραφή της καθημερινής ζωής, αλλά μέσα από αυτήν και την υπέρβαση της, αφορά την πορεία του ανθρώπου προς τον παράδεισο.

Η ζωή και η διδασκαλία του Χριστού, εξιστορούνται μέσα από την εικόνα και τον ιδιαίτερο τρόπο που τα απεικονίζει η βυζαντινή τέχνη.  Αυτή η τέχνη διατηρείται μέχρι σήμερα, στηριγμένη στην θεολογία των Πατέρων της Εκκλησίας.

Ότι βλέπουμε στον χώρο της αγιογραφίας, είναι μεταμορφωμένο, έχει υποστεί την καλή αλλοίωση, διότι το μέλημα κάθε χριστιανού, είναι η μίμηση του Χριστού.

Οτιδήποτε απεικονίζει η βυζαντινή αγιογραφία, είναι η προσπάθεια της μεταμόρφωσης του γήινου προσώπου, σε ένα, εν δυνάμει, θεϊκό πρόσωπο. Έτσι, η κάθε μορφή των αγίων που εικονίζεται, είναι μεταμορφωμένη στην φύση του παραδείσου.

Στην 1η συνάντηση παρουσιάστηκε μια εισαγωγή στην βάση της εκκλησιαστικής ζωγραφικής, που είναι το σχέδιο και αποτελεί την αρχιτεκτονική για κάθε έργο.

Η σπουδή του σχεδίου, περιλάμβανε την αποτύπωση των βασικών χαρακτηριστικών ενός προσώπου που εικονίζεται σε μία αγιογραφία, όπως τα μάτια, η μύτη και τα αυτιά, καθώς και ο φωτισμός του σχεδίου, που αναδεικνύει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Related posts