27 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: Ορθόδοξη Κατήχηση»: 1η Συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε η 1η διαδικτυακή συνάντηση της σειράς που πραγματοποιεί ο Αρχιμανδρίτης  π. Καλλίνικος Μαυρολέων, με γενικό τίτλο «Ορθόδοξη Κατήχηση», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Στόχος των συναντήσεων είναι η παρουσίαση συνοπτικών μαθημάτων κατήχησης, για να γνωρίσουμε καλύτερα την διδασκαλία της Εκκλησίας για την πίστη μας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον αληθινό Θεό και να έχουμε ορθή πίστη. Πίστη σημαίνει βεβαιότητα για πράγματα που δεν βλέπουν τα μάτια και απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό. Με την πίστη προσεγγίζουμε τον αόρατο και ακατάληπτο Θεό και ανακαλύπτουμε την κρυμμένη σοφία Του.

Η θεία αποκάλυψη διατηρήθηκε και διαδόθηκε στους ανθρώπους με την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση. Αυτές είναι οι δύο πηγές της Ορθόδοξης πίστεως μας.

Η Αγία Γραφή είναι για τους χριστιανούς ένα ιερό βιβλίο. Ο άνθρωπος δεν μπορούσε με τις περιορισμένες διανοητικές δυνάμεις να κατανοήσει ποιος είναι ο Θεός. Έτσι φανερώθηκε ο ίδιος ο Θεός σε εμάς, μας αποκάλυψε το θέλημα Του και το σχέδιο Του για την σωτηρία του κόσμου. Αυτά τα γνωρίζουμε στις δύο πηγές της πίστης μας.

Τα βιβλία που έγραψαν οι μαθητές του Κυρίου, ονομάστηκαν Ευαγγέλια, γιατί αναγγέλλουν στον κόσμο την χαρούμενη είδηση, ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος, για να κάνει τον άνθρωπο θεό.

Αυτά και άλλα πολλά βιβλία, σχημάτισαν το ιερό βιβλίο της Αγίας Γραφής ή Βίβλου. Περιλαμβάνει την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Διαθήκη σημαίνει συμφωνία. Στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός υπόσχεται στους πρωτοπλάστους ότι θα στείλει τον Υιό Του στην γη, τον κατάλληλο καιρό, για να σώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία. Η Καινή Διαθήκη μας λέει ότι ο Χριστός ήρθε και μας υποσχέθηκε πως όσοι Τον αγαπήσουν και ζήσουν σύμφωνα με την διδασκαλία Του, θα κληρονομήσουν την βασιλεία των ουρανών. Και το τελευταίο βιβλίο, η Αποκάλυψη, μας λέει ότι ο Χριστός θα έρθει και πάλι ξανά.

Ιερά παράδοση είναι όλα όσα είδαν, άκουσαν και έζησαν οι Απόστολοι κοντά στον Χριστό, και δεν γράφτηκαν, και τα παρέδωσαν από γενιά σε γενιά. Βρίσκεται ακόμη, στις δογματικές αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, τα συγγράμματα  των Πατέρων και την θεία Λειτουργία.

Related posts