19 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

Θεατρική βραδιά στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

H θεατρική ομάδα ΘΥΡΣΟΣ παρουσίασε θεατρικά αποσπάσματα από το μονόπρακτο του Τενεσί Ουίλιαμς «Μην κλαις μωρό του Ρούνι»,  σε σκηνοθεσία και διδασκαλία  Δημήτρη Κοντοδήμου.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και μεταδόθηκε από το κανάλι του προγράμματος στο YouTube.

Δημήτρης Κοντοδήμος

O Τενεσί Ουίλιαμς ήταν δραματικός συγγραφέας και δέχθηκε επιρροές από μεγάλους συγγραφείς, όπως ο Τσέχωφ και ο Στρίνμπεργκ.  Έγραψε πολλές νουβέλες, ποιήματα, μυθιστορήματα και 110 θεατρικά.

Οι χαρακτήρες των έργων του αντιπροσωπεύουν ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση, δέσμιοι μιας κοινωνίας, που δεν βλέπει ουσιαστικά την αλήθεια που νοιώθουν οι ίδιοι, αλλά την αλήθεια που θέλει να δει η ίδια, τους καταδυναστεύει και τους καταρρακώνει.

Στο μονόπρακτο «Μην κλαις μωρό του Ρούνι», αναφέρεται στην πλήξη και την καταστροφή των ανθρώπινων ονείρων προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Επηρεασμένος από την κοινωνική ζωή της εποχής, θέτει ένα δίλημμα, το οποίο συνεχίζει να είναι διαχρονικό.

Πως αλήθεια μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι, μέσα από την οικογενειακή μας ζωή, όταν αυτή η ίδια καταδυναστεύει την θέληση και τα όνειρα μας. Αυτό γίνεται γιατί η ευτυχία της οικογενειακής ζωής θα έπρεπε να στηρίζεται σε ένα μόνο συστατικό, την αγάπη. Πολλές φορές τα όνειρα καταρρέουν μέσα στην σκληρή πραγματικότητα των κοινωνικών δεσμών, που υψώνονται σαν σίδερα φυλακής.

Η επικράτηση της κοινωνικής νόρμας και η μερική ή ολική κατάργηση των «θέλω» του ανθρώπου, συνεπάγονται και την κατάργηση των ονείρων του.

Related posts