19 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 24η Συνάντηση

Συνεχίστηκε την Δευτέρα 19  Ιουλίου με την 24η διαδικτυακή συνάντηση, η σειρά των μαθημάτων που πραγματοποιεί ο Συγγραφέας  – Ραδιοφωνικός Παραγωγός κ. Στέφανος Μίλεσης, με γενικό τίτλο «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

Το οδοιπορικό συνεχίστηκε με την σχέση του Πειραιά με το ιερό νησί της Τήνου.

Τα παλαιότερα χρόνια, η αναχώρηση από τον Πειραιά παραμονές της εορτής της Παναγίας, με προορισμό το νησί της Τήνου, ήταν ένας θεσμός απαράβατος, που χιλιάδες οικογένειες ακολουθούσαν.

Την δεκαετία του 1920, περισσότερα από 15 ατμόπλοια, απ’ όλες τις εταιρείες, διέκοπταν τα συνήθη δρομολόγια τους, για να μπορέσουν να καλύψουν το γιγάντιο πλήθος που εξορμούσε στο νησί.

Αληθινός άθλος μετακίνησης, να φτάσει κάθε ταξιδιώτης σώος και αβλαβής στο νησί και να επιστρέψει εξίσου σώος στην ασφάλεια του σπιτιού του.

Το στοίβαγμα στα πλοία, ξεπερνούσε τον επιτρεπτό αριθμό των επιβαινόντων, ενώ η εικόνα απέδιδε σκηνές, όμοιες με εκείνες της πρόσφατης, τότε, μικρασιατικής καταστροφής. Η ανάβαση στο πλοίο, μόνο με βάρκες γινόταν εφικτή και όλος ο Πειραιάς μεταβαλλόταν σε ένα πεδίο μάχης.

Για όσους δεν κατάφερναν να επιβιβαστούν στα πλοία, παρηγοριά τους ήταν η εκκλησία της Ευαγγελίστριας Πειραιώς, που οικοδομήθηκε με σκοπό να τους στεγάσει, για να μην φύγουν άπρακτοι από το μεγάλο λιμάνι. Η Ευαγγελίστρια λειτουργούσε παρηγορητικά, και εκεί μπορούσαν οι προσκυνητές να δοξάσουν το όνομα Της.

Όμως το 1929 υπήρξε μια σημαντική χρονιά για την εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Την παραμονή της εορτής του Ευαγγελισμού, δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 24ης προς την 25η Μαρτίου, την ώρα της Παρακλήσεως, το πλήθος των πιστών έγινε μάρτυρας της εμφανίσεως της Παναγίας, με την μορφή της Πλατυτέρας.

Η εμφάνιση έγινε ορατή από το σύνολο του εκκλησιάσματος και διήρκεσε 20 λεπτά. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της παρουσίας δημοσιογράφων, που μετέβησαν εκεί, η αστυνομία έκανε έρευνα και κατέγραψε ότι η θεία οπτασία της Παναγίας, δεν ήταν απάτη, χρησιμοποιώντας κάθε τεχνικό μέσο της εποχής.

Έντεκα χρόνια αργότερα, ο Πειραιάς θα ζήσει έναν ξεχωριστό εορτασμό του δεκαπενταύγουστου, καθώς θα πραγματοποιηθεί ο άνανδρος τορπιλισμός του εύδρομου «Έλλη».

Στο Πειραιά κατέφθασαν οι διασωθέντες του πληρώματος και οι χιλιάδες προσκυνητές της Παναγίας της Τήνου, που συναντούν στις αποβάθρες τους δικούς τους ανθρώπους, που τους περίμεναν με αγωνία.

Δεκατέσσερεις άνδρες του πληρώματος, μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιώς και οι ελαφρώς τραυματισθέντες, στο νοσοκομείο του Ναυστάθμου.

Πέντε ημέρες μετά τον τορπιλισμό, στο λιμάνι του Πειραιά διαδραματίστηκαν οι ίδιες σκηνές αγωνίας, με πλήθη κόσμου να συρρέουν στις αποβάθρες.

Το ελληνικό πλοίο «Αττική», έφτανε από την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, την Λισαβώνα, μεταφέροντας 400 Έλληνες ναυτικούς, που αποτελούσαν πληρώματα πλοίων του εμπορικού μας ναυτικού.

Από αυτούς οι 300 είχαν τορπιλιστεί λόγω πολέμου, σε όλα τα μήκη και πλάτης της υδρογείου. Επρόκειτο για επιζήσαντες 7 χαμένων ελληνόκτητων πλοίων, μαζί με 100 Έλληνες ναυτικούς που είχαν ξεμπαρκάρει στα διάφορα λιμάνια και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Ο κυβερνήτης του φορτηγού «Ιωάννα», ενός εκ των 7 πλοίων, ήταν ο Βασίλης Λάσκος, που στον πόλεμο που θα ακολουθήσει, ως κυβερνήτης του υποβρυχίου «Κατσώνης» θα περάσει με τα απαράμιλλα κατορθώματα του, στο πάνθεο των ηρώων.

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 1η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 2η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 3η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 4η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 5η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 6η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 7η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 8η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 9η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 10η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 11η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 12η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 13η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 14η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 15η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 16η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 17η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 18η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 19η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 20η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 21η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 22η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 23η Συνάντηση

Related posts