21 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα»: 27η Συνάντηση

Συνεχίστηκε την Τρίτη 8 Ιουνίου, με την 27η συνάντηση, η σειρά διαλέξεων που πραγματοποιεί ο Εικαστικός και Συγγραφέας κ. Βαγγέλης Παππάς, με γενικό τίτλο «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Η συνάντηση περιλάμβανε το 7ο μέρος του αφιερώματος στον Βυζαντινό Ελληνισμό και ειδικότερα την Μακεδονική δυναστεία, από τον Βασίλειο Α´ τον Μακεδόνα έως τον Βασίλειο Β´ τον Βουλγαροκτόνο.

Ο Βασίλειος Α’ ο Μακεδόνας, είναι ο ιδρυτής της πιο διάσημης και σημαντικής δυναστείας, της Μακεδονικής, που κράτησε 190 χρόνια και κατά την οποία η Ρωμανία έγινε ξανά η σημαντικότερη αυτοκρατορία της Ευρώπης.

Εγκαθίδρυσε μία νέα γενιά αυτοκρατόρων, γιατί ήταν ικανότατος ο ίδιος ως αυτοκράτορας, Βοήθησε τους φτωχούς, δυνάμωσε τα οικονομικά του κράτους κι ενώ ήταν αγράμματος, έκανε τα παιδία του πολύ μορφωμένα.

Μετά τον Βασίλειο, ακολούθησαν άλλοι 5 αυτοκράτορες μέχρι που φτάνουμε στον Ρωμανό Β’. Μετά τον θάνατο του, δημιουργείται ένα κενό εξουσίας, αφού ο γιός του, ο μετέπειτα Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος, ήταν ακόμη παιδί.

Ανακηρύσσεται αυτοκράτορας ο αρχιστράτηγος Νικηφόρος Φωκάς, ως ο πλέον άξιος, παρότι ο ίδιος επιθυμούσε τον μοναχικό βίο και επεδίωκε να μονάσει στη νεοσύστατη μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, μαζί με τον πνευματικό του πατέρα άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη.

Είχε έμμονη ιδέα με τους Άραβες, τους οποίους πολεμούσε με μένος. Ως πολεμιστής ήταν ανίκητος, ως διπλωμάτης όμως ήταν κακός, γιατί ήταν τραχύς στους τρόπους του.

Είχε προκαλέσει την δυσφορία του λαού, γιατί οι πολλοί πόλεμοι που πραγματοποίησε, είχαν σαν αποτέλεσμα την υποτίμηση του νομίσματος, την αύξηση των φόρων, την περικοπή κρατικών χορηγιών και προνομίων.

Η σύζυγος του Θεοφανώ, που υπήρξε σύζυγος και του Ρωμανού, ερωτεύτηκε τον ανιψιό του αυτοκράτορα, τον αρχιστράτηγο Ιωάννη Τσιμισκή. Οι δυο τους αποφασίζουν να συνωμοτήσουν και οργανώνουν την δολοφονία του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά.

Μετά την δολοφονία του, η Κωνσταντινούπολη βοούσε για τον ρόλο που έπαιξε η Θεοφανώ, γιατί ήξεραν ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός.

Ο Ιωάννης Τσιμισκής, μετά από την πίεση του Πατριάρχη Πολύευκτου, εξορίζει την Θεοφανώ σε ένα μοναστήρι στα Πριγκηπονήσια, κατεδίωξε τους συνεργάτες του συνωμότες που συμμετείχαν στην δολοφονία και ζήτησε δημόσια συγγνώμη για το έγκλημα του.

Στέφθηκε αυτοκράτορας με απολογιστικά λαμπρό έργο. Διεξήγαγε πολύ σημαντικές μάχες, καθυποτάσσοντας τους Βούλγαρους και εντάσσοντάς τους στους υπηκόους της αυτοκρατορίας, ενώ κατέκτησε αχανείς εκτάσεις στην ανατολή. Πέθανε από δηλητηρίαση, επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη.

Η Θεοφανώ επέστρεψε από την εξορία της και στάθηκε δίπλα στο νόμιμο διάδοχο, τον γιό της Βασίλειο Β’ τον Βουλγαροκτόνο. Ο Βασίλειος αφιερώθηκε εντελώς στην διοίκηση του κράτους για 49 χρόνια και δεν παντρεύτηκε ποτέ.

Ήταν ένας αυτοκράτορας – στρατιώτης, ο οποίος εκστράτευσε σε όλα τα μήκη και πλάτη της αυτοκρατορίας, για να απελευθερώσει χαμένα εδάφη. Ο στρατός τον λάτρευε γιατί ζούσε μαζί με τους στρατιώτες του και συντηρούσε τα παιδιά των στρατιωτών που πέθαιναν στις μάχες που τον θεωρούσαν πατέρα τους.

Επί της βασιλείας του τα σύνορα ήταν ασφαλή, αναγνωρίστηκε το κράτος του ως το πιο εύπορο και καλά διοικούμενο βασίλειο του χριστιανικού κόσμου και η δόξα και η αίγλη της αυτοκρατορίας έφτασαν στον υπέρτατο βαθμό. Χτύπησε αποτελεσματικά τους Άραβες, ενώ επί της βασιλείας του εκχριστιανίστηκαν οι Ρώσοι.

Ονομάστηκε Βουλγαροκτόνος γιατί κατέλυσε το κράτος των Βουλγάρων, που ήταν πάντοτε μία πληγή για την αυτοκρατορία. Συνέχισε να εκστρατεύει, φτάνοντας τα σύνορα μέχρι την σημερινή Γεωργία και Αρμενία, ενώ επανέκτησε και μεγάλο μέρος της Ιταλίας.


«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (1)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (2)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (3

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (4)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (5)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (6)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (7)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (8)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (9)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (10)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (11)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (12)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (13)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (14)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (15)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (16)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (17)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (18)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (19)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (20)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (21)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (22)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (23)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (24)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (25)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (26)

Related posts