19 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

Ευαγγελίστρια 2018»: Πρεσβ. Μαυρουδής Γκούμας

Είναι το κεράκι το οποίο μένει αναμμένο και φωτίζει το δικό μας το σκοτάδι,   και μας προετοιμάζει για να δεχτούμε το φως του Χριστού.

Στην 3η ακολουθία της Δ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 16 Μαρτίου, προεξήρχε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Πρεσβύτερος – Οικονόμος Μαυρουδής Γκούμας, εκ των εφημερίων του Ναού.

Η ομιλία του π. Μαυρουδή, εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 20η συνεχή χρονιά στον Ναό, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2018».

Πρεσβύτερος – Οικονόμος Μαυρουδής Γκούμας

Χρησιμοποιώντας μερικές μικρές, αλλά ωφέλιμες ιστορίες, ο π. Μαυρουδής τόνισε ότι δεν πρέπει να ψάχνουμε πίσω από κάθε τι το οποίο μας συμβαίνει, βαρυσήμαντες αναλύσεις και υψηλού επιπέδου εξηγήσεις.

Τα πράγματα στην αγία μας Ορθοδοξία είναι απλά. Εμείς όμως τα κάνουμε πολύπλοκα. Η πίστη μας, είναι πίστη βιωματική, πίστη εξ’ αποκαλύψεως.

Έτσι, συνέχισε αναφερόμενος στην ακολουθία των Χαιρετισμών.

Ερχόμαστε κάθε Παρασκευή την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και γεμίζουμε τις Εκκλησίες, τόνισε. Για να ξεκαθαρίσει ότι, το σίγουρο είναι πως για οποιοδήποτε λόγο κι αν έρθουμε στο Ναό, φεύγουμε κερδισμένοι.

«Κατά την περίοδο της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας, έχει ορίσει την ημέρα Παρασκευή το βράδυ, να τελούνται οι ακολουθίες των Χαιρετισμών στην Θεοτόκο.

Αυτό όμως γίνεται μόνο κάθε Μεγάλη Τεσσαρακοστή και μόνο κάθε Παρασκευή βράδυ; Η ακολουθία των Χαιρετισμών δεν είναι μια ακολουθία που μπορεί να τελεστεί μόνο στο Ναό.

Είναι μια ακολουθία που οφείλουμε οι πιστοί να την έχουμε σε χρήση καθημερινά

Βρισκόμαστε στην εποχή της εικόνας, συνέχισε, κατακλυζόμαστε από εικόνες. Και το μυαλό μας, οτιδήποτε του δώσουμε, αυτό επεξεργάζεται και αυτό διαρκώς αναγεννά και αναπλάθει.

Η ακολουθία των Χαιρετισμών είναι γεμάτη με εικόνες. Και με αυτές τις εικόνες, αγίασαν οι Πατέρες μας. Γιατί γνωρίσανε, μέσω των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, τον ίδιο τον Χριστό.

Η Παναγία μας είναι πρότυπο για όλους μας. Έγινε το κεράκι το οποίο άναψε μέσα στο σκοτάδι. Κι είναι το κεράκι το οποίο μένει αναμμένο και φωτίζει το δικό μας το σκοτάδι,   και μας προετοιμάζει για να δεχτούμε το φως του Χριστού.

Και στο τέλος της ομιλίας του, ο π. Μαυρουδής επεσήμανε:

«Η χρήση των Χαιρετισμών πρέπει να είναι καθημερινή ανάγκη για εμάς. Μέσα στο σκοτάδι που υπάρχει μέσα μας και οφείλεται στην αμαρτία και στις επιλογές μας, θα ανάψει μια λαμπάδα. Όπου υπάρχει φως, έστω και λίγο, το σκοτάδι αρχίζει και διαλύεται.

Ας έχουμε λοιπόν την Παναγία μας βοηθό και συνοδοιπόρο

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Related posts