29 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Ευαγγελίστρια 2018»: Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης

Στην 2η ακολουθία της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, μίλησε προς τους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Αεράκης, της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.

Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Δανιήλ, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 20η συνεχή χρονιά στο Ναό, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2018».

Πίστη βαθειά, θαυμασμός εκπληκτικός αλλά και η ανάγκη για βοήθεια από την Παναγία, είναι οι τρεις λόγοι, σύμφωνα με τον π. Δανιήλ, για την συμμετοχή των χριστιανών στην ακολουθία των Χαιρετισμών.

Για να αναρωτηθεί στη συνέχεια: υπάρχει άνθρωπος που να τον θαυμάζουμε περισσότερο από την ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ που λέγεται Μαρία Παρθένος;

«Θαυμάζουμε την ακτινοβολία και την λάμψη της αγιότητας Της. Θαυμάζουμε Εκείνη, που τα φτερά της αγιότητας δεν πληγώθηκαν ποτέ από την πληγή της αμαρτίας.

Ο θαυμασμός γεννάει την πίστη. Αν δεν είχε εμφανιστεί στην ιστορία η Παναγία, θα ερχόταν ο Θεός από τον ουρανό στη γη. Ασφαλώς όχι. Αν δεν υπήρχε το θαύμα, δεν θα γινόταν το μυστήριο.»

Το θαύμα είναι η χάρη της Παναγίας, εξήγησε. Αυτό το θαύμα γέννησε το μυστήριο, γιατί μυστήριο είναι η σάρκωση του Θεού Λόγου.

Αν δεν υπήρχε η σκάλα, δεν θα κατέβαινε ο Θεός στη γη. Η Παναγία είναι η σκάλα που κατέβασε το Θεό και μας τον έφερε κοντά μας.

Και συνέχισε ο π .Δανιήλ, θέτοντας τα ερωτήματα: αν δεν υπήρχε η πύλη της Θεοτόκου, πως θα γινόταν ο αόρατος Θεός,  ορατός, πως ο άσαρκος θα σαρκωνόταν, πως ο ουράνιος Θεός θα περνούσε τα όρια της γης;

Αν η Παναγία δεν έκανε υπακοή στο θέλημα του Θεού, θα γινόταν το θαύμα της σαρκώσεως του Θεού Λόγου; Θα ερχόταν ο Χριστός στον κόσμο;

Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Αεράκης

Και ολοκλήρωσε το λόγο του:

«Να την παρακαλέσουμε να βοηθήσει να έχουμε καθαρή καρδιά για να πιστεύουμε.

Στις μέρες μας χάθηκε η παρθενία, η αγνότητα. Να δώσει στον κόσμο πάλι το άνθος το σπάνιο που λέγεται παρθενία.

Κι ακόμη, να μας βοηθήσει μέχρι τέλους, να πιστεύουμε στον Υιό και Λόγο του Θεού, τον Υιό Της και Σωτήρα, ώστε μια μέρα μαζί Της να μπούμε στην βασιλεία των ουρανών

Related posts