28 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Ευαγγελίστρια 2018»: Αρχιμ. Θεόκλητος Λεγάτος

Στην 1η ακολουθία της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, μίλησε προς τους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λεγάτος, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Θεοκλήτου, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 20η συνεχή χρονιά στο Ναό, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2018».

Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λεγάτος

Στο πρόσωπο της Θεοτόκου, ήταν αφιερωμένη η ομιλία του π. Θεοκλήτου. Είναι η Παναγία μας, δήλωσε στην αρχή, άξια της αγάπης μας, της τιμής μας, του σεβασμού μας και των επαίνων μας.

Γιατί πραγματικά και ουσιαστικά βοήθησε στο έργο της σωτηρίας του ανθρώπου και του κόσμου, αφού έγινε το μέσο της ενανθρωπήσεως του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Κυρίου Ιησού. Και δικαιολογημένα, η Εκκλησία μας τιμάει την Παναγία ιδιαίτερα, μετά τον Κύριο.

Όλα τα γεγονότα της ευλογημένης και αγίας ζωής Της, συνέχισε, είναι για την Εκκλησία πηγές χάριτος και αγιασμού, οδοδείκτες στην πορεία μας για την βασιλεία του Θεού,  σταθμοί για μια αληθινή πνευματική ζωή.

Ειδικότερα την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μας δίδεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τους Χαιρετισμούς που απευθύνονται στην Παναγία μας.

«Εάν θελήσουμε να μελετήσουμε το κείμενο των Χαιρετισμών, θα δούμε ότι από την αρχή, την ονομάζουν Θεοτόκο. Στο μεγάλο γεγονός της εμφανίσεως του Αρχαγγέλου στην Παναγία, έχουμε την συνάντηση του Θεού με τον άνθρωπο. Γιατί ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, είναι ο απεσταλμένος του Θεού.

Εάν δούμε το έργο των αγγέλων από την μία πλευρά, και τη ζωή και το έργο της Παναγίας από την άλλη, θα διαπιστώσουμε ότι παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες

Σύμφωνα με την διδασκαλία της Εκκλησίας μας, οι Άγγελοι είναι λειτουργικά πνεύματα που υπηρετούν και διακονούν τον Θεό, τον δοξολογούν ακατάπαυστα, αλλά ταυτόχρονα υπηρετούν και διακονούν το έργο της σωτηρίας του ανθρώπου και του κόσμου.

Εάν έρθουμε στο έργο της Παναγίας μας, θα δούμε ότι έχουμε ακριβώς το ίδιο έργο. Από μικρή αφιερώνεται στο Θεό, όπου Τον διακονεί και Τον υπηρετεί με όλες της τις δυνάμεις.

Η διακονία Της μέσα στο Ναό, είναι διακονία αγάπης, προσευχής, αφιερώσεως στον Θεό, όπως και η διακονία των Αγγέλων.

Αλλά και στο έργο της σωτηρίας του ανθρώπου, σημείωσε  ο π. Θεόκλητος, το έργο της Παναγίας είναι πολύ μεγαλύτερο από των Αγγέλων. Αφού η ίδια έγινε το μέσο, ο χώρος για να μπορέσει ο Υιός  και Λόγος του Θεού, να γίνει θεάνθρωπος και να σώσει και λυτρώσει τον άνθρωπο και τον κόσμο.

Επιπλέον, η προσφορά Της μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, είναι πολύ σημαντική και σπουδαία. Βρίσκεται κοντά στο Θεό, πλάι του Κυρίου, και προσεύχεται και παρακαλεί  για όλους μας. Είναι η μητέρα μας, η παραμυθία, η παρηγοριά, το φως.

Για να καταλήξει:

«Είναι ανάγκη να μιμηθούμε το ευλογημένο παράδειγμα της Παναγίας και των Αγγέλων.  Καλούμαστε να βιώσουμε τη ζωή μας δοξολογώντας τον Κύριο και διακονούντες  τους αδελφούς μας.

Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξει ο τρόπος ζωής μας, θα πρέπει να συνδεθούμε με τον Κύριο και κατ’ επέκταση με την Παναγία, τους Αγγέλους και τους Αγίους

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Related posts