Το βιβλίο δεν είναι μόνο μια συναρπαστική βιογραφία, είναι και μια κραυγή αφύπνισης, όπως κάθε σοβαρό βιβλίο. Είναι μία ευκαιρία αυτοκριτικής και προβληματισμού. Κάτι που μας λείπει και είναι ανάγκη να ξαναβρούμε.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, η παρουσίαση του βιβλίου «Σαιντ Εξυπερύ, ο τελευταίος Ιππότης του ουρανού», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Επιστροφή».
Η παρουσίαση είχε τον γενικό τίτλο: «Πιστός άχρι θανάτου»(Αποκ.β´ 10).
Για το βιβλίο μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Σταμάτης Σκλήρης, Ιατρός – αγιογράφος, η κα Όλγα Μεντζαφού, Επ. Δ/ντρια Συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης και ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής.
Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος
Το βιβλίο αυτό διαβάζεται απνευστί, τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος.
Είναι γραμμένο με γλαφυρότατο τρόπο, ευαισθησία και αγάπη προς τον συγγραφέα του «Μικρού Πρίγκηπα».
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε το αριστούργημα αυτό, αλλά ελάχιστα πράγματα γνωρίζαμε για τον συγγραφέα. Ο κ. Παπαγεωργίου, δεν έγραψε μια μυθιστορηματική βιογραφία, αλλά μία βιογραφία βασισμένη στις πηγές, με επιστημονική ακρίβεια.
«Η ζωή του Εξυπερύ είναι τόσο περιπετειώδης και συναρπαστική, που μοιάζει με μυθιστόρημα. Γι’ αυτό και διαβάζεται από την αρχή μέχρι το τέλος με αμείωτο ενδιαφέρον.
Πολλές δυσνόητες πλευρές του «Μικρού Πρίγκηπα», φωτίζονται και ερμηνεύονται σε αυτό το βιβλίο».
Αυτό που θέλει να παρουσιάσει το βιβλίο αυτό, δεν είναι μόνο ο ήρωας, ο ριψοκίνδυνος πιλότος, ο λογοτέχνης Εξυπερύ, αλλά ο άνθρωπος της αγάπης, της ευαισθησίας, της προσφοράς, της θυσίας.
Πιστός στις αρχές του, στα πιστεύω του, στα οράματα του, χωρίς συμβιβασμούς και πισωγυρίσματα.
Και σημείωσε ο Σεβασμιώτατος:
«Το βιβλίο δεν είναι μόνο μια συναρπαστική βιογραφία, είναι και μια κραυγή αφύπνισης, όπως κάθε σοβαρό βιβλίο.
Είναι μία ευκαιρία αυτοκριτικής και προβληματισμού. Κάτι που μας λείπει και είναι ανάγκη να ξαναβρούμε.
Όλγα Μεντζαφού
Η κα Μεντζαφού παρατήρησε πως το βιβλίο καθίσταται αποκαλυπτικό, όχι μόνο για τον συγγραφέα του «Μικρού Πρίγκηπα» και την ταύτιση μαζί του, στο πολύ ιδιαίτερο ταξίδι του στους κόσμους της αγάπης, της νοσταλγίας, του έρωτα, της θυσίας, της συνέπειας, αλλά και για το δημιουργό του βιβλίου.
Η εξιστόρηση της ζωής του Εξυπερύ, δεν είναι μια απλή βιογραφία, μια γραμμική παράθεση γεγονότων.
«Παρόλο που στηρίζεται στην αντικειμενικότητα του ιστορικού τεκμηρίου, γεγονός που της δίδει αυθεντικότητα, η αξιολογική επιλογή από τον συγγραφέα, καθώς και τα μορφικά της στοιχεία, ως προς την γλώσσα και τη δομή, καθιστούν την αφήγηση πραγματικό δημιούργημα.
Ένα στοιχείο που καθιστά την βιογραφία αποκαλυπτική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, τόσο για τον Εξυπερύ, όσο και για τον συγγραφέα, είναι η παρακολούθηση της ζωής του και η ανάλυση της προσωπικότητας του, όπως αυτή αναδύεται μέσα από τα ιστορικά συμβάντα.»
Και αντίστροφα, με μια ευφυέστατη συγγραφική στρατηγική, χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, στοιχεία του χαρακτήρα του, για να τα εντάξει στην ιστορική πραγματικότητα και να την εξηγήσει, μέσα από τα κείμενα, τις εξομολογήσεις, τις δράσεις.
Ο συγγραφέας εκτυλίσσει την ζωή του Εξυπερύ παράλληλα προς τις ιστορικές κοσμογονικές μεταβολές των δύο πολέμων.
Πρωτοπρεσβύτερος Σταμάτης Σκλήρης
Ο π. Σταμάτης αφιέρωσε την ομιλία του στην μνήμη του μακαριστού π. Μαρίνου Γεωργακόπουλου, που διακόνησε για δεκαετίες την Ενορία της Ευαγγελίστριας, τον οποίο και χαρακτήρισε πρότυπο ενοριακού ιερέως.
Γιατί ο Εξυπερύ είναι τόσο σημαντικός; Γιατί ο «Μικρός Πρίγκηπας», διαβάστηκε από όλον τον κόσμο;
Η σκέψη του και η γραφή του, απαντά ο π. Σταμάτης, είναι ζυμωμένη με το Ευαγγέλιο, με έναν πολύ βαθύ, εσωτερικό, δικό του τρόπο. Το έργο του έχει μία παραπεμπτικότητα που οδηγεί από την γη, στον ουρανό.
«Το θέμα της πίστεως, κατεξοχήν χαρακτηρίζει την προσωπικότητα του Εξυπερύ. Ζει την πίστη, όπως την ζούμε στην χριστιανική παράδοση, ως μία συλλογική κατάσταση και ως μία εκκλησιαστική πραγματικότητα.
Πιστεύει την γαλλική παράδοση, την παράδοση των Γάλλων λογοτεχνών και διανοουμένων, είναι φίλος με πολλούς φιλοσόφους της εποχής του, ξέρει τον διαφωτισμό, την γαλλική επανάσταση, έχει το γαλλικό χιούμορ παντού σε όλα τα γραπτά του, έχει τον πατριωτισμό».
Αλλά μέσα από όλα αυτά προϋποθέτει, την έννοια του ελεύθερου ανθρώπου, του αυθεντικά αγαπώντος, όχι ηθικιστικά ή ευσεβιστικά.
Αλλά είναι σαν να μας απευθύνει ένα κάλεσμα, να αγαπήσουμε τον άνθρωπο, ως κάτι που αξίζει να αφοσιωθούμε, να τον πιστέψουμε και να τον αγαπήσουμε μέχρι τέλους.
«Φαίνεται μέσα από το έργο του, ότι το κάθε πλάσμα του Θεού, έχει μία μοναδική αξία.
Όταν έφτασε στο τέλος, ο θάνατος του, με την μεγαλοψυχία με την οποία έλαβε χώρα, αποτελεί το αντίστοιχο του Σταυρού του Χριστού».
Γεώργιος Παπαγεωργίου
Ο συγγραφέας, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της παρουσίασης, αναφερόμενος στον γενικό της τίτλο, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατήσει κανείς την πίστη του, μέσα από τις δοκιμασίες της ζωής, τις αποτυχίες του, τις απογοητεύσεις του, τις διαψεύσεις των προσδοκιών του.
Να κρατήσει την πίστη του, μέσα στην κυριαρχία της αδικίας, της βίας, του ψεύδους και στη σιωπή του Θεού.
Όταν έρχεται η σκλήρυνση των γηρατειών, η κόπωση και η απογοήτευση, αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο.
«Ο «Μικρός Πρίγκηπας» είναι ένα μοναδικό βιβλίο, που απευθύνεται και σε μικρούς, και σε μεγάλους.
Η επιτυχία του είναι μοναδική, αφού παρόλο ότι είναι 75 χρόνων, εξακολουθεί να είναι μεταξύ των πρώτων, στις προθήκες των βιβλιοπωλείων όλου του κόσμου».
Η επιτυχία του, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, οφείλεται στην απλότητα και την τρυφερότητα του παιδιού που διαπνέει το βιβλίο, αλλά και την σοφία και την αγνότητα, τον τονισμό της σημασίας των σχέσεων, της παραίτησης από τον εγωισμό και το θέλημα μας, της προσφοράς στον διπλανό μας και στο κοινωνικό σύνολο.
Και τέλος στο να μείνει κανείς πιστός σε ότι αγαπάει και μάλιστα να μείνει πιστός μέχρι θανάτου.
Όλα αυτά παίρνουν αξία, υποστασιάζονται, όταν αυτός που τα λέει τα σφραγίζει με το παράδειγμα του.
«Ο «Μικρός Πρίγκηπας» είναι μία αριστοτεχνική συμβολική απόδοση του τι θα ήθελε ο ίδιος ο συγγραφέας του να κάνει, πως θα ήθελε να είναι ο κόσμος, πως ελπίζει ότι ο κόσμος μπορεί να μεταμορφωθεί με την αγάπη και την προσφορά.
Ο Εξυπερύ μας άφησε τις υποθήκες της συνέπειας και της θυσίας, αλλά κυρίως το δώρο του ομορφότερου παραμυθιού που έχει γραφτεί για μικρούς και μεγάλους».