18 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Σμύρνης Ανάθημα» με τον Μουσικό – Πολιτιστικό Σύλλογο “SEMITONO”

Αφιερωμένη στη Σμύρνη ήταν η μουσικοθεατρική παράσταση με τον τίτλο «Σμύρνης Ανάθημα», που παρουσιάστηκε από τον Μουσικό και Πολιτιστικό Σύλλογο “SEMITONO”, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Την σκηνοθεσία της παράστασης έκανε η Μαρία Τζανουκάκη σκηνοθέτης-ηθοποιός.

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Σμύρνης Ανάθημα», που παρουσίασε η θεατρική ομάδα του Μουσικού – Πολιτιστικού Συλλόγου “SEMITONO”, αποτελεί ένα φόρο τιμής για τους ανθρώπους που έζησαν στην λατρεμένη αυτή πόλη και ποτέ δεν την ξέχασαν.

Ήταν μία συρραφή από μονολόγους των Ελλήνων που έζησαν την καταστροφή της, αλλά και από ανθρώπους (κάθε εθνικότητας), που έζησαν στην ακμή της, τους κατοίκους της Σμύρνης των αρχών του 20ου αιώνα.

Το έργο μας εξιστόρησε αντίστροφα τα γεγονότα. Ξεκίνησε από την καταστροφή, προχώρησε στον πρώτο διωγμό του 1914 και κατέληξε στην όμορφη, πολυπολιτισμική, ειρηνική Σμύρνη. Αυτή ήταν και η ευχή της παράστασης, η ειρήνη.

Έτσι παρουσιάστηκε η καταστροφή, μέσα από τα μάτια των ηρώων του Ευριπίδη, του Βενέζη, του Πολίτη, του Αθανασιάδη, της Σωτηρίου, του Καμπανέλλη, των Γ. και Μ. Αλεξάνδρου και της Ντενίση αλλά στο δεύτερο μέρος είδαμε να κάθονται στο ίδιο τραπέζι οι Τούρκοι, οι Εβραίοι, οι Αρμένιοι, οι Άγγλοι και οι Έλληνες και να διασκεδάζουν. Αυτή ήταν η ομορφιά και η γλύκα της Σμύρνης: Η ομόνοια των ανθρώπων και η ζωή χωρίς διάκριση.

Παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τα έργα «Τρωάδες», «Στου Χατζηφράγκου», «Το Νούμερο 31328», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Σμύρνη μου αγαπημένη», «Αιολική Γη», «Το πετράδι της Ιωνίας», «Ματωμένα χώματα», «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», «Οι νεκροί περιμένουν», και «Η Αρχόντισσα της Σμύρνης».

Τους ρόλους ενσάρκωσαν με αλφαβητική σειρά οι: Γεωργοπούλου Ζωή, Γρίβα Ελένη, Καμακάρη Κυριακή, Καμακάρη Σταυρούλα, Καμακάρης Χρήστος, Καμινάρη Κανέλλα, Καφούρου Έλενα, Κολυβά Αναστασία, Κώστογλου Μαρία, Παγώνης Στέλιος.

Στο ρόλο της Σμυρναίικης Μουσικής, η Όλγα Καμηλάρη.

Την Ορχήστρα αποτελούσαν οι: Κοφινάκου Χρύσα (Βιολί), Σάβλας Βασίλης (Κρουστά), Καραμανέας Γιώργος (Λαούτο), Κουτσούγερας Δημήτρης (Ακορντεόν).

Την σκηνοθεσία και σύνθεση των κειμένων έκανε η Μαρία Τζανουκάκη και την μουσική επιμέλεια η Όλγα Καμηλάρη.

 

Related posts