26 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2019»: «Τραγούδια Μεσοπέλαγα» με το μουσικό σχήμα «Μελήδε»

Μουσική συναυλία αφιερωμένη στο σύγχρονο έντεχνο ελληνικό τραγούδι, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Συμμετείχαν ο Kώστας Συμεωνίδης, κιθάρα, λαούτο, τραγούδι, η Άλκηστις Pαυτοπούλου, πιάνο, ο Φώτης Mυλωνάς, πνευστά, ηλεκτρικό μπάσο, κιθάρα ο Σπύρος Kοντολούρης, βιολί, η Mαριαστέλλα Tζανουδάκη,τραγούδι, ο Λουκάς Mεταξάς, κρουστά, ηλεκτρικό μπάσο και ο Θανάσης Σπέλας, τραγούδι.

Το μουσικό σχήμα «Μελήδε» συγκροτήθηκε με σκοπό να παίζει τις συνθέσεις του Κώστα Συμεωνίδη αλλά και τραγούδια  που αρέσουν, κυρίως από το σύγχρονο έντεχνο ελληνικό τραγούδι με επιρροές που ξεκινούν από την παραδοσιακή μουσική και φτάνουν μέχρι τον ηλεκτρικό ήχο.

Ο τίτλος «Τραγούδια Μεσοπέλαγα» προέκυψε από τον τόπο όπου γράφτηκαν τα περισσότερα τραγούδια, δηλαδή τη Μήλο.

Το έντεχνο τραγούδι έκανε την εμφάνιση του στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αρχές της δεκαετίας του 1960, και δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πάντρεμα ανάμεσα στη σύγχρονη ελληνική μουσική και στη σύγχρονη ελληνική ποίηση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια παράδοση μελοποιημένης ποίησης που ονομάστηκε «Έντεχνο τραγούδι». Διαφέρει από το λαϊκό τραγούδι κυρίως στο στίχο αλλά και στη μουσική(ενορχήστρωση, ύφος) ενώ και ο χαρακτήρας του είναι περισσότερο δυτικός.

Το ελληνικό έντεχνο τραγούδι αποκτά γρήγορα μεγάλη απήχηση στις πλατιές μάζες, φαινόμενο πραγματικά σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Related posts