25 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Από την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού…»: Μουσική παράσταση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

Μουσικό οδοιπορικό εμπνευσμένο από την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Στην καλλιτεχνική επιμέλεια, τα κείμενα και το τραγούδι, ήταν η Ζαννέτα Καλοσκάμη.

Στο πιάνο και το τραγούδι ήταν ο Ανδρέας Πριονάς, κιθάρα και τραγούδι ο Βαγγέλης Μαραζάκης και σαξόφωνο ο Νίκος Κουλούρης.

Συμμετείχαν οι Πάτροκλος Λειβαδίτης, Tika Miqava, Ντέπυ Χειλά, Λαμπρινή Γκότση, Μαριάννα Γκουτσιούδη, Αφροδίτη Βούλτσου, Καλλιόπη Κουφαλιά,   Martha Habibi,  Κλαίρη Μπένου, Σταυρούλα Καρκαμπάση.

Η εκδήλωση, μεταδόθηκε  από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Εισαγωγικά στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν κάποια βασικά στοιχεία που αφορούσαν τις απαρχές του ελληνικού τραγουδιού.

Πρώτος σταθμός η αρχαία και η ελληνιστική περίοδος. Δεν έχουν διασωθεί ούτε τραγούδια, ούτε ποιήματα από την αρχαία Ελλάδα. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι γινόταν απαγγελία ποιημάτων από τους τραγουδιστές της εποχής, τους αοιδούς, πάντα με την συνοδεία μουσικής, κυρίως της άρπας.

Συνέχεια με την βυζαντινή και μεταβυζαντινή μουσική. Λέγοντας βυζαντινή μουσική ονομάζουμε την μουσική της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως διαμορφώθηκε στους βυζαντινούς χρόνους και μετά την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Το ελληνικό δημοτικό τραγούδι, αναπτύχθηκε παράλληλα με την βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και διαδόθηκε κυρίως, με προφορικά μέσα.

Τα δημοτικά τραγούδια αποτελούν δημιουργήματα της λαϊκής ποίησης κα φυσικά συνδέονται άμεσα με την μουσική και τον χορό.

 

Related posts