Συνεχίστηκε την Δευτέρα 14 Ιουνίου με την 19η διαδικτυακή συνάντηση, η σειρά των μαθημάτων που πραγματοποιεί ο Συγγραφέας – Ραδιοφωνικός Παραγωγός κ. Στέφανος Μίλεσης, με γενικό τίτλο «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».
Το οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά περιλάμβανε την συνέχεια της αναφοράς στους μεγάλους ευεργέτες της πόλης του Πειραιά, με πρώτο σταθμό το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα και τον Ιωάννη Χατζηκυριακό.
Ο μέγας ευεργέτη Ιωάννης Χατζηκυριακός, μεγάλωσε στη Σμύρνη, γαλουχημένος από τους γονείς του με τα ιδανικά της επανάστασης κι έχοντας πρότυπα τις μεγάλες και ηρωικές μορφές της παλιγγενεσίας. Έφτασε στον Πειραιά, όπου εγγράφηκε δημότης και άνοιξε κατάστημα εμπορίας καπνού στην Αθήνα, αποκτώντας μεγάλη περιουσία.
Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του τον απασχολούσαν διαρκώς, αναζητούσε τρόπους ευεργεσίας και έκφρασης φιλανθρωπίας. Επιθυμούσε να συμπληρώσει το έργο της θείας του Ελένης Νικήτα Ζαννή, που είχε ιδρύσει ορφανοτροφείο αρρένων, οικοδομώντας κι αυτός, ένα ορφανοτροφείο θηλέων.
Η οικοδόμηση ενός ορφανοτροφείου αποτελούσε τότε για τον Πειραιά, πρώτης προτεραιότητας έργο, καθώς το λιμάνι συγκέντρωνε το μεγαλύτερο αριθμό ορφανών και παρατημένων παιδιών, που περιφέρονταν αναζητώντας εργασίες του περιθωρίου, για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους. Στις 30 Απριλίου 1889 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του νέου αυτού μεγάλου φιλανθρωπικού ιδρύματος και αποπερατώθηκε το 1897, επί δημαρχίας Τρύφωνα Μουτσοπούλου. Ένα χρόνο αργότερα τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του, πεθαίνουν έχοντας δει μεν το κτίριο έτοιμο, αλλά όχι τα επίσημα εγκαίνια του.
Άλλος μεγάλος ευεργέτης του Πειραιά, ήταν ο Κωνσταντίνος Μπάκαλας. Οκτώ ετών, έφτασε στον Πειραιά προερχόμενος από την Αρκαδία και περιπλανιόταν στους δρόμους του Πειραιά. Με την ευκαιρία που του έδωσε ο αλευροβιομήχανος Κωνσταντόπουλος και εργαζόμενος σκληρά, πέτυχε την πρόοδο του. Σπούδασε στην Εμπορική Σχολή Πειραιώς, και αφού κατέκτησε διευθυντική θέση, αποφάσισε να δημιουργήσει την δική του επιχείρηση. Έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιτηρών, αλλά ο πλούτος που απέκτησε, δεν τον κάνει να ξεχάσει τα δύσκολα παιδικά του χρόνια.
Αναλαμβάνει επικεφαλής του Πατριωτικού Ιδρύματος, δημιουργεί δύο παιδικά περίπτερα στις εξοχές της Βούλας για να πηγαίνουν τα φτωχά Πειραιωτόπουλα. Διέθεσε έκταση για να ανεγερθεί το ΠΙΚΠΑ στον Πειραιά και μέγαρο που προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη των συσσιτίων του Πατριωτικού Ιδρύματος, τα οποία διενεργούνται στην πόλη όλη τη δεκαετία του ’30. Στη διαθήκη του είχε μεριμνήσει όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους γέροντες, τους αναπήρους και τους απόρους του Πειραιά.
Ο Πανταζής Βασσάνης, με εμπορικές και γεωργικές δραστηριότητες, απέκτησε μεγάλη περιουσία και στη διαθήκη του προσέφερε μεγάλο ποσό για την ανέγερση της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, δίνοντας για πρώτη φορά στέγη στη Σχολή.
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 1η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 2η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 3η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 4η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 5η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 6η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 7η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 8η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 9η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 10η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 11η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 12η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 13η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 14η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 15η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 16η Συνάντηση