Συνεχίστηκε την Δευτέρα 7 Ιουνίου με την 18η διαδικτυακή συνάντηση, η σειρά των μαθημάτων που πραγματοποιεί ο Συγγραφέας – Ραδιοφωνικός Παραγωγός κ. Στέφανος Μίλεσης, με γενικό τίτλο «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».
Το οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά συνεχίστηκε αρχικά με την συνοικία του Τσίλλερ, που δημιουργήθηκε σε λιγότερο από δύο δεκαετίες από την αποχώρηση των αγγλογαλλικών δυνάμεων από τον Πειραιά.
Ο μεγάλος Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ, που είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, αγόρασε σημαντική έκταση στην περιοχή της Καστέλλας, όπου οικοδόμησε μια σειρά από σπίτια, έργο που ολοκληρώθηκε το 1877, δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα στην περιοχή.
Η Πηνελόπη Δέλτα, στο βιβλίο «Τρελαντώνης», μέσα από τις περιγραφές της, μας μεταφέρει ολοζώντανα την ζωή στην Καστέλλα το 1879. Περιγράφει πρόσωπα και καταστάσεις που είναι απολύτως πραγματικές, όπως τις είδε με τα μάτια των παιδικών της χρόνων.
Ο Τσίλλερ, για να πετύχει την προσέλευση Πειραιωτών και Αθηναίων στη νέα συνοικία, ίδρυσε ένα μικρό γερμανικό καφενείο, όπου κατά το γερμανικό σύστημα, τοποθέτησε διάφορα παιχνίδια, κούνιες κ.α., πετυχαίνοντας τον εντυπωσιασμό του κόσμου.
Διατήρησε με τον Πειραιά μια ιδιαίτερη σχέση, στην πορεία του ελληνικού του βίου. Τα τρία, από τα πέντε παιδιά του, γεννήθηκαν στον Πειραιά, στην περιοχή πίσω από την σημερινή εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης.
Η συνάντηση συνεχίστηκε με τους ευεργέτες του Πειραιά, αρχής γενομένης με το Νικήτα Τζανή και το Τζάνειο Νοσοκομείο.
Ο Τζανής ήταν έμπορος σιτηρών, με μεγάλη περιουσία και όταν εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, το 1854, είχε πλέον εδραιώσει μία παντοδύναμη εμπορική επιχείρηση. Η πόλη του Πειραιά είχε ακόμα τεράστιες ελλείψεις, με μεγαλύτερη όλων, την έλλειψη νοσοκομείου.
Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο το 1864, ο Τζανής ζήτησε να συντάξει την διαθήκη του, όπου φαίνεται η μέριμνα του για την ίδρυση του πρώτου δημοτικού νοσοκομείου στον Πειραιά.
Άφησε ένα μεγάλο ποσό για την ίδρυση, αλλά και για την μελλοντική συντήρηση του νοσοκομείου, αφού γνώριζε ότι δεν αρκούσε μόνο η δωρεά για την οικοδόμηση του, αλλά χρειάζονταν και τα απαιτούμενα έσοδα για την επιβίωση του.
Η κατασκευή του άρχισε το 1866 και ολοκληρώθηκε το 1873, χρονολογία κατά την οποία το Τζάνειο Νοσοκομείο ξεκίνησε την λειτουργία του. Το νοσοκομείο, στάθηκε αρωγός του πειραϊκού λαού και βασικός πυλώνας ανάπτυξης του λιμανιού, ενώ αποτελούσε ένα σπουδαίο φιλανθρωπικό ίδρυμα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.
Ο αρχικός κανονισμός προέβλεπε για την λειτουργία του νοσοκομείου, εποπτεία από επιτροπή, μέλος της οποίας διετέλεσε αργότερα και ο μέγας ιατροφιλόσοφος Θεόδωρος Αφεντούλης, καθηγητής Φαρμακολογίας και Παθολογικής Ανατομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μια σημαντική προσωπικότητα που διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του Πειραιά.
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 1η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 2η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 3η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 4η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 5η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 6η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 7η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 8η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 9η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 10η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 11η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 12η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 13η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 14η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 15η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 16η Συνάντηση
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 17η Συνάντηση