21 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα»: 26η Συνάντηση

Συνεχίστηκε την Τρίτη 1η Ιουνίου, με την 26η συνάντηση, η σειρά διαλέξεων που πραγματοποιεί ο Εικαστικός και Συγγραφέας κ. Βαγγέλης Παππάς, με γενικό τίτλο «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2021, καλύπτοντας όλη την χρονική περίοδο της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η συνάντηση περιλάμβανε το 6ο μέρος του αφιερώματος στον Βυζαντινό Ελληνισμό και ειδικότερα τον Αυτοκράτορα Ηράκλειο και την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Αβάρους.

Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης ήταν ένα συχνό φαινόμενο, γιατί ήταν η πλουσιότερη και πιο εξελιγμένη πόλη στον κόσμο και έλκυε τους πάντες για να την κατακτήσουν. Μία σημαντική πολιορκία της Κωνσταντινούπολης έλαβε χώρα το 626 μ.Χ., αλλά η αυτοκρατορία άντεξε και η πόλη σώθηκε.

Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος ήταν ένας τραγικός βασιλιάς και συνάμα ένας νέος Μ. Αλέξανδρος, γιατί η μοίρα της υπεράσπισης του ελληνισμού, φαίνεται πως κάποτε επαναλαμβάνεται με έναν εκπληκτικό τρόπο.

Οι εχθροί της αυτοκρατορίας, τα χρόνια που βασίλευε ο αυτοκράτορας Φωκάς, που ήταν ένας από τους χειρότερους αυτοκράτορες όλων των εποχών, αποφασίζουν να την χτυπήσουν από παντού.

Κάποιοι έντιμοι στρατιωτικοί πηγαίνουν στον πατέρα του Ηράκλειου, στρατηγό Ηράκλειο τον πρεσβύτερο, στην Καρχηδόνα, για να αντιμετωπίσουν τον τυραννικό αυτοκράτορα. Εκείνος προτείνει για νέο αυτοκράτορα, τον υιό του Ηράκλειο. Μετά από μάχες, ο Ηράκλειος γίνεται αυτοκράτορας το 610 μ.Χ.

Τέσσερα χρόνια μετά, οι Πέρσες εισβάλλουν στην Παλαιστίνη, φθάνοντας μέχρι την Ιερουσαλήμ, παίρνοντας μαζί τους τον Τίμιο Σταυρό. Την ίδια ώρα οι Άβαροι, κατεβαίνουν από τον βορά, κάνοντας συμφωνίες με τον Ηράκλειο για να μην επιτεθούν.

Το 620 μ.Χ. οι Πέρσες εισβάλλουν στην Αίγυπτο, έχοντας πλέον στην κατοχή τους τους σιτοβολώνες της αυτοκρατορίας, με αποτέλεσμα η διανομή άρτου στην Κωνσταντινούπολη να έχει προβλήματα. Παράλληλα, είχαν κόψει τους εμπορικούς δρόμους στην ανατολή, με αποτέλεσμα τον κλονισμό του εμπορίου στην αυτοκρατορία και αύξηση της ανεργίας.

Ο Πατριάρχης Σέργιος προσφέρει στον Ηράκλειο, όλα τα πολύτιμα σκεύη της Εκκλησίας, για να τα αξιοποιήσει. Ο Ηράκλειος καθιέρωσε ως επίσημη γλώσσα της αυτοκρατορίας την ελληνική, όπως και τον ελληνικό τίτλο «βασιλεύς». Η νέα μορφή κράτους που εγκαινιάζει, είναι ένα κράτος ελληνικό και ταυτόχρονα χριστιανικό.

Ανασύνταξε τον στρατό με βάση τα «θέματα», δηλαδή τις επιμέρους διοικητικές περιφέρειες της αυτοκρατορίας, σταματώντας πλέον τους μισθοφόρους. Και με αυτόν τον στρατό ξεκινάει για να ανακαταλάβει τα μέρη που πήραν οι Πέρσες.

Εκστρατεύει εναντίον τους σαν ένας άλλος Μ. Αλέξανδρος, θέλοντας να καταργήσει των εξ’ ανατολών κίνδυνο. Αλλά όταν ξεκινάει, οι Πέρσες έχουν φτάσει στην Χαλκηδόνα, στις ασιατικές ακτές απέναντι από την Κωνσταντινούπολη.

Στις μεγάλες μάχες που ακολούθησαν, ο Ηράκλειος νικούσε. Κατατροπώνοντας το τεράστιο περσικό κράτος, πολεμούσε για χρόνια. Το 626 μ.Χ., οι Πέρσες, για να αποσπάσουν την προσοχή του Ηράκλειου, συνάπτουν μυστική συμφωνία με του Αβάρους και αποφασίζουν από κοινού να επιτεθούν στην Κωνσταντινούπολη, την ώρα που εκείνος ήταν στην καρδιά της Περσίας.

Στις 31 Ιουλίου του 626 μ.Χ. ξεκινάει η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους βαρβάρους. Ο Πατριάρχης Σέργιος λιτανεύει μέσα στην πόλη την εικόνα της Παναγίας της Βλαχέρνας και την ανεβάζει στα τείχη και ο λαός νιώθει την προστασία Της.

Η πολιορκία κράτησε 8 ημέρες. Το ναυτικό της πόλης κατατρόπωσε τον στόλο των πολιορκητών, την ίδια ώρα που ένας ανεμοστρόβιλος ολοκληρώνει το έργο των υπερασπιστών της. Η συντριβή τους ήταν ολοκληρωτική και οι Άβαροι με τους υπόλοιπους λαούς, αποχώρησαν.

Ο λαός πήγε στην εκκλησία της Βλαχέρνας να αποδώσει στην Παναγία τα νικητήρια και να Την ευχαριστήσουν, ψάλλοντας τον Ακάθιστο Ύμνο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ελληνικής ποίησης και υμνογραφίας.

Ο πόλεμος τερματίζεται και επιστρέφουν στην αυτοκρατορία όλες οι περιοχές που είχαν χαθεί. Όλη η οικουμένη ένιωσε ένα δέος για τον Ηράκλειο. Πήγε τον Τίμιο Σταυρό αρχικά στην Κωνσταντινούπολη και στην συνέχεια τον επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ, επιλέγοντας ως απλός άνθρωπος να κουβαλήσει τον Σταυρό στους ώμους του.

Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Ηράκλειος είδε, ότι είχε πετύχει, να χάνεται και να διαλύεται. Είδε την σκιά των μουσουλμάνων Αράβων, να καταπίνουν όσα κέρδισε με τόσους αγώνες ζωής και εξαπλώθηκαν σε όλη την βόρεια Αφρική.

Η ήττα από τους Άραβες τον εξασθένησε και μάλιστα αρρώστησε σωματικά και ψυχικά. Ο μεγάλος του πόνος ήταν η αυτοκρατορία, για την οποία πολέμησε και ξαναχάθηκε.

Ο Ηράκλειος κατατάσσεται ως ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκράτορες που ενσάρκωσε την συνέχεια του ελληνισμού.


«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (1)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (2)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (3

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (4)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (5)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (6)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (7)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (8)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (9)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (10)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (11)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (12)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (13)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (14)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (15)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (16)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (17)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (18)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (19)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (20)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (21)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (22)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (23)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (24)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (25)

 

Related posts