22 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 17η Συνάντηση

Συνεχίστηκε την Δευτέρα 31 Μαΐου με την 17η διαδικτυακή συνάντηση, η σειρά των μαθημάτων που πραγματοποιεί ο Συγγραφέας  – Ραδιοφωνικός Παραγωγός κ. Στέφανος Μίλεσης, με γενικό τίτλο «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Το οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά συνεχίστηκε με τον αγγλογαλλικό αποκλεισμό του Πειραιά, την ξένη του 1854, τον Γάλλο Ναύαρχο Τινάν, το ημερολόγιο της χολέρας του Πειραιά, το μνήμα του Γάλλου και το συμμαχικό κοιμητήριο του Νέου Φαλήρου, τις φωτιές του Αη Γιαννιού, το επεισόδιο με τον υδραίο που έσπασε τον αποκλεισμό και τα επιπρόσθετα μέτρα που επιβλήθηκαν, τον Τινάνειο Κήπο.

Ο Γάλλος Ναύαρχος Τινάν, υπήρξε ο διοικητής του αγγλογαλλικού αποβατικού σώματος, το οποίο το 1854 εμφανίστηκε έξω από το λιμάνι του Πειραιά και αποβίβασε χιλιάδες στρατιώτες. Ο Πειραιάς έπαθε πολλά από την παρουσία του και υπήρξε σκληρός έναντι του πειραϊκού λαού.

Τα πληρώματα του αποβατικού στόλου μετέδωσαν χολέρα στον πληθυσμό του Πειραιά. Ο Τινάν αρνήθηκε να δημιουργήσει ζώνη πέριξ της πόλης, που θα σταματούσε την εξάπλωση της. Η χολέρα μεταδόθηκε και πολλοί άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της. Την ονόμασαν «Ξένη του 1854», επειδή την έφεραν τα ξένα πληρώματα.

Οι Γάλλοι, που πρώτοι υπέστησαν τους θανάτους, δύο μήνες μάλιστα πριν περάσει στην στεριά η χολέρα, το απέκρυψαν και κατά την διάρκεια της νύχτας, έβγαιναν κρυφά στην στεριά για να ρίξουν τους νεκρούς τους σε λάκκο.

Μόνο όταν η επιδημία είχε εξαπλωθεί σε όλη την πόλη, διατάχθηκε ο αποκλεισμός του Πειραιά, με σχηματισμό στρατιωτικής ζώνης. Ο αποκλεισμός δεν τηρήθηκε καθόλου και την απαγόρευση δεν την κρατούσαν ούτε τα στρατεύματα κατοχής. Οι κάτοικοι της πόλης μεταναστεύουν σωρηδόν σε Αίγινα, Ύδρα και Σύρο.

Ο θάνατος δεν εξαιρεί τον στρατό κατοχής και κυρίως τους Γάλλους. Ο τύμβος «Μνήμα Γάλλου», μεταφέρθηκε στο συμμαχικό κοιμητήριο Νέου Φαλήρου.

Η Αθήνα έμεινε σχεδόν αλώβητη. Στον Πειραιά τα τέλη Σεπτεμβρίου 1855 δεν είχαν σημειωθεί άλλοι θάνατοι και η χολέρα φαίνεται ότι είχε σταματήσει. Οι κάτοικοι επιστρέφουν να συνεχίσουν την ζωή τους.

Από τα ρούχα ατόμου που πέθανε στην Σύρο από την χολέρα και παραδόθηκαν στην οικογένεια του στην Αθήνα, η επιδημία επιστρέφει πιο ορμητική. Απερίγραπτος ο νέος τρόμος, με γενική φυγή πληθυσμού σε Αθήνα και Πειραιά. Τα θύματα των Αθηναίων είναι περισσότερα από τον Πειραιά.

Το Νοέμβριο η επιδημία φθάνει στο ανώτατο σημείο της, για να αρχίσει η βαθμιαία ύφεση, με την 21ηΝοεμβρίου 1855 να θεωρείται η ημερομηνία που η χολέρα αρχίζει να λαμβάνει τέλος.

Την παραμονή του Αη Γιαννιού το 1854, οι Άγγλο- Γάλλοι κάνοντας μια επίθεση εναντίον ρωσικού οχυρού, έχασαν χιλιάδες στρατιώτες. Ο Άγγλος ναύαρχος, βλέποντας τις φωτιές που είχαν ανάψει σε όλο τον λόφο της Καστέλλας, αλλά και μέσα στην πόλη, λόγω του εθίμου της γιορτής, πίστεψε πως οι Πειραιώτες εκδήλωναν την χαρά τους για το πάθημα των Άγγλο-Γάλλων και ήταν έτοιμος να βομβαρδίσει και να καταστρέψει ολοσχερώς τον Πειραιά. Η πόλη σώθηκε όταν ένας Άγγλος ιερέας εξήγησε το έθιμο στο ναύαρχο.

Η κατοχή του Πειραιά έληξε το 1857 ενώ ο Τινάν πέθανε το 1876. Ωστόσο, ένας κήπος μέχρι σήμερα συνεχίζει να φέρει το όνομα του, ο Τινάνειος Κήπος. Το 1950 μετονομάστηκε σε Θεμιστόκλειος, αλλά οι παλαιοί Πειραιώτες σπανίως χρησιμοποιούσαν τη νέα ονομασία, δίνοντας λανθασμένα την εντύπωση ότι ο κήπος συνεχίζει να καλείται Τινάνειος.
 
«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 1η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 2η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 3η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 4η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 5η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 6η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 7η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 8η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 9η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 10η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 11η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 12η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 13η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 14η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 15η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 16η Συνάντηση

 

Related posts