16 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: Ορθόδοξη Κατήχηση»: 13η Συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Μαΐου, η 13η διαδικτυακή συνάντηση της σειράς που πραγματοποιεί ο Αρχιμανδρίτης  π. Καλλίνικος Μαυρολέων, με γενικό τίτλο «Ορθόδοξη Κατήχηση», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Ο π. Καλλίνικος, στην 13η αυτή συνάντηση, συνέχισε στην ανάλυση του 5ου άρθρου του Συμβόλου της Πίστεως.

«Καὶ ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρᾳ κατὰ τὰς Γραφάς».

Τὴν τρίτη ἡμέρα ἀναστήθηκε, ὅπως τὸ βεβαιώνουν οἱ Γραφές.

Περιγράψαμε στο προηγούμενο μάθημα τα θαυμαστά γεγονότα, που συνέβαιναν στον κόσμο των νεκρών με την εις Άδου κάθοδον του αναστημένου Χριστού!

Η ανθρώπινη ψυχή του Κυρίου, χωρισμένη από το νεκρό σώμα Του και ενωμένη με την Θεότητά Του, κατέβηκε στον Άδη. Έφθασε εκεί ως Εξουσιαστής της ζωής και του θανάτου, στο αόρατο βασίλειο των κεκοιμημένων. Ως Σωτήρας όλων των ανθρώπων κηρύττει το Ευαγγέλιο της Σωτηρίας και της κοινής Ανάστασης σε όλους τους ως τότε νεκρούς.

Κι ενώ Εκείνος καταργούσε τον θάνατο και λύτρωνε τις ψυχές των νεκρών, που είχαν δεχθεί το σωτήριο μήνυμά Του, κι ενώ Εκείνος καταργούσε τη φθορά του σώματος και προμηνούσε την κοινή Ανάσταση όλων μας, οι άρχοντες του Ισραήλ, Αρχιερείς, Γραμματείς και Φαρισαίοι, συγκεντρώθηκαν, παρά τον Νόμο, πήγαν στον Πιλάτο και του ζήτησαν φρουρά για να φυλά τον τάφο του νεκρού Ιησού. Ας δούμε όμως το αγιογραφικό κείμενο:

 

“Μετά τρεις ημέρες θά αναστηθώ”

«Τήν άλλη δε ημέρα, η οποία είναι μετά την Παρασκευή (δηλαδή τό Σάββατο), πήγαν μαζί οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι στον Πιλάτο και είπαν: «Κύριε, θυμηθήκαμε, ότι εκείνος ο πλάνος είπε, όταν ακόμη ζούσε, “Μετά τρεις ημέρες θά αναστηθώ”. Δώσε λοιπόν διαταγή ν’ ασφαλισθεί ο τάφος έως την τρίτη ημέρα, μήπως έλθουν οι μαθητές του τη νύκτα και τον κλέψουν και πουν στον λαό, “Αναστήθηκε εκ νεκρών”, και θα είναι η τελευταία πλάνη χειρότερη από την πρώτη». Τούς είπε ο Πιλάτος: «Πάρετε φρουρά. Πηγαίνετε και ασφαλίσετε, όπως νομίζετε». Κι αυτοί πήγαν και διά της φρουράς ασφάλισαν τον τάφο, αφού μάλιστα σφράγισαν (με ταινία και βουλοκέρι) το λίθο» (Ματθ. κζ΄ 62-66).

 

Οι άρχοντες του Ισραήλ φοβόνταν τον Χριστό και πεθαμένο! Γι’αυτό ζήτησαν από τον Πιλάτο φρουρά/κουστωδία για να φυλά τον τάφο, από τυχόν κλοπή του νεκρού Σώματος από τους μαθητές Του! Κι όχι μόνο ζήτησαν φρουρά για τη φύλαξη του τάφου, αλλά απαίτησαν και να σφραγιστεί με ειδικές ταινίες, ώστε να μην είναι δυνατή δωροδοκία της φρουράς, για να ανοίξει ο τάφος και να παραδοθεί το Σώμα του Κυρίου Ιησού σ’ εκείνους, που θα τους πρόσφεραν τα οποιοδήποτε δώρα.

 

Ατράνταχτες αποδείξεις για την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου μας

Με αυτές τις ενέργειές τους οι άρχοντες του Ισραήλ, άθελά τους, μας προσφέρουν ατράνταχτες αποδείξεις για την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου μας!

1η: Ο Χριστός πέθανε! Οι άρχοντες είπαν στον Πιλάτο ότι ο Χριστός «ἐκεῖνος ὁ πλάνος εἶπε ἔτι ζῶν». Επομένως, τότε, βεβαιώνουν ότι δεν ζούσε.

2η: Ο Χριστός βρισκόταν στον τάφο, γιατί οι άρχοντες ζήτησαν από τον Πιλάτο «να διατάξει να ασφαλιστεί ο τάφος».

3η:Ο Χριστός είχε προφητεύσει ότι θα αναστηθεί από τους νεκρούς, διότι οι άρχοντες είπαν ότι ο Χριστός είπε «μετά τρεῖς ἡμέρας ἐγείρομαι».

 

Επομένως, μέσα στα γεμάτα μίσος λόγια των αρχόντων του Ισραήλ υπάρχουν τρεις μεγάλες αλήθειες: ο θάνατος, ο ενταφιασμός και η προφητεία της Αναστάσεώς Του. Κι αυτά δεν τα ομολογούν οι μαθητές Του, αλλά οι εχθροί του Χριστού, γι’αυτό και είναι αναντίρρητες. Μάλιστα, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος τα αναφέρει με τέτοιον τρόπο, ώστε να φαίνεται καθαρά η ειλικρίνειά του. Καταγράφει ακόμη και τον χαρακτηρισμό του Δασκάλου του από τους άρχοντες του Ισραήλ ως «πλάνον». Δεν κρύβει την ύβρη κατά του Διδασκάλου Του, αλλά ούτε και βρίζει τους υβριστές. Καταγράφει ό,τι είδε κι ό,τι άκουσε.

 

Στη συνέχεια οι μαθήτριες του Κυρίου, οι Μυροφόρες, «πολύ αργά δε κατά την νύκτα του Σαββάτου, όταν βαθειά γλυκοχάραζε η πρώτη ημέρα της εβδομάδος, ήλθε η Μαρία η Μαγδαληνή και η άλλη Μαρία, για να δουν τον τάφο. Και ιδού, σεισμός μέγας έγινε, διότι άγγελος Κυρίου κατέβηκε από τον ουρανό, προσήλθε στο μνημείο, κύλισε από την θύρα τον λίθο και καθόταν επάνω σ’ αυτόν. Ήταν δε η εξωτερική του εμφάνιση σαν αστραπή και το ένδυμά του ολόλευκο σαν το χιόνι. Από τον φόβο δε του αγγέλου συγκλονίσθηκαν οι φρουροί, παρέλυσαν και έγιναν σαν πεθαμένοι. (Ματθ. 28,1-4)   

 

Ο άγγελος καλεί τις Μυροφόρες να μείνουν ήρεμες, τους δείχνει τον άδειο τάφο και τις διαβεβαιώνει ότι «οὐκ ἔστιν ὧδε· ἠγέρθη γάρ καθώς εἶπε»! Δεν είναι εδώ! Όπως  ο ίδιος είπε, αναστήθηκε! Και προσθέτει, να πάνε γρήγορα να αναγγείλουν στους μαθητές την Ανάσταση του Δασκάλου τους.

 

«Έκλεψαν» το σώμα Του!

 

 «Ενώ δε αυτές σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου πήγαιναν, ιδού μερικοί στρατιώτες της φρουράς ήλθαν στην πόλη και γνωστοποίησαν στους αρχιερείς όλα όσα είχαν γίνει. Κι εκείνοι, αφού συγκεντρώθηκαν μαζί με τους πρεσβυτέρους στο συμβούλιο και συνεσκέφθησαν, έδωκαν μεγάλο χρηματικό ποσό στους στρατιώτες λέγοντες· Πείτε, ότι κατά το διάστημα της νύκτας, ενώ ημείς κοιμόμαστε, ήλθαν οι μαθητές του την νύκτα και Τον έκλεψαν. Και εάν τούτο φθάσει έως τα αυτιά του ηγεμόνος, εμείς θα τον πείσουμε να μη σας τιμωρήσει και θα σας απαλλάξουμε από κάθε ανησυχία. Εκείνοι δε αφού επήραν τα χρήματα, έκαμαν όπως τους καθοδήγησαν οι αρχιερείς, και διαδόθηκε ο λόγος αυτός μεταξύ των Ιουδαίων μέχρι σήμερα». (Ματθ. 28,11-15)

 

Οι αρχιερείς λένε στους στρατιώτες – φρουρούς του τάφου να πουν ότι, τη νύχτα, ενώ  εμείς κοιμόμαστε. Ήρθαν οι μαθητές Του και έκλεψαν το νεκρό σώμα του Διδασκάλου τους. Και πώς το έκλεψαν; Σας δωροδόκησαν; Και πού βρήκαν τα χρήματα; Όλοι ήταν φτωχοί! Χρησιμοποίησαν βία; Μα αυτοί ήταν δειλοί και φοβισμένοι! Και πώς τους είδατε, αφού είπατε ότι σας είχε πάρει ο ύπνος; Και πώς κύλησαν τον λίθο, αφού ήταν τόσο βαρύς; Δεν έκανε κρότο με τον αποκυλισμό του, ώστε να ξυπνήσετε έστω κάποιοι από σας; Τόσο βαρύ ύπνο είχατε; Κι ας υποθέσουμε ότι δεν τους καταλάβατε και μπήκαν στο μνημείο για να κλέψουν το σώμα του Χριστού. Ο κλέφτης, όμως, αρπάζει αυτό που θέλει γρήγορα-γρήγορα και φεύγει, για να μην συλληφθεί. Οι μαθητές ξετύλιξαν τους νεκρικούς επιδέσμους, πήραν το νεκρό σώμα και πάλι τύλιξαν και τους τακτοποίησαν με τάξη μέσα στο μνήμα! Γίνονται αυτά από έναν… κλέφτη;

Κι ύστερα; Γιατί δεν τιμωρηθήκατε που τάχα… «κοιμηθήκατε»; Μήπως… τα αργύρια έκαναν πάλι τη δουλειά τους; Μήπως τα αργύρια σας έκλεισαν το στόμα για να μην πείτε αυτά που πραγματικά συνέβησαν;

Κι ένα τελευταίο: Πού βρήκαν οι μαθητές Του τη δύναμη και το θάρρος να υπερασπίζονται έναν… πεθαμένο, λέγοντας στους ηγέτες και τον λαό ότι αναστήθηκε, αν αυτό δεν ήταν αληθινό; Θα πίστευαν και θα διέδιδαν ένα τόσο χονδροειδές ψέμα, αυτοί, που τον αρνήθηκαν ζωντανό;

 

Η άρνηση της Αναστάσεως του Κυρίου μας δεν έχει κανένα επιχείρημα για να στηριχθεί! Κι ενώ όλα θεμελιώνουν την αλήθεια ότι ο Χριστός πράγματι ανέστη, κι άλλοι αρνητές, με άλλες θεωρίες εμφανίζονται στο πέρασμα των χρόνων και μέχρι σήμερα.

 

Η θεωρία της νεκροφάνειας

 

Μια άλλη θεωρία άρνησης της Αναστάσεως ισχυρίζεται ότι δεν πέθανε πραγματικά πάνω στον Σταυρό ο Χριστός, αλλ’ ότι έπεσε σε λήθαργο και βαριά λιποθυμία. Έπαθε νεκροφάνεια! Η δροσιά του τάφου και τα αρώματα επέδρασαν πάνω του και τον … συνέφεραν! Κύλισε…τον λίθο, βγήκε και πήγε και βρήκε τους μαθητές Του, τους…. προσποιήθηκε ότι αναστήθηκε κι εκείνοι… Τον πίστεψαν! Κι αφού τα κατάφερε όλα καλά… εξαφανίστηκε, κάπου κρύφτηκε και τους άφησε να δέρνονται με την ιδέα ότι τάχα είχε αναστηθεί και αναληφθεί στον ουρανό!

 

Αλλ’ έχουμε κι εδώ πολλά ερωτήματα: Πώς τα κατάφερε μισοπεθαμένος άνθρωπος να βγει από τον τάφο;  Πώς απέσπασε τα οθόνια από το σώμα Του; Πώς στάθηκε στα πόδια Του, μετά από τόσα που είχε πάθει! Κανονικά θα χρειαζόταν ένα σωρό δυναμωτικά φάρμακα, επιδέσμους, ιατρική περίθαλψη! Είναι δυνατόν μετά από τόση εξάντληση να κυλίσει τον μέγα λίθο μόνος Του; Πώς κατάφερε και βάδισε μέχρι το σπίτι που ήταν κρυμμένοι οι μαθητές; Και πώς την ίδια ημέρα βάδισε δυο ώρες με τους δύο μαθητές στην πορεία προς Εμμαούς; Πώς δημιούργησε την εντύπωση του νικητή του θανάτου; Είπε ψέματα ο Κεντυρίων ότι πέθανε; Και το τρύπημα με τη λόγχη; Και το αίμα και το νερό που έτρεξε; Ήταν… φανταστικά; Και γιατί δεν του έσπασαν κι εκείνου τα πόδια, όπως έκαναν στους δύο ληστές; Και πώς κατάφερε αντί για οίκτο, να προκαλέσει τον θαυμασμό των μαθητών και να τους κάνει να πιστέψουν ότι είχε νικήσει τον θάνατο;

 

Κι ύστερα, μετά από τόσα βασανιστήρια, τόση σωματική και ψυχολογική καταπόνηση, μετά από ένα διήμερο απίθανης βιαιότητας και μοχθηρίας (εμπτυσμούς, ραπίσματα, κολαφίσματα, γρονθοκοπήματα κ.ά.) κι εκείνο το απάνθρωπο φραγγέλωμα, ένα σατανικής επινόησης μαστίγωμα,  που ξέσχιζε τις σάρκες Του, και χωρίς καμιά ιατρική βοήθεια, που στάθηκε αδύνατο να βαστάζει τον σταυρό Του και το κάρφωμα στον Σταυρό με τα καρφιά, και το οδυνηρό μαρτύριο πάνω στον Σταυρό, που οδηγούσε με βεβαιότητα στον θάνατο από ασφυξία…. θέλετε να πιστέψουμε ότι δεν πέθανε, αλλά έπεσε σε… νεκροφάνεια;

 

Αυτά είναι αντιεπιστημονικές φλυαρίες, που δυστυχώς τις διάβασαν και τις διαβάζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι!

 

Η θεωρία των ψευδαισθήσεων

 

Ας δούμε όμως κι άλλη μια τέτοια θεωρία! Τη θεωρία των ψευδαισθήσεων! Σύμφωνα με αυτήν οι Μυροφόρες έπεσαν θύματα παραίσθησης ή ψευδαίσθησης. Η εξημμένη φαντασία τους φαντάστηκε την Ανάσταση! Και τη διακήρυξαν, επηρέασαν τους μαθητές με τα λόγια τους κι άρχισαν να έχουν κι εκείνοι τις ίδιες ψευδαισθήσεις!

 

Μα οι μαθητές, δεν είχαν τέτοια προδιάθεση! Πριν δουν οι ίδιοι τον Χριστό, τους είχαν πει άλλοι πως Τον είδαν και δεν τους πίστεψαν! Είπαν στις Μυροφόρες ότι παραληρούν! Ο Θωμάς ζήτησε να ψηλαφήσει τα σημάδια από τα τραύματά Του! Μα είδαν τον αναστημένο Χριστό και δύο και έντεκα και εκατό και πεντακόσια πρόσωπα ταυτόχρονα! Είναι ποτέ δυνατόν όλοι αυτοί να ανήκαν στον ίδιο τύπο ανθρώπου και να είχαν προδιάθεση για ψευδαισθήσεις; Κι ύστερα οι εμφανίσεις του αναστημένου Χριστού γίνονταν σε τόπους, που δεν ευνοούν καθόλου ψευδαισθήσεις:

  • στον δρόμο προς Εμμαούς,
  • σε ένα κήπο,
  • σε ένα χωράφι,
  • στην λίμνη Γενησαρέτ,
  • μεσημέρι,
  • απόγευμα,
  • ενώ εκείνοι περιπατούν συνομιλώντας,
  • ενώ ψαρεύουν αμέριμνοι,
  • τους αναλύει επί ώρες την αγία Γραφή,
  • τους ψήνει ψάρια στα κάρβουνα,
  • τρώει μπροστά τους ψάρι και κερήθρα με μέλι,
  • τους ελέγχει,
  • τους επιτιμά,
  • τους κάνει ψυχρολουσία,
  • τους κάνει να αισθάνονται άσχημα!

Δεν είναι φαντασιόπληκτοι οι μαθητές! Έπειτα, ένας μπορεί να φαντάζεται. Πολλοί μαζί, όμως; Την ίδια ώρα; Το ίδιο πράγμα;  Ψυχολογικώς ανεξήγητο!

 

Η επικοινωνία τους με τον αναστημένο Ιησού ήταν μια εμπειρία αισθήσεων!

 

Η επικοινωνία τους με τον αναστημένο Ιησού ήταν μια εμπειρία αισθήσεων! Ας δούμε τι λένε οι ίδιοι:

α. Ο Πέτρος.

Τον είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια. Δεν σας λέμε φιλοσοφίες και συλλογισμούς. Μιλάμε για γεγονότα, που έγιναν μπροστά μας! (Β’ Πέτρου 1,16).

β. Ο Ιωάννης.

Μιλάμε για πράγματα, που τα είδαμε με τα μάτια μας. Τα ακούσαμε με τα αυτιά μας. Τα ψηλαφήσαμε με τα χέρια μας. Δεν μιλάμε για ιδέες, αλλά για χειροπιαστή πραγματικότητα (Α’ Ιωάν. 1,1-3).

Μπροστά μας ο Χριστός έκαμε πολλά θαύματα. Όχι μόνο αυτά που γράφουμε. Γράφουμε λίγα. Μόνο όσα νομίσαμε πως αρκούν, να Σας βοηθήσουν να καταλάβετε, ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, για να αποκτήσετε στο Όνομά Του την αληθινή ζωή (Ιω. 20,30).

γ. Ο Λουκάς.

Αυτά που κηρύττουμε, μας τα παρέδωσαν εκείνοι που υπήρξαν σε όλα τα επεισόδια της ζωής Του αυτόπτες μάρτυρες. Αυτοί είναι οι κήρυκες της πίστης μας (Λουκ. 1,1-3).

Ο Χριστός, αφού σταυρώθηκε και ετάφη, μετά παρουσιάστηκε πολλές φορές στους μαθητές Του. Τους έδειξε με τρόπο αδιαμφισβήτητο, πώς είναι ζωντανός. Τους το έδειξε με πολλές και πολλών ειδών ενέργειές Του σε διάστημα όχι μιας ή δύο, αλλά σαράντα ολοκλήρων ημερών (Πραξ. 1,3).

 

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμη λόγια από τα άγια Ευαγγέλια, που μαρτυρούν ολοκάθαρα, ότι οι μαθητές Του είδαν τον Χριστό μετά την ανάστασή Του.

Περιοριζόμαστε να συνοψίσουμε τις μαρτυρίες τους επισημαίνοντας ότι:

  • Είδαν τον Κύριο πολλές φορές. 40 ημέρες τους φανερωνόταν συνεχώς (Πραξ. 1,3).
  • Όχι ένας ή δύο την κάθε φορά, αλλά δώδεκα και περισσότεροι, και κάποια φορά επάνω από 500 άτομα.
  • Τον είδαν με τα ίδια τους τα μάτια.
  • Τον άκουσαν με τα ίδια τους τα αυτιά.
  • Τον άκουσαν να τους μιλά για πράγματα εντελώς συγκεκριμένα και να τους ερμηνεύει τις άγιες Γραφές.
  • Τον ψηλάφησαν πολλές φορές με τα ίδια τους τα χέρια.
  • Μίλησαν μαζί Του.
  • Περπάτησαν μαζί Του.
  • Και, ακόμα, τον άκουσαν:
  • να τους εξουσιοδοτεί να συγχωρούν αμαρτίες,
  • να τους δίνει εξουσία να πατούν «επάνω όφεων και σκορπίων και επί πάσαν την δύναμιν του εχθρού», χωρίς τίποτε να μπορεί να τους βλάψει!…
  • να τους δίνει δύναμη να κάνουν θαύματα, και να ανασταίνουν νεκρούς.
  • Πώς να αμφιβάλλουν για την ανάστασή Του;
  • Πώς να μην είναι έτοιμοι και να πεθάνουν ακόμη για την πίστη τους σ’ Αυτόν;

 

Η Ανάσταση του Χριστού αποδεικνύει ότι ο Χριστός ήταν Θεός

 

Αγαπητοί αδελφοί,

Η Ανάσταση του Χριστού αποδεικνύει ότι ο Χριστός ήταν Θεός. Ότι κατήργησε τον θάνατο. Ότι κατέλυσε τη δύναμη της αμαρτίας. Ότι θριάμβευσε η αλήθεια, παρά τις παράνομες δίκες, αναστήθηκε και η αλήθεια έλαμψε!

 

Με αυτή την πίστη στην Ανάσταση του Κυρίου μας ας πορευόμαστε αδελφοί! Ας ζούμε με χριστιανική ελπίδα και ακράδαντη πίστη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας. Ο Αναστάς και Θριαμβευτής Κύριός μας είναι πάντοτε μαζί μας! Κι αυτή η βεβαιότητα ας μας παρηγορεί σε κάθε θλίψη και αντιξοότητα της ζωής μας!


Ορθόδοξη Κατήχηση»: 1η Συνάντηση

Ορθόδοξη Κατήχηση»: 2η Συνάντηση

Ορθόδοξη Κατήχηση»: 3η Συνάντηση

Ορθόδοξη Κατήχηση»: 4η Συνάντηση

Ορθόδοξη Κατήχηση»: 5η Συνάντηση

Ορθόδοξη Κατήχηση»: 6η Συνάντηση

Ορθόδοξη Κατήχηση»: 7η Συνάντηση

Ορθόδοξη Κατήχηση»: 8η Συνάντηση

Ορθόδοξη Κατήχηση»: 10η Συνάντηση

Ορθόδοξη Κατήχηση»: 11η Συνάντηση

Ορθόδοξη Κατήχηση»: 12η Συνάντηση

Related posts