21 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα»: 22η Συνάντηση

Συνεχίστηκε την Τρίτη 20 Απριλίου, με την 22η συνάντηση, η σειρά διαλέξεων που πραγματοποιεί ο Εικαστικός και Συγγραφέας κ. Βαγγέλης Παππάς, με γενικό τίτλο «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2021, καλύπτοντας όλη την χρονική περίοδο της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η συνάντηση περιελάμβανε τη συνέχεια του αφιερώματος στον «Βυζαντινό Ελληνισμό», με αναφορά στην ζωή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Θεοδόσιου.

Στρατιωτικός με μεγάλη πείρα, με καταγωγή από την Ισπανία, χαρακτηρίστηκε μέγας. Ο Θεοδόσιος ήταν ο τελευταίος Ρωμαίος αυτοκράτορας, που υπήρξε ηγέτης ανατολής και δύσης.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εποχής, που ήταν οι Γότθοι, αντί να τους πολεμήσει, πήγε να μιλήσει και να συνεννοηθεί μαζί τους και για το λόγο αυτό, εγκαταστάθηκε για λίγο στην Θεσσαλονίκη.

Τους πρότεινε να εγκατασταθούν στα Βαλκάνια, δίνοντας τους γη για να καλλιεργήσουν, ενώ θα τους έδινε και κάθε χρόνο, ένα χρηματικό επίδομα, με την προϋπόθεση να φυλούν τα σύνορα, από τα άλλα βαρβαρικά φύλα.

Αυτό τα κατάφερε ο Θεοδόσιος, αλλά αυτό που φαίνεται ως το πιο μελανό σημείο της βασιλείας του, ήταν η σφαγή χιλιάδων αθώων ανθρώπων μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Κι αυτό εν μέρει, έχει να κάνει και με την συμφωνία που έκανε με τους Γότθους.

Η βάση των Γοτθικών συμμαχικών στρατευμάτων, ήταν η Θεσσαλονίκη, η οποία όμως ήταν μία καθαρά ελληνική πόλη που κατοικούνταν από Έλληνες, οι οποίοι δεν έβλεπαν θετικά το γεγονός της συνύπαρξης με τους Γότθους και της αστυνόμευσης από αυτούς.

Οι Θεσσαλονικείς ξεσηκώθηκαν εναντίον του στρατιωτικού διοικητή της πόλης, του Γότθου Βουτέριχου, λόγω της σύλληψης ενός δημοφιλούς ηνιόχου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για ομοφυλοφιλία. Στη διάρκεια των ταραχών ο όχλος κατακρεούργησε τον Βουτέριχο.

Ο Θεοδόσιος βρίσκονταν στο Μιλάνο και μόλις πληροφορήθηκε τα γεγονότα, έδωσε μια απάνθρωπη διαταγή, να σφαγιαστούν οι Θεσσαλονικείς, σκεπτόμενος διπλωματικά και πολιτικά, για να αποφύγει τον ξεσηκωμό των Γότθων. 7.000 αθώοι άνθρωποι σφαγιάστηκαν στον ιππόδρομο της πόλης. Ο Θεοδόσιος κατάλαβε το σφάλμα του και προσπάθησε να ανακαλέσει την διαταγή, όμως η διαταγή του είχε εκτελεστεί.

Ο Επίσκοπος Μεδιολάνων άγιος Αμβρόσιος, εμπόδισε την είσοδο του αυτοκράτορα στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου, όταν πήγε να εκκλησιαστεί. Ο Θεοδόσιος έδειξε μεταμέλεια μπροστά του, ζητώντας συγχώρεση.

Ο άγιος Αμβρόσιος έβαλε κανόνα στον αυτοκράτορα, μετά από 8 μήνες πραγματικής μετάνοιας, να γίνει δεκτός στην Εκκλησία, να λειτουργηθεί και να λάβει την θεία Κοινωνία. Μετά από 8 μήνες, εμφανίστηκε ρακένδυτος, μπήκε στο ναό, γονάτισε μπροστά σε όλους, ζήτησε συγχώρεση και αφού διαβάστηκε η συγχωρητική ευχή μέσα στην κοινότητα, κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων.

Ο Θεοδόσιος διέταξε, η επίσημη θρησκεία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, να είναι ο χριστιανισμός, προκειμένου η αυτοκρατορία να είναι συνεκτική. Απαγόρευσε μάλιστα, με ποινή θανάτου, τον πολυθεϊσμό, τις θυσίες και την ενασχόληση με την μαντική, ακόμα και τις απλές επισκέψεις σε αρχαίους ναούς. Αυτό έφερε μεγάλη αναστάτωση στην αυτοκρατορία, γι’ αυτό και άφησε το διάταγμα του ανεφάρμοστο.

Γνωρίζουμε ότι κατήργησε τους ολυμπιακούς αγώνες, αλλά νεότεροι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι δεν τους κατήργησε, αλλά απαγόρευσε τις θυσίες που γίνονταν, δεδομένου ότι οι αγώνες ήταν ένα θρησκευτικό γεγονός, προς τιμήν του Δία και αργότερα του Ηρακλή.

Μετά τον θάνατο του Θεοδόσιου, η αυτοκρατορία χωρίστηκε ξανά στη μέση, σε ανατολικό και δυτικό τμήμα. Τα βάρβαρα φύλα κατέκτησαν τον 5ο αιώνα όλη την κεντρική και δυτική Ευρώπη.

Μέχρι την εποχή του Θεοδόσιου, οι αυτοκράτορες εκλέγονταν από τον στρατό, ενώ από εκεί και πέρα, τον ρόλο του στρατού αναλαμβάνουν ο ίδιος ο υποψήφιος αυτοκράτορας και η σύγκλητος, ενώ η στέψη γίνεται πλέον ένα θρησκευτικό γεγονός και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν και ο Πατριάρχης.

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (1)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (2)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (3

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (4)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (5)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (6)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (7)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (8)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (9)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (10)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (11)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (12)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (13)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (14)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (15)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (16)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (17)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (18)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (19)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (20)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (21)

Related posts