21 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 11η Συνάντηση

Συνεχίστηκε την Δευτέρα 12 Απριλίου με την 11η διαδικτυακή συνάντηση, η σειρά των μαθημάτων που πραγματοποιεί ο Συγγραφέας  – Ραδιοφωνικός Παραγωγός κ. Στέφανος Μίλεσης, με γενικό τίτλο «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Το οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά συνεχίστηκε, με αναφορά στον Γιαννάκη Νοταρά, την συμμετοχή του στις πειραϊκές επιχειρήσεις, την εξαφάνιση του και τις εκδοχές που επικράτησαν, την ύμνηση του στο δημοτικό μας τραγούδι και την αναζήτηση από την οικογένειά του.

Ο Γιάννης Νοταράς ήταν το αρχοντόπουλο της Κορίνθου και ο χαμός του στο Φάληρο, αποτέλεσε αφορμή να τον κλάψει όλος ο Μοριάς, αλλά και να υμνηθεί μέσα από το δημοτικό μας τραγούδι.

Παρότι έζησε στο πλούσιο αρχοντικό των Νοταραίων, εξελίχθηκε σε ένα παλικάρι σκληραγωγημένο, γενναιόψυχο, που όλοι αγαπούσαν και σέβονταν, στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Είχε κλείσει τα δεκαπέντε του χρόνια όταν ξέσπασε η επανάσταση και παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι παρακολουθούσαν την οικογένεια του, δεν δίστασε να πάρει μέρος στην επανάσταση.

Τότε που ο Κιουταχής πολιορκούσε την Ακρόπολη, βρέθηκε στην Αττική, κάτω από τις διαταγές του Γεώργιου Καραϊσκάκη και συμμετείχε στην κατάληψη της Καστέλλας.

Μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη, οι Έλληνες επιτέθηκαν στην περιοχή Τρεις Πύργοι στο Φάληρο, προς την πλευρά του Μοσχάτου και ο Νοταράς είχε αναλάβει το κέντρο της ελληνικής παράταξης, όπου και συνελήφθη από τους Τούρκους.

Η αιχμαλωσία του, ήταν και η τελευταία πληροφορία που άκουσε η οικογένεια του για την τύχη του, από περιγραφές που μετέφεραν συναγωνιστές του στην Κορινθία.

Για τον θάνατο του υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Υπάρχει ένα δημοτικό τραγούδι για τον Γιαννάκη Νοταρά, ηρωικό και πένθιμο συνάμα.

Σύμφωνα με αυτό, αφού τα χρόνια πέρασαν και μαντάτα κανείς δεν έλαβε για την τύχη του, το αρχοντόπουλο δεν έγινε σκλάβος, ούτε θανατώθηκε αργότερα, παρά έπεσε από βόλι εχθρικό στην μάχη, όπως αρμόζει στους ήρωες.


«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 1η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 2η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 3η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 4η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 5η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 6η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 7η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 8η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 9η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 10η Συνάντηση

Related posts