21 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 8η Συνάντηση

Συνεχίστηκε την Δευτέρα 22 Μαρτίου με την 8η διαδικτυακή συνάντηση, η σειρά των μαθημάτων που πραγματοποιεί ο Συγγραφέας  – Ραδιοφωνικός Παραγωγός κ. Στέφανος Μίλεσης, με γενικό τίτλο «Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Το οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά συνεχίστηκε μεταξύ άλλων με το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στο Κερατσίνι, τη μάχη στο Μετόχι τον διορισμό του Κόχραν από την Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας και το σχέδιο του.

 

Η συνάντηση ξεκίνησε με την συνέχεια της καθόδου του Γεώργιου Καραϊσκάκη στην Αττική, την εγκατάσταση του στρατοπέδου του στην Ελευσίνα και τη νυχτερινή του επίσκεψη στο πεδίο που θα επιχειρούσε, τον Πειραιά.

Το σημείο που θα εφορμούσε ήταν το Κερατσίνι. Διέταξε τους άνδρες του, οι μισοί να πάνε με τα πλοία και οι υπόλοιποι από την στεριά και επιδόθηκαν στην εργασία κατασκευής οχυρωμάτων.

Οι Τούρκοι δεν πήραν είδηση την απόβαση και έλευση των Ελλήνων στο Κερατσίνι. Ο Κιουταχής το πληροφορήθηκε με έκπληξη και πήγε να το διαπιστώσει, ενώ ο Καραϊσκάκης διέταξε να τον καταδιώξουν.

Μπροστά από το στρατόπεδο και σε αρκετή απόσταση, υπήρχε ένα Μετόχι, μια ιδιόμορφη διπλή κατασκευή, που επειδή θύμιζε σε μικρογραφία καστρομοναστήρι, το βάπτισαν έτσι.

Ο Καραϊσκάκης έστειλε εκεί να ταμπουρωθούν, 250 Έλληνες. Ο Κιουταχής εμφανίστηκε με πολυάριθμο στράτευμα και το πρώτο εμπόδιο που βρήκαν, ήταν το Μετόχι. Εκεί, συντελέστηκε ένας πραγματικός θρίαμβος για τους Έλληνες, αφού από τους 250 άνδρες μόνο 3 σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, ενώ από τους Τούρκους οι απώλειες υπερέβαιναν τους 400 άνδρες.

Το στρατόπεδο του Κερατσινίου, ήταν το πρώτο στην ιστορία της επανάστασης που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν στρατόπεδο ελληνικό, αφού σε αυτό βρίσκονταν οι ικανότεροι στρατηγοί από όλη την Ελλάδα.

Ο Καραϊσκάκης είχε καταστρώσει ένα σχέδιο που ήταν η ενοποίηση της κατακτημένης περιοχής ανάμεσα στην Καστέλλα και το Κερατσίνι., ώστε να εγκλωβίσει τον Κιουταχή στην πεδιάδα που ένωνε τον Πειραιά με την Αθήνα.

Στο Κερατσίνι φτάνει ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, γιος του Θεόδωρου, με 1480 άνδρες, δείχνοντας ότι ο Κολοκοτρώνης και οι Μοραΐτες, συμπαρατάσσονταν στο πλευρό των Ρουμελιωτών.

Ο καιρός έκλεισε το πέρασμα ανάμεσα στο Πέραμα και την Σαλαμίνα, που σπάνια έκλεινε, και η τροφοδοσία διακόπηκε, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να αρχίσουν να πεινάνε. Ο Καραϊσκάκης μέσα στο φόβο και την αγωνία του, εγκαταστάθηκε σε μια σπηλιά στο Πέραμα, έχοντας στυλωμένα τα μάτια του στην θάλασσα και προσεύχονταν στον Θεό, μαζί με τον Κασομούλη.

Όταν γαλήνεψε ο καιρός και τα καΐκια με τις προμήθειες έφτασαν στο Πέραμα, επέστρεψε ανακουφισμένος στο Κερατσίνι.

Στην φρεγάτα Ελλάς συναντήθηκε με τους νέους ηγέτες της επανάστασης, τους Εγγλέζους, που η συνέλευση της Τροιζήνας είχε ορίσει να είναι επικεφαλής του αγώνα.

Εκεί ο στόλαρχος Κόχραν ζήτησε από τον Καραϊσκάκη την κατά μέτωπο επίθεση στον Κιουταχή, παρά τις διαφωνίες του Έλληνα Στρατηγού.

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 1η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 2η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 3η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 4η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 5η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 6η Συνάντηση

«Οδοιπορικό στην ιστορία του Πειραιά»: 7η Συνάντηση

Related posts