26 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Εκκλησιαστική Ιστορία»: 4η Συνάντηση

Συνεχίστηκε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, με την 4η διαδικτυακή συνάντηση, η σειρά των μαθημάτων που πραγματοποιεί ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωίνος, με γενικό τίτλο «Εκκλησιαστική ιστορία», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Ο π. Δανιήλ, συνέχισε την αναφορά του στην γέννηση του χριστιανισμού μέσα στον κόσμο, τονίζοντας καταρχήν ότι για πρώτη φορά οι πιστοί της νέας θρησκείας, ονομάστηκαν χριστιανοί στην Αντιόχεια.

Ένα άλλο θέμα της συνάντησης, ήταν η αντιμετώπιση της περιτομής από τους πρώτους χριστιανούς, δεδομένου ότι κήρυτταν τη νέα πίστη μέσα σε ιουδαϊκό περιβάλλον, όπως και  σειρά άλλων προβλημάτων.

Για την αντιμετώπιση τους, συνήλθε το 49 μ.Χ. στα Ιεροσόλυμα, η πρώτη Σύνοδος στην ζωή της Εκκλησίας, η λεγόμενη Αποστολική Σύνοδος. Εκεί ελήφθη η απόφαση να μην είναι υποχρεωτική η περιτομή και μπήκαν κάποιοι όροι για τους ειδωλολάτρες που θα αποδέχονταν την χριστιανική πίστη.

Κύριο ρόλο στην εξάπλωση του χριστιανισμού, ανέλαβαν όλοι οι Απόστολοι με τους συνεργάτες τους, κυρίως όμως ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος κήρυξε σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο, γι’ αυτό και ονομάστηκε Απόστολος των εθνών.

Πραγματοποίησε 4 περιοδείες, για να μαρτυρήσει την αλήθεια περί του Χριστού, όπου ίδρυσε Εκκλησίες, έγραψε τις επιστολές του και βάπτισε πολλούς ειδωλολάτρες, για να μαρτυρήσει στην Ρώμη, δι’ αποκεφαλισμού, το 67 μ.Χ.

Η συμβολή του ήταν καταπληκτική και αναγκαία, για να εξαπλωθεί το χριστιανικό μήνυμα και για να γίνει γνωστή η πίστη του Χριστού, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Απόστολος Παύλος έκανε τον χριστιανισμό παγκόσμια θρησκεία, διότι κήρυξε στα σημαντικότερα κέντρα του τότε γνωστού κόσμου, και με τις Επιστολές του θεμελίωσε την θεολογία, ενώ το έργο του ήταν γεμάτο δυσκολίες και εμπόδια.

Το ίδιο έπραξαν και όλοι οι άλλοι Απόστολοι, μεταδίδοντας το μήνυμα του Χριστού σε όλο τον κόσμο. Εκτός όμως από τους Αποστόλους, και άλλοι χριστιανοί κήρυξαν τον χριστιανισμό, κυρίως όμως εκείνοι που αναδείχθηκαν συνεργάτες των Αποστόλων.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την αναφορά του π. Δανιήλ στους Εβιωνίτες, τους πρώτους αιρετικούς στη ζωή της Εκκλησίας, που παραχάραξαν και αλλοίωσαν την χριστιανική πίστη, διαμορφώνοντας την όπως εκείνοι ήθελαν.

 
«Εκκλησιαστική Ιστορία»: 1η Συνάντηση

«Εκκλησιαστική Ιστορία»: 2η Συνάντηση

«Εκκλησιαστική Ιστορία»: 3η Συνάντηση

Related posts