24 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Εκκλησιαστική Ιστορία»: 1η Συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε η 1η διαδικτυακή συνάντηση της σειράς που πραγματοποιεί ο Αρχιμανδρίτης  π. Δανιήλ Ψωίνος, με γενικό τίτλο «Εκκλησιαστική ιστορία», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Στόχος των συναντήσεων είναι η παρουσίαση της πορείας της Εκκλησίας μας, από την εμφάνιση της, μέχρι σήμερα. Στην 1η συνάντηση, εξετάστηκε η κατάσταση την οποία παρουσίαζε ο κόσμος, λίγο πριν έρθει στην γη ο Χριστός.

Ο Χριστιανισμός εμφανίστηκε στον κόσμο, όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου. Όταν δηλαδή δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες, για να μπορέσει ο Χριστιανισμός να γεννηθεί και να αναπτυχθεί. Ήλθε σε έναν κόσμο που είχε την δική του θρησκεία, τον δικό του πνευματικό πολιτισμό. Διαδόθηκε στις χώρες οι οποίες βρέχονται από την Μεσόγειο θάλασσα και οι οποίες βρίσκονταν κάτω από την κυριαρχία των Ρωμαίων.

Ο π. Δανιήλ επιχειρεί μία ιστορική αναδρομή στην ιστορία, την εξέλιξη και την εξάπλωση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, για να περιγράψει πιο κατανοητά το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίστηκε η Εκκλησία.

Οι πολλές περιοχές που υπάγονταν στην Αυτοκρατορία ήταν διαφορετικές μεταξύ τους, ως προς την γλώσσα, τον πολιτισμό, την θρησκεία και τον τρόπο διοικήσεως.

Η Ρώμη για να κρατήσει υπό την κυριαρχία της όλες τις κατακτημένες περιοχές, σε μία συνοχή, διατήρησε την ιδιαιτερότητα κάθε χώρας και χρησιμοποίησε διαφορετικό σύστημα διοίκησης, ανάλογα με την διαφορετικότητα κάθε μίας από αυτές. Οι χώρες ήταν χωρισμένες σε πολλές επαρχίες, που καθιστούσαν εύκολη την διοίκηση τους, όπως οι Αυτοκρατορικές, οι  Συγκλητικές και άλλες που διοικούσε ο αυτοκρατορικός Επίτροπος.

Στην ενότητα της Αυτοκρατορίας συντελούσε και το ρωμαϊκό δίκαιο που πήγαζε από τον Αυτοκράτορα και καθόριζε με ακρίβεια τα δικαστικά και διοικητικά θέματα. Ενώ άλλο στοιχείο ενότητας ήταν η Ελληνική γλώσσα, η οποία ήταν διαδεδομένη στις περισσότερες περιοχές της Αυτοκρατορίας.

Ταυτόχρονα υπήρχε σκληρότητα, εκμετάλλευση των φτωχών, βαριά φορολογία, τυραννική αυθαιρεσία των κρατικών υπαλλήλων.

Αυτή ήταν η κατάσταση που επικρατούσε, όταν ο Χριστιανισμός εμφανίζεται στη γη.

Related posts