29 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Εκκλησιαστική Ιστορία»: 3η Συνάντηση

Συνεχίστηκε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, με την 3η διαδικτυακή συνάντηση, η σειρά των μαθημάτων που πραγματοποιεί ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωίνος, με γενικό τίτλο «Εκκλησιαστική ιστορία», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Έχοντας περιγράψει στις προηγούμενες συναντήσεις, την κατάσταση που επικρατούσε στον κόσμο μέσα στον οποίον εμφανίστηκε ο χριστιανισμός, στην 3η συνάντηση ο π. Δανιήλ ξεκίνησε πιο ειδικά την αναφορά του στην γέννηση του χριστιανισμού.

Η αρχή του είναι ταπεινή, απλή και αθόρυβη. Ο δρόμος του Χριστού, προετοιμάστηκε από τον Τίμιο Πρόδρομο, που ένωσε δύο κόσμους, της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Όταν ξεκίνησε ο χριστιανισμός να υπάρχει, φαινόταν ως μία ιουδαϊκή αίρεση. Μέσα σε τέσσερεις όμως αιώνες, έγινε η θρησκεία των αυτοκρατόρων και της πλειοψηφίας του λαού και κυριάρχησε σε όλη σχεδόν τη λεκάνη της Μεσογείου.

Πληροφορίες για τον χριστιανισμό έχουμε από πολλές πηγές, όπως ειδωλολάτρες συγγραφείς, κυρίως όμως από τα γραπτά των μαθητών του Χριστού, δηλαδή τα Ευαγγέλια, τις Πράξεις των Αποστόλων, τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Τα κείμενα των ιερών Ευαγγελίων μας ενημερώνουν επαρκώς για το θεανδρικό πρόσωπο του Χριστού. Παρατηρούμε στα Ευαγγέλια πολλά στοιχεία, όπως ότι ο Χριστός αγαπούσε την φύση, συναναστρεφόταν με απλούς ανθρώπους, το κήρυγμα του είναι διαχρονικό, αποστρεφόταν την υποκρισία, δεν ήθελε την αποστεωμένη θρησκευτικότητα, σεβόταν τον Μωσαϊκό νόμο, αλλά δεν δεχόταν την προσκόλληση στο γράμμα του νόμου, είχε υπομονή και ανεξικακία, δεν είχε κανένα περιουσιακό στοιχείο, έφερε καινή διδαχή, έκανε θαύματα, σταυρώθηκε, ετάφη, αναστήθηκε και αναλήφθηκε στους ουρανούς.

Η μοναδικότητα του προσώπου του Χριστού, αλλά και η νέα διδασκαλία που έφερε στον κόσμο, έθεσε απέναντί του τους Ιουδαίους και τον έφερε σε ρήξη με αυτούς, η Ανάσταση Του όμως τον δικαίωσε. Με όλη αυτήν την πορεία του Χριστού, εγκαινιάζεται η νέα θρησκεία της χριστιανικής πίστης, που είναι θρησκεία αποκάλυψης.

Στο βιβλίο των Πράξεων αναφέρεται το γεγονός της Πεντηκοστής, της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος. Αυτήν την ώρα γεννιέται η Εκκλησία μέσα στον κόσμο. Μετά την Πεντηκοστή, έχουμε το πρώτο κήρυγμα από τον Απόστολο Πέτρο, που είχε ως αποτέλεσμα να πιστέψουν περίπου 3.000 άνθρωποι. Έχουμε έτσι τον πρώτο πυρήνα που ονομάστηκε πλέον Εκκλησία.

Σταδιακά αυξάνονται οι πιστοί και παρατηρεί κανείς την ενότητα στη ζωή των πρώτων χριστιανών. Η κοινοκτημοσύνη ήταν εμφανής παντού και βοηθούσαν πολύ τους φτωχούς. Συγκεντρώνονταν σε σπίτια και τελούσαν την θεία Ευχαριστία.

Οι πρώτοι χριστιανοί προσπαθούσαν να μην διαφέρουν από τους υπόλοιπους Ιουδαίους, αλλά παρόλα αυτά το συνέδριο των Ιουδαίων τους εκδίωξε και απαγόρευσε σε οποιονδήποτε να μιλάει και να κηρύττει για τον Χριστό. Μετά τον λιθοβολισμό του πρωτομάρτυρα Στεφάνου, κηρύχθηκε γενικός διωγμός για τους χριστιανούς, που έφυγαν από τα Ιεροσόλυμα και διασκορπίστηκαν σε άλλες περιοχές, για να κηρύξουν παντού πια τη νέα πίστη.

«Εκκλησιαστική Ιστορία»: 1η Συνάντηση

«Εκκλησιαστική Ιστορία»: 2η Συνάντηση

Related posts