24 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

Αρχιμ. Αθανάσιος Παπασταύρου: Να αποδείξουμε ότι θέλουμε να είμαστε παιδιά του Θεού, μέσα από την πορεία μας

Πρέπει να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο μέσα στον οποίον βρισκόμαστε. Δεν πρέπει να νομίζουμε, ότι επειδή είμαστε χριστιανοί, έχουμε προνόμιο απέναντι του Θεού.

 

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, με τις ακολουθίες του Όρθρου, των Μεγάλων Ωρών, του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου. Προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Παπασταύρου, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» και μεταδόθηκε από το κανάλι του προγράμματος στο YouTube.

 

Ο Χριστός, ερχόμενος στον κόσμο, είπε στο λόγο του ο π. Αθανάσιος, έκανε γνωστή την παρουσία Του, σε αυτούς που έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για να Τον δεχθούν.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίον κάλεσε τους μάγους εξ’ ανατολών. Αυτοί οι αστρονόμοι της εποχής, ήρθαν να προσκυνήσουν τον Χριστό, βλέποντας τον αστέρα και καθοδηγούμενοι από αυτόν.

Η αναζήτηση και απαίτηση των μάγων προς τους Ιουδαίους, να τους υποδείξουν που γεννήθηκε ο βασιλεύς των Ιουδαίων, τάραξε τα Ιεροσόλυμα και φυσικά των βασιλιά Ηρώδη.

«Πως θα έπρεπε να αντιδράσουν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι πίστευαν ότι περίμεναν να έρθει ο μεσσίας, όταν οι ίδιοι αποκαλύπτουν στον Ηρώδη, τον τόπο που γεννήθηκε και μάλιστα μέσα από τις προφητείες;

Όχι μόνο δεν αντιδρούν, αντίθετα, τρέμουν και φοβούνται και βολεύονται σε αυτά που έχουν. Που σημαίνει ότι ουσιαστικά, δεν επιθυμούσαν την έλευση του μεσσία, δεν ήθελαν τον Κύριο.»

Βολεύονταν κάτω από τον σκληρό και απάνθρωπο Ηρώδη και με τον τρόπο τους έδειξαν ότι δεν επιθυμούσαν να έρθει ο μεσσίας Χριστός στην γη.

Αν πράγματι το επιθυμούσαν, συνέχισε ο π. Αθανάσιος, θα έπρεπε να ξεσηκώσουν τον κόσμο και να τρέξουν όλοι μαζί στην Βηθλεέμ, για να ανακαλύψουν το παιδίον Ιησούς, να τον προσκυνήσουν και να τον φέρουν εν πομπή στα Ιεροσόλυμα.

Θα ήταν δυνατόν, σε μία τέτοια πάνδημη εκδήλωση, να αντιδράσει ο οποιοσδήποτε βασιλιάς; Ασφαλώς όχι, γιατί ο κάθε άρχοντας, και ο πλέον τυραννικός, αυτό που φοβάται, είναι η αντίδραση του λαού.

«Κι εμείς οι κατ’ όνομα χριστιανοί, βολευόμαστε στα πάθη μας, σε όσα έχουμε και νομίζουμε ότι κατέχουμε, αλλά όταν έρχεται η ώρα του θανάτου, βλέπουμε ότι ουσιαστικά, τίποτα δεν έχουμε.

Πρέπει να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο μέσα στον οποίον βρισκόμαστε. Δεν πρέπει να νομίζουμε, ότι επειδή είμαστε χριστιανοί, έχουμε προνόμιο απέναντι του Θεού

Έτσι νόμιζαν και οι Ιουδαίοι και μάλιστα οι άρχοντες του εβραϊκού λαού. Και αυτήν την νοοτροπία, την εκδήλωναν επανειλημμένα, και στον ίδιο τον Κύριο.

Και επειδή ήταν βιολογικοί απόγονοι του Αβραάμ, νόμιζαν ότι θα κληρονομήσουν, και εδώ την βασιλεία, αλλά και τη  αιώνια βασιλεία.

Η ίδια νοοτροπία δυστυχώς, συνεχίζεται και σήμερα, παρατήρησε ο π. Αθανάσιος, γιατί κι εμείς νομίζουμε ότι, επειδή γεννηθήκαμε ορθόδοξοι χριστιανοί, έχουμε προνόμια απέναντι του Θεού.

Ο άνθρωπος, αν δεν πολιτεύεται όπως θέλει ο Θεός, τότε δεν είναι εύκολο να κληρονομήσει την αιώνια βασιλεία και δεν θα ονομασθεί υιός του Θεού.

Να αποδείξουμε ότι θέλουμε να είμαστε παιδιά του Θεού, μέσα από την πορεία μας. Και η πορεία αυτή, χαράκτηκε από τον ίδιο τον Κύριο, είναι υποδειγματική σταυρική πορεία.

Εμείς, κατά συντριπτική πλειοψηφία, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε τον Χριστό και να σηκώσουμε τον σταυρό μας.

Κι όπως είπε ολοκληρώνοντας:

«Ο σταυρός μας είναι να αποφασίσουμε να σταυρώσουμε τα πάθη και τον εαυτό μας, να καταργήσουμε το θέλημα μας, να αφήσουμε το κοσμικό φρόνημα και να ανυψωθούμε στους ουρανούς.

Σταυρός σημαίνει, ότι θα πεθάνουμε γι’ αυτόν τον κόσμο, ακολουθώντας τον Κύριο, με την απόλυτη βεβαιότητα ότι μετά τον εκούσιο θάνατο, έρχεται η ανάσταση

Related posts