23 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2020»: Ταξίδι στους Ρωμέικους τόπους και τις θάλασσες…

Μουσική εκδήλωση πραγματοποίησε το μουσικό σχήμα “παρά θίν’ αλός”, που ταξίδεψε τους διαδικτυακούς θεατές στους Ρωμέικους τόπους και τις θάλασσες, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικός Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Η βραδιά, μέσα στο προεόρτιο κλίμα των Χριστουγέννων, περιλάμβανε  κάλαντα, παινέματα και τραγούδια της παράδοσης που ενσταλάζουν τη γλυκιά παρηγοριά  του μυστηρίου της Θεϊκής ενανθρωπήσεως όπως βιώθηκε διαχρονικά από τη λαϊκή ψυχή!

Συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Κίκιλης βιολί, Γιώργος Παπαϊωάννου λαούτο, Βασιλική Κίκιλη και Αγγελική Κίκιλη τραγούδι, σε συνεργασία με τους βιρτουόζους σολίστες Μαρία Θεοφανίδου Πολίτικο λαούτο, τραγούδι, και Στέλιο Κατσιάνη λαούτο, Πολίτικο λαούτο και ταμπουρά.

Στην παρουσίαση ήταν ο Παναγιώτης Κίκιλης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς την συμμετοχή ακροατηρίου και μεταδόθηκε από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μοιρολόι, από την Ήπειρο, το οποίο δεν σημαίνει ότι είναι λυπητερό, γιατί και οι γάμοι στην περιοχή, με μοιρολόι αρχίζουν στο γλέντι τους.

Το μοιρολόι είναι μία σύναξη ζωντανών και κεκοιμημένων, σε αυτό το γιορτάσι της ελληνικής μουσικής, με την οποία εκφράζουμε και τα θεία, και τα ανθρώπινα, Είναι ένα θεανθρώπινο πράγμα η μουσική μας στην πατρίδα μας.

Κι αν ο καθένας έχει τον καημό του και την δυσκολία του, έρχεται η δική μας μουσική να του πάρει το ντέρτι, την λύπη, την απελπισία και όποιο άλλο αρνητικό συναίσθημα από την καρδιά του, για να του δώσει την αισιοδοξία του «Χριστός γεννάται, χαρά στον κόσμο». Η γέννηση του σωτήρος είναι η μεγαλύτερη χαρά που μπορεί να λάβει ο κόσμος. Ακολούθησαν τα ηπειρώτικα κάλαντα και σκοποί από την μετσοβίτικη βλάχικη παράδοση. Από την Ήπειρο το ταξίδι συνεχίστηκε στην Καππαδοκία με το κάλαντο της πρωτοχρονιάς.

Η επωδός «έρουρεμ ρουρέμ ριρέμ», είναι παρμένη κατευθείαν από την εκκλησιαστική μουσική, το λεγόμενο κράτημα, που υπάρχει σε πολλά εκκλησιαστικά μέλη και υπερβαίνει την λογική των λόγων, στο υπέρλογο του θεανθρώπινου μυστηρίου.

Στη συνέχεια, το κέντρο του ελληνισμού, η Κωνσταντινούπολη, η ανατολική Θράκη και η δυτική Θράκη. Η Θράκη είναι η πατρίδα της μουσικής, η αρχέγονη γη της μουσικής μας.

Για να φτάσουμε στις θάλασσες, αφού η χώρα μας περιβάλλεται από θάλασσα, είναι η στεριά με τη θάλασσα δεμένες, σε μια αρμονία που μας προσφέρει μια μοναδικότητα στον κόσμο, και γεωπολιτικά και πολιτιστικά.

Και μετά τα ελληνικά νησιά, το ταξίδι ολοκληρώθηκε με κάλαντα από την Πελοπόννησο και την Κύπρο.

Related posts