29 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2020»: Τα μηνύματα του 1821 και τα σύγχρονα εθνικά θέματα

Χρειάζεται να μελετήσουμε την τουρκοκρατία και το 1821, κι ένας από τους πολλούς λόγους είναι για να μην απελπιζόμαστε στα δύσκολα, να αντλούμε ελπίδα και αισιοδοξία από τα ιδανικά και την μαχητικότητα των προγόνων μας.

 

Εκδήλωση με θέμα «Τα μηνύματα του 1821 και τα σύγχρονα Εθνικά θέματα», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» και με την συνεργασία του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς (Σ.Ε.Π.).

Αφορμή της εκδήλωσης, ήταν το νέο βιβλίο του Πολιτικού Επιστήμονα κ. Κωνσταντίνου Χολέβα, «Το 1821 σήμερα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αρχονταρίκι».

Συμμετείχαν και μίλησαν για το βιβλίο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο κ. Δημήτριος Γ. Μεταλληνός, Δρ Ιστορίας, Διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, ο κ. Ιωάννης Σ. Καργάκος, Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός και ο συγγραφέας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Π. κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, Φυσικός Msc, MEd.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε χωρίς την συμμετοχή ακροατηρίου και μεταδόθηκε από το κανάλι του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

 

Παναγιώτης Χαρατζόπουλος

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Χαρατζόπουλος αναφέρθηκε στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την κορυφαία στιγμή του νεότερου ελληνισμού, που συμπληρώνονται την χρονιά που έρχεται.

Καθώς η μελέτη της τουρκοκρατίας και του 1821, έχει πέσει κατά καιρούς θύμα μονομερών και μη τεκμηριωμένων θεωρήσεων, μία διερεύνηση χωρίς προκαταλήψεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις, που βασίζεται στην μελέτη των πηγών, στόχο της έχει να ρίξει περισσότερο φως.

Η επιστημονική προσπάθεια να προσεγγίσουμε, να γνωρίσουμε απαραχάρακτα, να ερμηνεύσουμε και να ανακαλύψουμε τον πραγματικό χαρακτήρα των προσώπων και των γεγονότων εκείνης της εποχής, υπόσχεται να οδηγήσει στον σωστό δρόμο την πορεία μας και αποτελεί σημαντικό οδηγό για το εθνικό μας μέλλον.

«Προς αυτήν την κατεύθυνση έρχεται να συμβάλλει με το πλούσιο και πολυδιάστατο περιεχόμενο του, το βιβλίο του κ. Χολέβα, που μέσα από τις σελίδες του, οι αναγνώστες θα βρουν επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που κατά καιρούς έχουν τεθεί και θα κατανοήσουν το νόημα και την αξία της μελέτης αυτής της περιόδου, για το παρόν και το μέλλον του έθνους μας.»

 

Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος

Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, το βιβλίο του κ. Χολέβα «Το 1821 σήμερα», και μόνο από τον τίτλο του, που έχει δύο χρονικούς προσδιορισμούς, μας δείχνει ότι ο συγγραφέας προσπαθεί να βγάλει από το μουσείο όλα αυτά τα οποία αποτελούν την ουσία του γένους μας, να τα φέρει στο σήμερα και να τα κάνει τρόπο ζωής, προς διδαχήν και προς βελτίωση των πραγμάτων τα οποία χαρακτηρίζουν τις μέρες μας.

Τα κεφάλαια στα οποία είναι χωρισμένο το βιβλίο, οδηγούν στη σκέψη ότι όλη μας η ζωή,  όπως διαμορφώνεται στον τόπο μας, έχει να κάνει με την συνέχεια που διέπει το γένος και η οποία συνοψίζεται σε αυτό που είναι το Σώμα του Χριστού, δηλαδή η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Έχει να κάνει με την ομόνοια που οφείλει να μας διακατέχει, προκειμένου να μην ξαναπέσουμε στα σφάλματα του παρελθόντος, και η οποία έρχεται όταν χτυπάει η καμπάνα ενός ναού.

Κι έχει να κάνει και με την αισιοδοξία, την οποία εμπνέει η αγωνιστικότητα του σταυρού, ο οποίος είναι η σημαία της Εκκλησίας και έχει αποτυπωθεί και στο σύμβολο του έθνους μας, την ελληνική σημαία.

Ο συγγραφέας, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, μέσα σε αυτές τις σελίδες, έχει αποτυπώσει όλες τις ιστορικές πηγές και λεπτομέρειες, οι οποίες μπορεί να μας κάνουν ωριμότερους, για να καταλάβουμε ότι την ιστορία, δεν την γράφουν οι ιστορικοί, αλλά τα πρόσωπα τα οποία μπορούν να έχουν επίγνωση του παρελθόντος, ώστε να διαμορφώνουν ένα σήμερα και πολύ περισσότερο, να αγωνίζονται για ένα αύριο, το οποίο θα είναι καλύτερο από το χθες.

Δεν θα πρέπει να λέμε απλώς ότι έχουμε πατέρες, αυτούς που αγωνίστηκαν το 1821, τόνισε, αλλά να κάνουμε καρπούς άξιους αυτών των πατέρων, που περιγράφονται στο βιβλίο.

Η ιστορία δεν είναι προϊόν τύχης, αλλά προϊόν ενσυνείδητης διαμόρφωσης της ζωής του καθενός, ο οποίος πρωταγωνιστεί κάθε φορά, στο μικρότερο ή μεγαλύτερο σκηνικό της ζωής.

«Διαχειριζόμαστε ένα γένος και έναν τόπο, που πέρασαν άνθρωποι που είχαν συνείδηση, ότι αν αγαπήσεις τον αγώνα, μπορείς να κατορθώσεις θαύματα.

Είμαστε Έλληνες, είμαστε χριστιανοί, είμαστε οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουμε ένα πρωτείο μέσα στην ανθρωπότητα, αλλά έχουμε βαλθεί στο διάβα των αιώνων, μέσα από την αγωνιστικότητα μας, να δείχνουμε στους άλλους, ότι όσο πιο πολύ αγωνιζόμαστε, τόσο πιο πολύ δίνουμε χρυσές σελίδες σε τέτοια βιβλία, όπως του συγγραφέα

 

Δημήτριος Γ. Μεταλληνός

Η αξία αυτού του βιβλίου, τόνισε ο κ. Μεταλληνός, έγκειται στο γεγονός, ότι ασχολείται καταρχήν με το 1821.

Σήμερα, σε μια εποχή παντελούς συγχύσεως, όπου επικρατεί μία σύγχρονη Βαβέλ της πληροφόρησης και ουσιαστικά μιας υπερπληροφόρησης, που οδηγεί σε μια παραπληροφόρηση, ζητείται η τεκμηριωμένη πληροφορία.

Ο συγγραφέας μιλά και γράφει πάντοτε τεκμηριωμένα και η τεκμηρίωση είναι η καρδιά της ιστορίας. Κι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο που χάνεται σταδιακά στην ιστορική επιστήμη.

Μια ιστορική επιστήμη, που όπως παρατήρησε ο κ. Μεταλληνός, θριαμβεύουν όλες οι παθογένειες της, όπως ο αναχρονισμός, η ιδεολογική χρήση της ιστορίας, η πολιτική χρήση της ιστορίας.

Ο συγγραφέας διαθέτει όλο το απαραίτητο προϋποθεσιακό πλαίσιο, για να αναγνώσει καταρχήν και κατ’ επέκτασιν να ερμηνεύσει τα ιστορικά γεγονότα του 1821.

Χρειάζεται να μελετήσουμε την τουρκοκρατία και το 1821, κι ένας από τους πολλούς λόγους είναι για να μην απελπιζόμαστε στα δύσκολα, να αντλούμε ελπίδα και αισιοδοξία από τα ιδανικά και την μαχητικότητα των προγόνων μας.

Το βιβλίο είναι εύχρηστο, συνέχισε, αφού διαθέτει πολλές τεκμηριωμένες πληροφορίες. Ο μέσος Έλληνας δεν διαθέτει πλέον το χρόνο για να μορφωθεί.

«Γι’ αυτό χρειάζεται τέτοια βιβλία που να του δίνουν τεκμηριωμένη πληροφόρηση για το σημαντικότερο γεγονός του νεότερου ελληνισμού, την απαρχή του ελληνικού κράτους, και όχι φαντασίες, μυθιστορία και μυθιστορήματα.

Και με το βιβλίο αυτό, με τα πολλά κεφάλαια και υποκεφάλαια, μπορεί κανείς εύκολα να εξαντλεί πολλά θέματα, αλλά το σημαντικότερο, να μυηθεί στο πως διαβάζουμε την ιστορία του 1821

 

Ιωάννης Σ. Καργάκος

Το έργο αυτό, τόνισε ο κ. Καργάκος αναφερόμενος στο βιβλίο, είναι το αποκρυστάλλωμα πολυετούς μελέτης και ενασχόλησης του συγγραφέα, με την ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως του 1821.

Σε μια εποχή που κάποιοι αμφισβητούν τα αυτονόητα και τα προφανή, το βιβλίο έρχεται να μας θυμίσει με τρόπο απλό και τεκμηριωμένο, αυτό που βάλλεται και διαβάλλεται.

Και σήμερα υπάρχουν αποδομητές και εθνομηδενιστές, απολογητές της τουρκοκρατίας, που ωραιοποιούν την οθωμανική κατάκτηση, αρνούνται την καταπίεση και μιλούν για συνύπαρξη θρησκευτικών κοινοτήτων, στο πλαίσιο της οθωμανικής διοίκησης.

Αρνούνται το κρυφό σχολειό, λησμονούν σκοπίμως τα βασανιστήρια και τους εξισλαμισμούς, αγνοούν τους νεομάρτυρες.

Αρνούνται την συμμετοχή του ανώτερου κλήρου στις εξεγέρσεις των υποδούλων, αρνούνται την συνέχεια του ελληνισμού και προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι υπόδουλοι δεν είχαν εθνική συνείδηση.

Η στάση του συγγραφέα απέναντι σε όλα αυτά, παρατήρησε ο κ. Καργάκος, είναι αμιγώς ελληνική, δηλαδή κρατά το μέτρο μεταξύ δύο άκρων, του εθνοφυλετισμού και του εθνομηδενισμού και απαντά πειστικά στους ακραίους, στηριζόμενος στα γεγονότα.

Και ανέφερε σειρά παραδειγμάτων, που σταχυολόγησε από τα διάφορα κεφάλαια και υποενότητες του βιβλίου, για να συμπληρώσει:

«Το βιβλίο είναι ένα πολύτιμο εγχειρίδιο, για όποιον θέλει σήμερα να ζει όντως ελεύθερα, χριστιανικά και δημοκρατικά.

Ένας συμπολεμιστής για τον σημερινό δάσκαλο, τον διανοούμενο, τον κληρικό, που καλείται καθημερινά στο μετερίζι της ιστορικής ακρίβειας, να υπερασπιστεί το αυτονόητο, ενάντια σε πάσης φύσεως υπερβολές και διαβολές.

Σύντροφος του κάθε απλού, και γι’ αυτό σοφού, σημερινού ανθρώπου, που θέλει δίπλα του ένα βιβλίο – σύμμαχο, που θα τον ενισχύει στην χριστιανική αρετή, τη σεμνότητα, τη σωφροσύνη, την ευλάβεια, την απλότητα, την εγκράτεια, τον τακτικό εκκλησιασμό, την θερμή πίστη.

Ένα βιβλίο όντως επαναστατικό, όπως η ελληνοσύνη μας και η χριστιανοσύνη μας.»

 

Κωνσταντίνος Χολέβας

Κλείνοντας την παρουσίαση, ο συγγραφέας ευχήθηκε το 1821 να τιμηθεί με έναν τρόπο που θα ήθελαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.

Αναφέρθηκε ακόμη στους αείμνηστους π. Γεώργιο Μεταλληνό και Σαράντο Καργάκο, στους οποίους έχει αφιερώσει το βιβλίο, χαρακτηρίζοντας τους δασκάλους του γένους.

Μιλώντας για το βιβλίο, σημείωσε πως θέλει να δώσει έναν συνδυασμό ιστορίας και επικαιρότητας, και ένα μήνυμα ελπίδας. Παρά την πολλαπλή κρίση, τα προβλήματα, τις απειλές και τις προκλήσεις, παρ’ όλα αυτά ελπίζουμε, τόνισε ο κ. Χολέβας, γιατί έχουμε περάσει από πολύ πιο δύσκολα.

«Θα κρατήσουμε την ιστορία, όχι στο μουσείο αλλά στην ψυχή μας, θα την κάνουμε κτήμα εσαεί, θα τη δώσουμε στα παιδιά μας. Και θα προσπαθήσουμε να την διαβάσουμε, όχι με τα γυαλιά που την διαστρεβλώνουν, αλλά από τις πηγές.

Η πίστη μας και η παράδοση μας, ως Ελλήνων Ορθοδόξων,  είναι μια παράδοση σταυροαναστάσιμη. Ξέρουμε ότι μετά την σταύρωση, πάντα ακολουθεί η ανάσταση.

Τιμούμε την μνήμη των προγόνων, των προδρόμων, των πρωταγωνιστών, των αγνώστων και γνωστών συντελεστών, και κυρίως κρατούμε αυτήν την επικαιρότητα του 1821. Τα μηνύματα του 1821, ας γίνουν αφορμή για καλύτερη αξιοποίηση της ιστορίας, για τα σύγχρονα εθνικά θέματα, που είναι πολλά

 

Related posts