19 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Ευαγγελίστρια 2018»: Με λαμπρότητα η πανήγυρη του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Η εορτή μας προσφέρει την επίγνωση του μεγαλείου μας, ότι είμαστε παιδιά του Θεού, ο οποίος μας αγαπάει, ώστε μπαίνει μέσα στην ανθρώπινη οικογένεια δια μιας γυναικός. Και μας την προσφέρει για πάντα ως μητέρα δική μας και δική Του

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη, εορτάσθηκε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Το Σάββατο 24 Μαρτίου, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Ευαγγελισμού καθώς και του Τιμίου Ξύλου, που φιλοξενείται στο Ναό προερχόμενο από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2018».

Μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, απηύθυνε ομιλία προς τους χιλιάδες πιστούς που συμμετείχαν και συνέρρεαν συνεχώς.

Εθνική και πνευματική παλιγγενεσία πανηγυρίζουμε σήμερα, τόνισε στην έναρξη του λόγου του. Μέσα από την ιστορία μας, ερχόμαστε σήμερα, να αναμετρηθούμε με τους ήρωες και τους μάρτυρες μας.

Με εκείνους οι οποίοι έζησαν τέσσερα μαύρα, ατελείωτα εκατόχρονα δουλείας. Μια βαθειά και επονείδιστη σκλαβιά. Βίαιοι εξισλαμισμοί, κεφαλικοί φόροι, δολοφονίες, βιασμοί, εγκλήματα.

Κι όμως, συνέχισε, αυτοί κατόρθωσαν να διατηρήσουν την εθνική τους ιδιοπροσωπία, την πίστη, την γλώσσα, τον πολιτισμό, το πνεύμα, την αλήθεια του γένους μας.

«Κι αυτό συνέβη γιατί αυτό το σκλαβωμένο γένος των υποδούλων, βίωνε μία πνευματική ελευθερία.

Μία ελευθερία η οποία μέσα από τους σκοτεινούς, μικρούς ναούς και τα μοναστήρια, αλλά κυρίως μέσα από το αίμα των νεομαρτύρων, ποτιζόταν το δένδρο της ελευθερίας

Τότε, όποιος εξισλαμίζονταν, ταυτόχρονα και εκτουρκίζονταν και χάνονταν για το γένος.

Την πνευματική αυτή ελευθερία την βίωνε ο σκλάβος ραγιάς στο Σώμα της αγίας μας Εκκλησίας. Και ήταν μια ελευθερία σαν δροσιά ουράνια.

Αυτήν την ελευθερία, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, την χάριζε και την χαρίζει  και θα την χαρίζει πάντοτε η Υπεραγία Θεοτόκος, η Κυρία του κόσμου, η μητέρα του Θεού και των ανθρώπων.

Γιατί μέσα σε Αυτήν πραγματώθηκε το μεγάλο θαύμα της ελευθερίας του κόσμου. Ο Θεός εισήλθε δι’ Αυτής στην ανθρωπότητα, έγινε άνθρωπος για  ένα και μόνο σκοπό. Για να αποθεώσει τον άνθρωπο, για να του χαρίσει την πνευματική και οντολογική του ελευθερία, από την σκλαβιά της φθοράς και του θανάτου.

«Ο Θεός έγινε άνθρωπος για να μας χαρίσει την δυνατότητα, εάν ελεύθερα το θέλουμε, από το κατά φύσιν, να φθάσουμε στο υπέρ φύσιν.

Η Παναγία είναι η ελευθερώτρια, είναι η ευαγγελίστρια του νέου Αδάμ, μιας ζωής που δεν μπορεί να φυλακιστεί μέσα σε γήινα πλαίσια.

Αυτό το θαύμα πανηγυρίζει διηνεκώς η Εκκλησία μέσα στον λειτουργικό της χρόνο. Όπου δεν υπάρχει παρελθόν, αλλά μόνο το συνεχές παρόν του Θεού.»

Σε μια εποχή πολυειδών συγχύσεων και μεγάλων ανατροπών, καλούμαστε να πάρουμε αυτό το δώρο που μας χάρισε ο Πανάγιος Θεός.

Έχουμε ενώπιον μας τον Ευαγγελισμό, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος. Ο Εμμανουήλ έγινε άνθρωπος, η Ανάσταση ήλθε, το σκοτάδι πέρασε, το φως έλαμψε, η σωτηρία είναι πλέον υπαρξιακό γεγονός.

Για να ολοκληρώσει τον λόγο του:

«Η εορτή μας προσφέρει την επίγνωση του μεγαλείου μας, ότι είμαστε παιδιά του Θεού, ο οποίος μας αγαπάει, ώστε μπαίνει μέσα στην ανθρώπινη οικογένεια δια μιας γυναικός. Και μας την προσφέρει για πάντα ως μητέρα δική μας και δική Του.

Και ακόμη μας χαρίζει τον δρόμο της προσφοράς και της θυσίας. Αυτόν που βάδισαν οι μάρτυρες, οι άγιοι, οι ήρωες μας, για να μας χαρίσουν αυτήν την πατρίδα, αλλά κυρίως για να μας διασώσουν την ελευθερία της ψυχής μας και την κοινωνία μας με τον ζώντα Θεό της αγάπης».

Related posts