19 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Ευαγγελίστρια 2018»: Αρχιμ. Μεθόδιος Κρητικός

Η πίστη χρειάζεται, ψυχή, χρειάζεται αποφασιστικότητα.  Να αποδεχθείς τον Θεό, να δεχτείς την αλήθεια του. Και να τον εμπιστευθείς.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την 1η θεία Λειτουργία που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Δ’ Κυριακή των Νηστειών,  17 Μαρτίου, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Σιναῒτου συγγραφέα της Κλίμακας, προεξήρχε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός, Καθηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναστάντος Χριστού Πειραιώς.

Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Μεθοδίου, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 20η συνεχή χρονιά στον Ναό, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2018».

Καθ’ όλη την διάρκεια των ακολουθιών, οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας, το οποίο θα παραμείνει στο Ναό μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου, 31 Μαρτίου.

Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός

Ο π. Μεθόδιος, ξεκίνησε τον λόγο του, αναφερόμενος στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας.

Μεγάλος πόνος για έναν πατέρα,  να βλέπει το παιδί του να βασανίζεται, τόνισε. Σε αυτήν την θέση βρισκόταν ο πατέρας της περικοπής. Το παιδί του κατεχόταν από πονηρό πνεύμα. Το οποίο, όχι μόνο βασάνιζε το παιδί, αλλά συχνά έθετε και σε κίνδυνο την ζωή του.

Κι αυτός ο ταλαιπωρημένος πατέρας, το έφερε στους μαθητές του Κυρίου, αλλά εκείνοι δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι. Και τότε το έφερε στον Κύριο και του είπε ποιο είναι το πρόβλημα του.

Ο Κύριος απάντησε απρόσμενα και αυστηρά. Όμως τα λόγια του Κυρίου, εξήγησε ο π. Μεθόδιος, δεν εξέφραζαν αγανάκτηση, αλλά λύπη. Γιατί έβλεπε ότι η αγάπη του Θεού, εμποδίζεται να κάνει καλό στους ανθρώπους, να τους ευεργετήσει, από την απιστία των ανθρώπων.

«Η πίστη είναι εκείνη η οποία ανοίγει τον δρόμο, ώστε ο Θεός να κάνει το θαύμα του. Για να γίνει το θαύμα χρειάζεται η παντοδυναμία του Θεού, αλλά και η πίστη του ανθρώπου. Δεν μπορεί να μπαίνει εμπόδιο η απιστία.

Ο Θεός κάνει πάντοτε τα θαύματα, αλλά η πίστη είναι η συγκατάθεση του ανθρώπου. Το θαύμα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας δύο παραγόντων, της παντοδυναμίας του Θεού και της πίστεως του ανθρώπου

Η πίστη χρειάζεται, ψυχή, χρειάζεται αποφασιστικότητα.  Να αποδεχθείς τον Θεό, να δεχτείς την αλήθεια του. Και να τον εμπιστευθείς. Ότι Εκείνος πράγματι έχει την δύναμη και την αγάπη να σου προσφέρει αυτό που έχεις ανάγκη.

Εναντίον των δυνάμεων του σκότους και όλων των διαβολικών δυνάμεων, χρειάζεται η πίστη στον Ιησού Χριστό που έρχεται να την ενισχύσει η προσευχή και η νηστεία.

Η νηστεία, συνέχισε, κάνει τον άνθρωπο ελαφρό από τα βαρίδια τα οποία τον δένουν, τον κάνει να είναι κυρίαρχος του εαυτού του, τον βοηθά να μπορεί να ελέγξει τις επιθυμίες του. Τον βοηθά να αποκτήσει λεπτότητα του νοός, ώστε να μπορεί η σκέψη και ο νους του να ανεβαίνει προς τον Θεό.

Και η προσευχή είναι ακριβώς το όχημα που φέρνει τον άνθρωπο κοντά στον Θεό. Είναι εκείνη που συνδέει την αδυναμία του ανθρώπου με την παντοδυναμία του Θεού.

Γι’ αυτό κι όποιος με πίστη πραγματική προσεύχεται, μπορεί να τα κάνει όλα. Αυτό είναι ανάγκη να κινητοποιήσει την ψυχή μας, τόνισε εμφατικά ο π. Μεθόδιος,  για να ποθήσουμε να αποκτήσουμε δυνατότερη πίστη. Και η πίστη είναι κάτι που εξελίσσεται, αναπτύσσεται, προοδεύει.

Αρχίζει από κάτι μικρό και γίνεται κάτι μεγάλο σιγά – σιγά. Και μπορεί να γίνει σταθερή και βέβαιη και ατράνταχτη μπροστά σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Αναφερόμενος δε στον Άγιο Ιωάννη, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο βιβλίο του, την Κλίμακα, επισημαίνοντας πως μας δείχνει πως μπορούμε σκαλί – σκαλί να πραγματώσουμε την πνευματική μας ανάβαση προς την βασιλεία του Θεού.

Και στο τέλος του λόγου του τόνισε:

«Να αγαπήσουμε τον λόγο του Θεού, να αγαπήσουμε την άσκηση, τη νηστεία, να επιδοθούμε στην προσευχή, να δώσουμε χρόνο και καρδιά.

Έχουμε πολύ μεγάλη δύναμη στη διάθεση μας. Ας παραμερίσουμε τα εμπόδια, την ολιγοπιστία και τα εγωιστικά μας πάθη

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Related posts