19 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Ευαγγελίστρια 2018»: Αρχιμ. Δαμασκηνός Γαβαλάς

Αν δεν υπήρχε η Ανάσταση, ο Σταυρός δεν θα είχε καμία σημασία. Υπάρχει η πορεία η ανηφορική, αλλά υπάρχει στο τέλος και ο Χριστός που περιμένει και αγκαλιάζει τον καθένα από εμάς.

Κατανυκτική ιερά αγρυπνία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, το Σάββατο 17 Μαρτίου, παραμονή της Δ’ Κυριακής των Νηστειών, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Σιναῒτου συγγραφέα της Κλίμακας.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία, ιερούργησε ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Γαβαλάς, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας, ο οποίος και μίλησε στους πιστούς.

Η ιερά αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2018», που διοργανώνει ο Ναός για 20η συνεχή χρονιά.

Καθ’ όλη την διάρκεια της αγρυπνίας, οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, που μετέφερε από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας ο π. Δαμασκηνός και θα παραμείνει στο Ναό μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου, 31 Μαρτίου.

Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Γαβαλάς

Ο π. Δαμασκηνός, με αφορμή την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής την οποία διανύουμε, αναφέρθηκε στον αγώνα που κάνουν οι χριστιανοί, για να διορθώσουν τα εσφαλμένα του εαυτού τους.

Και σε αυτήν την πορεία έχουν συμπαραστάτη τον αρχηγό τους, τον Κύριο Ιησού Χριστό.

Σε μια αντιδιαστολή με την έννοια του αρχηγού, όπως την εννοεί ο κόσμος, επεσήμανε ότι οι διάφοροι αρχηγοί, υπόσχονται πολλά, όπως ευμάρεια, ανέσεις, ευκαιρίες πολλές.

Ο δικός μας όμως αρχηγός, σε αντίθεση με τους αρχηγούς του κόσμου, μας προσκαλεί σε μία σταυρική πορεία.

Αναφερόμενος στην συνέχεια στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σημείωσε πως η Παναγία παίρνει την πρώτη θέση και την προτείνει σε όλους μας.

«Όποιος θέλει να ακολουθήσει τον Κύριο, ακολουθεί το παράδειγμα της Παναγίας. Η Παναγία έκοψε το θέλημα Της, όταν ο αρχάγγελος της ανήγγειλε το θαυμαστό γεγονός της ενσαρκώσεως του Κυρίου στα σπλάχνα Της.

Υπάρχει ένα μυστικό. Κατευθυνόμενοι προς τον Θεό και την Εκκλησία, ο Χριστός μας θέλει εθελοντές, δηλαδή να τον πλησιάσουμε με το θέλημα μας, χωρίς βία

Από εκεί και μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Ο διάβολος ψάχνει τρόπο για να δηλητηριάσει την σχέση του ανθρώπου με τον Θεό. Και ο αγώνας που ξεκινάει ο άνθρωπος, κοιτώντας προς τον Θεό, είναι σταυρός.

Κάθε τόσο, αν πέφτει ο άνθρωπος, πιάνεται από τον σταυρό και σηκώνεται. Έτσι πορεύεται ο χριστιανός.

Κι αντί να χαιρόμαστε που έχουμε τους πειρασμούς, συνέχισε ο π. Δαμασκηνός, γίνεται ο Θεός υπόλογος γιατί τους έχουμε.

Αλλά, τόνισε, για να ασχολείται ο διάβολος μαζί μας, κάτι καλό γίνεται. Θα πρέπει να ανησυχούμε όταν δεν έχουμε σταυρό,  όταν δεν έχουμε πειρασμούς.

Προσκυνούμε τον Σταυρό. Αλλά αν δεν αγωνιζόμαστε να τον κρατάμε στην ψυχή μας και στην ζωή μας, είναι ανώφελη η προσκύνηση.

Και έκλεισε τον λόγο του:

«Πολλές φορές αντικαθιστούμε τον Χριστό, με τον χρυσό, την απλότητα με τις υπερβολές και με όλα αυτά που απομακρύνουν από την αλήθεια της πίστεως.

Να προσεγγίζουμε τον Χριστό, όχι όπως εμείς θέλουμε, αλλά όπως θέλει ο Κύριος. Όπου υπάρχει ο Χριστός, υπάρχει ταπείνωση, υπάρχει ο Σταυρός, η θυσία, η υπομονή, η συγχωρητικότητα, η αγάπη.

Αν δεν υπήρχε η Ανάσταση, ο Σταυρός δεν θα είχε καμία σημασία. Υπάρχει η πορεία η ανηφορική, αλλά υπάρχει στο τέλος και ο Χριστός που περιμένει και αγκαλιάζει τον καθένα από εμάς

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Related posts