29 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Ευαγγελίστρια 2018»: Μητρ. Βρεσθένης κ. Θεόκλητος

Δεν έχουμε άλλο στήριγμα, παρά μόνο τον Τίμιο Σταυρό, εναντίον όλων εκείνων που έχουν βαλθεί τα τελευταία χρόνια, να αλλοιώσουν και να καταστρέψουν ότι όμορφο και ωραίο έχει αυτός ο τόπος που λέγεται Ελλάδα.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την θεία Λειτουργία που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Γ’ Κυριακή των Νηστειών,  11 Μαρτίου, εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως, προεξήρχε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος.

Στην εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως επικεντρώθηκε στον σύντομο λόγο του ο Σεβασμιώτατος. Αναφερόμενος λοιπόν στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου, που λιτανεύεται αυτήν την ημέρα σε όλους τους Ναούς, τον χαρακτήρισε ως την απαρχή της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.

Ο Τίμιος Σταυρός ενισχύει, στηρίζει και ενδυναμώνει κάθε άνθρωπο στον προσωπικό του αγώνα για να καταξιωθεί και να κερδίσει την εύνοια και την αγάπη του Κυρίου, συνέχισε.

Και ο Σταυρός είναι σύμβολο αθανασίας, σύμβολο αιωνίου ζωής, σύμβολο της νίκης του Κυρίου πάνω στον διάβολο και πάνω στην κακία και την αμαρτία του κόσμου.

«Είναι φαινόμενο πρωτάκουστο και πρωτόγνωρο, ένα σύμβολο, ένα γεωμετρικό σχήμα, που στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ήταν φονικό μέσο για τους εγκληματίες, να είναι για τους πιστούς χριστιανούς, σύμβολο ακαταμάχητο.

Ενώπιον αυτού, ο διάβολος φρίττει. Γιατί επάνω στον Σταυρό ο Κύριος μας νίκησε τον διάβολο, νίκησε τον θάνατο.»

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος

Η έννοια και η σημασία της περιφοράς του Τιμίου Σταυρού αυτήν την περίοδο, αναφέρεται στην ενίσχυση των πιστών στον πνευματικό τους αγώνα.

Τα προβλήματα της ζωής μας είναι πλείστα όσα, τόνισε ο Σεβασμιώτατος. Προβλήματα άλυτα, δύσκολα τα οποία μας ταλαιπωρούν και μας προβληματίζουν.

Όσο κι αν είναι δύσκολα τα προβλήματα, εμείς έχουμε έναν ίσκιο αναπαύσεως, όπως ο οδοιπόρος στην έρημο όταν βρίσκει ένα ευσκιόφυλλο δέντρο.

Γιατί όπως επεσήμανε, καθώς ενατενίζουμε τον Τίμιο Σταυρό, παίρνουμε κουράγιο, θάρρος, ανιστάμεθα. Γιατί  ο καθένας από εμάς σηκώνει τον δικό του σταυρό.

Μπορεί οι σταυροί οι δικοί μας να μην μοιάζουν μεταξύ τους. Αλλά όλοι οι σταυροί γίνονται ελαφριοί όταν ενατενίζουμε τον Κύριο πάνω στον Σταυρό Του.

Και ο Σεβασμιώτατος ολοκληρώνοντας σημείωσε:

«Δεν έχουμε άλλο στήριγμα, παρά μόνο τον Τίμιο Σταυρό, εναντίον του διαβόλου, εναντίον των αρνητών της πίστεως, εναντίον των αιρετικών, εναντίον όλων εκείνων που έχουν βαλθεί τα τελευταία χρόνια, να αλλοιώσουν και να καταστρέψουν ότι όμορφο και ωραίο έχει αυτός ο τόπος που λέγεται Ελλάδα».

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Related posts