29 Μαρτίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Ευαγγελίστρια 2018»: Αρχιμ. Θεόφιλος Προυσαλίδης

Μέσα από το θαύμα που επιτελεί ο Κύριος, τονίζει την σπουδαιότητα της αφέσεως των αμαρτιών μας από τον Θεό. Σημασία πολύ μεγαλύτερη από την ίαση οποιουδήποτε ψυχικού και σωματικού νοσήματος.

Κατανυκτική ιερά αγρυπνία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, το Σάββατο 3 Μαρτίου, παραμονή της Β’ Κυριακής των Νηστειών, εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία, ιερούργησε ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Προυσαλίδης, από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, ο οποίος και μίλησε στους πιστούς.

Η ιερά αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2018», που διοργανώνει ο Ναός για 20η συνεχή χρονιά.

Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Προυσαλίδης

Ο π. Θεόφιλος στο λόγο του, αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και την θεραπεία του παραλυτικού που περιγράφει.

Δίνοντας έμφαση στην πίστη των τεσσάρων εκείνων ανθρώπων που μετέφεραν τον παράλυτο και την αγάπη τους προς αυτόν, που κανένα εμπόδιο δεν στάθηκε ικανό για να τον παρουσιάσουν στον Κύριο.

Ο παραλυτικός, σημείωσε, είναι ο άνθρωπος που ζει στην αμαρτία και δεν μπορεί να αντιδράσει, προκειμένου να σωθεί.

«Πρέπει άλλοι να τον άρουν. Κάποιοι άλλοι πρέπει να προσευχηθούν γι’ αυτόν ξανά και ξανά, μέχρις ότου η προσευχή τους να τον φέρει ενώπιον του Κυρίου.

Ο Θεός, σεβόμενος πάντα το αυτεξούσιο του ανθρώπου, δεν μπορεί να μας σώσει χωρίς την συγκατάθεση μας.

Οι ψυχές αυτών που έχουν παραλύσει από την αμαρτία, περιμένουν εμάς να ενεργήσουμε. Η δική μας προσευχή ενεργοποιεί την σωτήρια παρέμβαση του Θεού.»

Οι τέσσερεις, γεμάτοι πίστη και αληθή φιλαδελφεία, προσεύχονται αλλά και ενεργούν θυσιαστικά για την σωτηρία του αδελφού. Γι’ αυτό και αποφασίζουν να χαλάσουν τη στέγη για να κατεβάσουν με σχοινιά, το κρεβάτι με τον παράλυτο, μπροστά στα πόδια του Χριστού.

Και σήμερα η Εκκλησία μας, πολλές φορές με την δύναμη του Κυρίου, θαυματουργεί στις ψυχές των πονεμένων ανθρώπων.

Όπως τόνισε ο π. Θεόφιλος, είναι ωφέλιμο ο άνθρωπος να τρέφεται από μικρή ηλικία με τον λόγο του Κυρίου. Μόνο έτσι ο άνθρωπος γίνεται χρήσιμος, ενάρετος και ευεργετικός στην κοινωνία των ανθρώπων.

«Μέσα από το θαύμα που επιτελεί ο Κύριος, τονίζει την σπουδαιότητα της αφέσεως των αμαρτιών μας από τον Θεό. Σημασία πολύ μεγαλύτερη από την ίαση οποιουδήποτε ψυχικού και σωματικού νοσήματος.

Πολλάκις παρακαλούμε τον Θεό να μας απαλλάξει από προβλήματα του βίου τούτου. Είναι γεγονός ότι τις περισσότερες φορές ανταποκρίνεται στα αιτήματα μας.

Ωστόσο, επιτακτική είναι η ανάγκη για την συγχώρεση από τον Θεό, των πολλαπλών αμαρτιών μας. Για την αποκατάσταση της αγαπητικής σχέσεως και κοινωνίας με τον Θεό και τον πλησίον, μέσα από την χάρη και την φώτιση του Παναγίου Πνεύματος

Όλες οι αμαρτίες μας μπαίνουν μπροστά στα μάτια του Θεού. Δεν μπορούμε να τις αρνηθούμε και να τις κρύψουμε.

Χρειάζεται να τις ομολογούμε στην ιερά εξομολόγηση, συνέχισε ο π. Θεόφιλος, με την οποία ανοίγουμε την ψυχή μας και μπαίνει μέσα μας πραγματικά η δροσιά  του Αγίου Πνεύματος.

Μας φωτίζει, μας καθοδηγεί και μας κάνει παιδιά του Θεού. Τον αισθανόμαστε πολύ κοντά μας και κυρίως στις δυσκολίες μας.

Αν μ’ έναν λόγο του Θεού, ο παραλυτικός θεραπεύεται, έτσι κι εμείς, με μία μόνο λέξη προς τον οικτίρμονα Θεό, δηλαδή της συγγνώμης,  δύναται ο Κύριος να ανταποκριθεί στο αίτημα μας για σωτηρία.

Και καταλήγοντας, σημείωσε:

«Ζητούμενο είναι η πίστη μας, που ελκύει το έλεος και την αγάπη του Θεού, καταλήγοντας στο ποθούμενο θαύμα.

Αυτά τα δύο κορυφαία στοιχεία, την ανάγκη για σταθερή και σωστή πίστη στο Θεό και την ανάγκη να στραφούμε στην ίαση και θεραπεία του έσω ανθρώπου, της αφέσεως των πολλών αμαρτιών μας από τον Κύριο, μας τονίζει λοιπόν με έμφαση η ευαγγελική περικοπή της ημέρας

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Related posts