19 Απριλίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Ευαγγελίστρια 2018»: Αρχιμ. Δαμασκηνός Μακριδάκης

Την ελπίδα την έχουμε στον Θεό και την Παναγία Μητέρα και τίποτα δεν μπορεί να μας κλονίσει, να μας φοβίσει, να μας κάνει να δειλιάσουμε.

Στην 2η ακολουθία της Β΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 2 Μαρτίου, προεξήρχε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Μακριδάκης, από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Δαμασκηνού, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 20η συνεχή χρονιά στον Ναό, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2018».

Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Μακριδάκης

Όλοι οι άνθρωποι ζούμε πολλές θλίψεις, στενοχώριες, πειρασμούς που μας περικυκλώνουν και μας κάνουν να χάσουμε την ελπίδα μας, είπε στην έναρξη του λόγου του ο π. Δαμασκηνός.

Όμως ξέρουμε, συνέχισε, ότι η ελπίδα μας είναι μία. Είναι ο Κύριος μας και η Παναγία Μητέρα Του.

Την ελπίδα πολλές φορές την χάνουμε, βρισκόμαστε σε κατάσταση απελπισίας. Αν παρουσιάσουμε την ελπίδα ως μία μάνα, επεσήμανε, αυτή έχει τρεις κόρες.

«Πρώτη είναι η παρηγοριά, δεύτερη είναι η χαρά και Τρίτη είναι η σωτηρία.

Όταν δεν χάνουμε την ελπίδα μας παρηγορούμαστε, παίρνουμε θάρρος για να συνεχίσουμε, ξανασηκωνόμαστε όταν πέφτουμε, για να κρατήσουμε τον σταυρό μας και να οδηγηθούμε στην Ανάσταση.

Αυτός ο οποίος ελπίζει, αυτός και χαίρεται. Κανείς δεν μπορεί να μας πάρει την χαρά.

Και τέλος, αυτός ο οποίος ελπίζει , αυτός μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα σωθεί. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να χάσουμε ποτέ την ελπίδα μας

Πολλές φορές, συνέχισε, δυστυχώς, στηρίζουμε την ελπίδα μας σε πράγματα τόσο εφήμερα, τόσο πρόσκαιρα και τόσο ασήμαντα. Ο χριστιανός όμως στη ζωή δεν περιμένει ούτε δόξα, ούτε λεφτά.

Την ελπίδα την έχουμε στον Θεό και την Παναγία Μητέρα και τίποτα δεν μπορεί να μας κλονίσει, να μας φοβίσει, να μας κάνει να δειλιάσουμε.

Ο χριστιανός πρέπει να είναι θαρραλέος γιατί πρέπει  να σηκώσει τον σταυρό του. Γιατί είναι ένας σταυρός ο οποίος οδηγεί στην Ανάσταση.

Έτσι, η ελπίδα με τις τρεις «κόρες» της, είναι εκείνη την οποία δεν πρέπει να χάσουμε με τίποτα. Οι λογισμοί και οι πειρασμοί κάνουν τη δουλειά τους, σημείωσε. Αλίμονο όμως αν ρίχνουν τον χριστιανό σε κατάσταση απελπισίας.

Και ο π. Δαμασκηνός, ολοκληρώνοντας την ομιλία του προς τους πιστούς, επεσήμανε:

«Είναι ευκαιρία, επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, είναι ένας λόγος περισσότερος για να μην απελπιζόμαστε.

Και να ξέρουμε ότι το πρόσωπο το οποίο ερχόμαστε να τιμήσουμε, η Παναγία μητέρα μας, είναι αυτή η πέτρα που μπορεί να μας σώσει.

Το πρόσωπο του Χριστού και το πρόσωπο της Παναγίας δεν πρόκειται ποτέ να μας απογοητεύσουν.»

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Related posts