24 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ…»: Με το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Legato»

Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επαναστάσεως, παρουσίασε το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Legato», στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Το μουσικό σύνολο διηύθυνε η Ελένη Τσαγκαράκη, στα κείμενα και την παρουσίαση ήταν η Αθηνά Γκούτη, στο πιάνο η Κατερίνα Βανού και solo η Χρυσούλα Ναούμ- Μελά.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε  από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Η ελληνική επανάσταση έκανε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, να στραφεί με θαυμασμό και απορία, στη μικρή αυτή γωνιά της γης, και να πάρει μαθήματα ελευθερίας, από έναν αγράμματο, στην πλειοψηφία του, και βασανισμένο λαό.

Γιατί όταν η ψυχή είναι αδούλωτη, όταν το πνεύμα δεν υποτάσσεται σε δεσμά και αλυσίδες, τότε τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο και τα αδύνατα γίνονται δυνατά.

Τότε, μια χούφτα άνθρωποι θεριεύουν και υψώνουν το ανάστημα τους, μπροστά σε μια παντοδύναμη αυτοκρατορία, αφήνοντας άφωνη την οικουμένη ολόκληρη, διδάσκοντας τους λαούς πως οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι.

Ο Ρήγας Φεραίος, εκπρόσωπος του νεοελληνικού διαφωτισμού, ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης, με το έργο του «Θούριος», που αποτελεί μια φλογερή προκήρυξη. Είχε το νου και την ψυχή, που ξεσήκωνε την θύελλα της ελευθερίας. Η θυσία του έδωσε τους καρπούς που οραματιζόταν. Οδηγημένοι από τις ιδέες και την θυσία του οι Φιλικοί, συγκρότησαν την Φιλική Εταιρεία, που οδήγησε το έθνος στον επικό αγώνα για την λευτεριά του.

Ο Γέρος του Μοριά έλεγε για τον Ρήγα, ότι στάθηκε ο μέγας ευεργέτης της φυλής μας και το μελάνι του θα είναι πολύτιμο ενώπιον του Θεού, όσο το αίμα του άγιο.

Η ιδέα της ελευθερίας ήταν εκείνη που ενέπνευσε, τόσο τους αγωνιστές, όσο και τους διανοούμενους. Η ελευθερία είναι εκείνη η δύναμη που έχει ο άνθρωπος, ώστε να κάνει εκείνο το οποίο δεν βλάπτει τα δίκαια των γειτόνων του. Και ο Ανδρέας Κάλβος συμπληρώνει «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία».

Ο Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός μας ποιητής, συγκλονισμένος από την υπεράνθρωπη και άνιση μάχη που δίνουν οι πολιορκημένοι Μεσολογγίτες, πετάει με τα φτερά της φαντασίας του δίπλα στους ήρωες και αποθανατίζει την θυσία τους με την απαράμιλλη πένα του. Σκιαγραφεί ακόμη την μάνα, σύμβολο ιερό και τον σκελετωμένο στρατιώτη.

Περνώντας στην σύγχρονη εποχή, πολλοί σπουδαίοι ποιητές, στιχουργοί και συνθέτες, εμπνευσμένοι από τους αγώνες της φυλής μας, τραγούδησαν τα ηρωικά αυτά χρόνια, που ο απόηχος τους φτάνει μέχρι τις ημέρες μας.

Έτσι, συναντάμε την συνεργασία του Μάνου Χατζιδάκι με το Νίκο Γκάτσο, του Γιάννη Σπανού με τον Λευτέρη Παπαδόπουλου, και τον Διονύση Σαββόπουλο.

Ενώ ο ποιητής του Αιγαίου, Οδυσσέας Ελύτης ύμνησε όσο κανείς άλλος το αθάνατο ελληνικό πνεύμα και με το κορυφαίο έργο του «Άξιον εστί» κάνει γνωστή την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης.

Related posts