Συνεχίστηκαν την Πέμπτη 18 Μαρτίου, με την 7η διαδικτυακή συνάντηση, τα μαθήματα του Σεμιναρίου Θεατρικής Παιδείας με εισηγητή τον Ηθοποιό – Σκηνοθέτη κ. Δημήτρη Κοντοδήμο και την συνεργασία της Ομάδας «Θύρσος», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».
Στην 7η συνάντηση ο κ. Κοντοδήμος ασχολήθηκε με τον μεγάλο δημιουργό Σαίξπηρ, έχοντας ήδη αναλύσει, στην προηγούμενη συνάντηση, τις θεμελιώδεις βάσεις που έβαλε η Αναγέννηση, στην εξέλιξη του θεάτρου.
Η Αναγέννηση επηρέασε όλες τις χώρες της Ευρώπης, προσφέροντας καθαρά επαγγελματίες ηθοποιούς. Η Αγγλία διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου σύγχρονου συγγραφέα, που μπορεί να συγκριθεί με τους δασκάλους του αρχαίου δράματος, τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, ευρέως θεωρείται ο καλύτερος και σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική και από τους σημαντικότερους παγκοσμίως.
Στην ηλικία των 28 ετών ήταν ήδη περιζήτητος ηθοποιός. Έγραψε 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα και 2 μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες και εξακολουθούν να παίζονται μέχρι και σήμερα, γιατί θεωρούνται σχεδόν όλα, διαχρονικά.
Χειρίστηκε με δεξιοτεχνία την κωμωδία και το δράμα, αλλά και την τραγωδία. Τα έργα του διακατέχονται από μια βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης κι έτσι παραμένουν επίκαιρα. Η επίδραση του, ειδικά στην αγγλική λογοτεχνία, θεωρείται τεράστιας σημασίας.
Ο Σαίξπηρ ήταν μια πολυδιάστατη προσωπικότητα με αρκετές δυνατότητες στην υποκριτική και την συγγραφή.
Στο έργο του «Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός», μέσα από τις κωμικές καταστάσεις, θέλει να υμνήσει τον έρωτα, ο οποίος πολλές φορές τυφλώνει τον άνθρωπο και δεν τον αφήνει να δει καθαρά την πραγματική διάσταση των συναισθημάτων, υποβιβάζοντας ακόμα και την ίδια την προσωπικότητα του.
Βάζει τον προβληματισμό στους θεατές για την μη αντικειμενικότητα του έρωτα, μέσα από το πάθος, γιατί αυτό πραγματικά δεν είναι ευτυχία.
Ένα σημαντικό έργο του Σαίξπηρ, που μένει διαχρονικό στους αιώνες, είναι ο «Άμλετ». Έχει την διάσταση της προσωπικότητας του ίδιου του συγγραφέα, πολύπλευρη και πολυδιάστατη.
Σε αυτήν την τραγωδία – δράμα, ο Σαίξπηρ φαίνεται καθαρά ότι έχει επηρεαστεί από τους Έλληνες αρχαίους τραγωδούς, που κάνουν αναφορά στον ήρωα Ορέστη. Ταυτίζει τον Άμλετ με τα συναισθήματα του θυμού και της εκδίκησης, απέναντι στον δολοφόνο του πατέρα του.
Γνωρίζοντας την δυναμική του θεάτρου, χρησιμοποιεί πολλές φορές το θέατρο μέσα στο θέατρο, για να κάνει πιο εύπεπτες και πιο κατανοητές τις έννοιες και τους προβληματισμούς του έργου, ενώ η συγκίνηση μέσω της δράσης, φτάνει στον υπέρτατο βαθμό.
Το έργο θεωρείται από τα αριστουργήματα του Σαίξπηρ. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και παίζεται μέχρι και σήμερα.
«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 1η Συνάντηση
«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 2η Συνάντηση
«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 3η Συνάντηση
«Εν δράσει 2021»: «Θεατρική Παιδεία»: 4η Συνάντηση