21 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2021»: «Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (8)

Ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός, συμπορεύτηκαν από την αρχή. Το πάντρεμα αυτό, δημιούργησε ένα νέο πολιτισμό, ο οποίος άλλαξε την ροή του κόσμου και της παγκόσμιας ιστορίας.

Συνεχίστηκε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, η σειρά διαλέξεων που πραγματοποιεί ο Εικαστικός και Συγγραφέας κ. Βαγγέλης Παππάς, με γενικό τίτλο «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», και θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2021, καλύπτοντας όλη την χρονική περίοδο της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η διάλεξη που αφορούσε στο 1ο μέρος από το αφιέρωμα στην σχέση «Ελληνισμού και Χριστιανισμού», πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, χωρίς την συμμετοχή ακροατηρίου και   μεταδόθηκε  ζωντανά από το διαδίκτυο,   μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Η διάλεξη αφορούσε την γέννηση του Χριστιανισμού, το αναπάντεχο πάντρεμα Ελληνισμού και Χριστιανισμού, τις σχέσεις της ελληνικής παιδείας και της χριστιανικής θεολογίας, την τέχνη της ελληνιστικής εποχής, την επιρροή του ελληνικού τρόπου ζωής σε αλλοεθνείς, αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε ο χριστιανισμός.

Επιπλέον, στο πώς οι Ρωμαίοι φέρθηκαν στους κατακτημένους Έλληνες και πως ερήμωσαν αρχικά την Ελλάδα.

Πρώτος σταθμός, η τέχνη της ελληνιστικής εποχής, όπου πλέον αναφερόμαστε σε έναν παγκοσμοποιημένο, διευρυμένο ελληνικό κόσμο. Στην γλυπτική της ελληνιστικής περιόδου, παύει η εξιδανίκευση.

Ο ιδεαλισμός της κλασσικής περιόδου, περνάει στον ρεαλισμό, με εξωτερίκευση του ψυχισμού, με χαρακτηριστικά πάθους, αγωνίας, οδύνης και απόγνωσης.

Υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον για την διαδικασία του «γίγνεσθαι», παρά για την αυτάρκεια του «είναι».

Η κατάκτηση των Ελλήνων από τους Ρωμαίους, είναι ένα τραγικό γεγονός, αλλά ωστόσο το πνεύμα του ελληνιστικού κόσμου, θα επισκιάσει τους κατακτητές Ρωμαίους. Η σοφία των Ελλήνων, πατάει την δύναμη των Ρωμαίων, είναι ανώτερη και την επισκιάζει.

Λίγα χρονιά μετά, γεννιέται στην Βηθλεέμ της Ιουδαίας, ο Ιησούς Χριστός. Δίχως τυμπανοκρουσίες, αλλά κρυμμένος μέσα σε έναν στάβλο. Γεννιέται σε ένα κόσμο, που η Ρώμη έχει επικρατήσει παντού, αλλά και ο ελληνιστικός τρόπος ζωής είναι παντού.

Ο Ιουδαϊσμός και ο ελληνισμός, είναι διαφορετικοί κόσμοι, αλλά η ελληνική παιδεία διεισδύει, η ελληνική γλώσσα είναι γνωστή, ακόμα και μέσα στον λαό, η ελληνική τέχνη επηρέασε πάρα πολύ την ζωή των Ιουδαίων.

Η συνάντηση του Ελληνισμού με τον Χριστιανισμό, ήταν αναπόφευκτη. Ο Χριστιανισμός δεν ταξίδεψε από κάπου για να έρθει και να επιβληθεί, αλλά γεννήθηκε μέσα σε ένα περιβάλλον που εκτός από ιουδαϊκό, ήταν και ελληνικό.

Η ελληνική γλώσσα θα αποβεί το κύριο όργανο του εκκλησιαστικού κηρύγματος. Ότι εκλεκτό και διαχρονικό στοιχείο διέθετε ο Ελληνισμός, σώθηκε μέσα από την ένωση του με τον Χριστιανισμό, ώστε να μην υπάρχει πια Ελληνισμός, έξω από τον Χριστιανισμό.

Ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός, συμπορεύτηκαν από την αρχή. Το πάντρεμα αυτό, δημιούργησε ένα νέο πολιτισμό, ο οποίος άλλαξε την ροή του κόσμου και της παγκόσμιας ιστορίας.

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (1)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (2)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (3

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (4)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (5)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (6)

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» (7)

Related posts