24 Νοεμβρίου, 2024

Select your Top Menu from wp menus

«Εν δράσει 2020»: Σμαΐλη Μεταξία – Ηλίας Λιαμής

Η προσδοκία της επόμενης ημέρας, είναι ευτυχισμένα παιδιά και γονείς που να μπορούν να συνεννοηθούν, έστω στα βασικά θέματα.

Μία εξαιρετικά επίκαιρη συζήτηση, με θέμα το επικείμενο νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, πραγματοποιήθηκε στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας – Μουσικολόγος – Συγγραφέας και η κα Μεταξία Σμαῒλη, Δικηγόρος Αθηνών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς την συμμετοχή ακροατηρίου και μεταδόθηκε από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία και καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη για την αναδιαμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου.

Ειδικότερα,   τα   καίρια   θέματα   που   απαντήθηκαν,   αφορούσαν καταρχήν   στο   τι   προέβλεπε   το  οικογενειακό   δίκαιο   μέχρι  τώρα, ποιες   είναι   οι   νέες   ανάγκες   που   καλείται   να   καλύψει   το   νέο νομοσχέδιο, ποια είναι τα νέα αιτήματα της κοινωνίας για πλήρη ισότητα σε θέματα επιμέλειας των παιδιών, όταν ο γάμος διαλυθεί και ποιες είναι οι συνθήκες που βιώνουν τα παιδιά σε περιπτώσεις συγκρουσιακών διαζυγίων.

Η τελευταία αναδιαμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, πραγματοποιήθηκε το έτος 1983, όπου η προϋπήρξασα έννοια της πλήρους πατρικής εξουσίας, αντικαταστάθηκε από αυτήν της κοινής γονικής μέριμνας, η οποία ασκείται από κοινού και από τους δύο γονείς, κατά την διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης.

Το οικογενειακό αυτό δίκαιο, διατρέχεται από μια παιδοκεντρική αντίληψη και ανέφερε την έννοια «συμφέρον του παιδιού», στο οποίο πρέπει να αποσκοπούν τα πάντα.

Σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, αυτή διασπάται και το ένα τμήμα της, που αφορά την αποκλειστική επιμέλεια του ανήλικου τέκνου και περιλαμβάνει τους τομείς της ανατροφής, υγείας και εκπαίδευσης, ανατίθεται, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και μάλιστα με ποσοστό που φτάνει το 98%, στις μητέρες.

Ενώ οι πατέρες, οι οποίοι έως πρότινος συμμετείχαν ενεργά στη ζωή του παιδιού τους, διατηρούν το δικαίωμα επικοινωνίας, μετατρεπόμενοι σε «επισκέπτες».

Όμως ο ρόλος του πατέρα από το 1983 έως και σήμερα, έχει αλλάξει. Πλέον συμμετέχει και επιθυμεί να συμμετέχει ενεργά στη ζωή του παιδιού του, με αποτέλεσμα να επιθυμεί και να διεκδικεί ίσο χρόνο, ισότιμη συμμετοχή και εναλλασσόμενη κατοικία, μετά τη διάσπαση του έγγαμου βίου.

Το θέμα της συνεπιμέλειας, αφορά πλέον πολλούς και πολλές. Δεδομένου ότι και κάποιες μητέρες που θέλουν να έχουν χρόνο για τον εαυτό τους, που δουλεύουν, που θέλουν να προχωρήσουν στη ζωή τους, θα τις εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο.

Οι πατέρες που διεκδικούν την συνεπιμέλεια ανήκουν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και διακατέχονται από ένα συναίσθημα. Την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά τους.

Πρακτικά συνεπιμέλεια σημαίνει κοινή ανατροφή, μη διάκριση μεταξύ των γονέων και εναλλασσόμενη κατοικία.

Η κοινή ανατροφή αφορά τη συναπόφαση για όλους τους τομείς της επιμέλειας. Την ένδυση του παιδιού, την διατροφή του και όλα τα καθημερινά θέματα.

Ακόμη, την εκπαίδευση του, την φροντίδα και την μέριμνα για την υγεία του. Όσον αφορά την εναλλασσόμενη κατοικία, αυτή μπορεί να είναι νομικά ρυθμισμένη.

Τη συνάντηση απασχόλησε το σχετικό Νομοσχέδιο που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, αποτέλεσμα της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί.

Αποτέλεσμα της πραγματικότητας αυτής, ήταν η σύσταση, τον Μάρτιο του 2020, Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναδιαμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, το πόρισμα της οποίας ήδη παραδόθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης και τα κόμματα, ώστε σύντομα να τεθεί σε διαβούλευση.

Η προσδοκία της επόμενης ημέρας, είναι ευτυχισμένα παιδιά και γονείς που να μπορούν να συνεννοηθούν, έστω στα βασικά θέματα.

 Ακόμη, ότι ο νόμος θα δίνει αυτόματα μία λύση, ενώ οι γονείς θα καταλάβουν, ακόμα και σε περιβάλλον σφοδρής αντιδικίας, ότι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κατανείμουν το χρόνο τους και να συμφωνήσουν σε κάποιο κοινό πλάνο ανατροφής και το παιδί δεν θα μπαίνει στη μέση.

Related posts