Σε αυτήν την δύσκολη περίσταση, η Εκκλησία μας, κεκλεισμένων των θυρών αλλά με ανοιχτή την καρδιά και την αγκαλιά της, μας καλεί να πάρουμε θάρρος κι ενδυνάμωση, από τα θαυμάσια της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την κοινωνία μας με τους αγίους και κυρίως από τον αναστάντα θριαμβευτή και νικητή του θανάτου, Κύριο μας.
Κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες και κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των έκτακτων συνθηκών, αλλά με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη και μέσα στο αναστάσιμο κλίμα, τιμήθηκε η σύναξη της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Βηματάρισσας, της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, την Κυριακή του Θωμά, 26 Απριλίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στον οποίο φυλάσσεται μόνιμα γνήσιο αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος.
Το Σάββατο 25 Απριλίου, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και στη συνέχεια ακολούθησε κατανυκτική ιερά αγρυπνία. Στις ακολουθίες προεξήρχε ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ψωίνος, προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς.
Την ημέρα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η αρχαιοπρεπής θεία Λειτουργία του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Οι ιερές ακολουθίες μεταδόθηκαν διαδικτυακά από την ιστοσελίδα enoriaendrasei.gr, καθώς και από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς «Πειραϊκή Εκκλησία».
Ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στους χιλιάδες θεατές και ακροατές, που παρακολουθούσαν από το σπίτι τους τις ιερές ακολουθίες, αναφέρθηκε στην εορτή της σύναξης της Υπεραγίας Θεοτόκου, της επικαλουμένης Βηματάρισσας, που πραγματοποιείται εφέτος μέσα στο κλίμα της πανδημίας και της μεγάλης δοκιμασίας την οποία υφιστάμεθα.
Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην θαυματουργική εμφάνιση της Παναγίας στο Ναό της Ευαγγελιστρίας, κατά την αγρυπνία του Ευαγγελισμού το 1929, σε δύσκολες πάλι εποχές για τον λαό μας. Γι’ αυτό και χαρακτήρισε το Ναό «Παναγιοσκέπαστο», χαριτόβρυτο και ευλογημένο.
«Η εορτή τελείται σήμερα κεκλεισμένων των θυρών, αλλά με ανοιχτές τις καρδιές. Γιατί γνωρίζουμε την Χάρη Της κι έχουμε εμπειρία της μητρικής Της αγάπης και της μεσιτείας Της στον Πανάγιο Θεό.»
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αρχαιοπρεπή Λειτουργία του αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου που τελέστηκε, με την αφορμή της εόρτιας μνήμης του, το Σάββατο 25 Απριλίου.
Σχετικά, ο Σεβασμιώτατος τόνισε:
«Δια της θείας Λειτουργίας, γινόμαστε κοινωνοί των μελών του Σώματος του Χριστού και απολαμβάνουμε την ζωοποιό δύναμη και χάρη της κοινωνίας με όλους τους αγίους.
Με την αρχαιοπρεπή αυτή θεία Λειτουργία, ερχόμαστε πλησιέστερα στην πρώτη Εκκλησία, στους αυτόπτες και υπηρέτες του Λόγου.»
Η Λειτουργία του αγίου Αποστόλου Μάρκου, πρώτου Επισκόπου της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, μας παραπέμπει στην Αλεξανδρινή λειτουργική παράδοση και μας χαρίζει την ευλογία της μετοχής στις αυγές του εκκλησιαστικού μας σώματος, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος.
Εντός της αναστάσιμης αυτής περιόδου, υψώνουμε τις καρδιές μας και αντιμετωπίζουμε τον θάνατο, δια του θανάτου του Κυρίου και της λαμπροφόρου Αναστάσεως Του.
Η Ανάσταση δεν είναι μια ιδεοληψία, παρατήρησε, αλλά είναι μια αναντίρρητη πραγματικότητα, την οποία διακήρυξαν οι αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες του γεγονότος, οι Απόστολοι, και την υπέγραψαν με τη θυσία τους και την αλήθεια της ζωής τους, με το τίμιο αίμα τους, υπομένοντες διωγμούς, μαρτύρια και θάνατο επονείδιστο.
Και η Ανάσταση, είναι η μόνη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τον έσχατο εχθρό του ανθρώπου, τον θάνατο.
Χωρίς την Ανάσταση δεν υπάρχει ελπίδα, προοπτική, οραματισμός για τον άνθρωπο. Όλα νοηματοδοτούνται και εμπνέονται από την Ανάσταση, από την υπέρβαση του θανάτου.
Αυτήν την Ανάσταση την διακήρυξε σήμερα και ο Απόστολος Θωμάς, ο αμφισβητίας μαθητής, με την καλή του απιστία, του οποίου εορτάζουμε την σωτήριο ομολογία του.
«Σε αυτήν την δύσκολη περίσταση, η Εκκλησία μας, κεκλεισμένων των θυρών αλλά με ανοιχτή την καρδιά και την αγκαλιά της, μας καλεί να πάρουμε θάρρος κι ενδυνάμωση, από τα θαυμάσια της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την κοινωνία μας με τους αγίους και τα μέλη του Σώματος του Χριστού και κυρίως από τον αναστάντα θριαμβευτή και νικητή του θανάτου, Κύριο μας.»
Ευχήθηκε τέλος ο Σεβασμιώτατος, να διέλθει αυτή η θλίψη, ο πειρασμός και η δοκιμασία και να αποβεί αυτή η περίοδος σωτήρια για την μεταμέλεια μας και την επιστροφή μας στον αληθινό σωτήρα και λυτρωτή, τον αναστημένο Χριστό.
Και κατέληξε λέγοντας:
«Χωρίς τον Θεό και την δύναμη της Αναστάσεως, δεν υπάρχει ζωή. Το απέδειξε αυτός ο μικροοργανισμός, ο απειροελάχιστος και αδιόρατος, που όμως κάτω από την δύναμη της επιδημίας του, ευτέλισε ολόκληρο τον πλανήτη και την δήθεν αήττητη δύναμη του.»
Το απόγευμα θα τελεσθούν οι ακολουθίες του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος προς τιμή της Παναγίας Βηματάρισσας και του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, με απευθείας διαδικτυακή και ραδιοφωνική μετάδοση.